Karol93 Opublikowano 5 Marca 2009 Opublikowano 5 Marca 2009 Poszukuje jakichkolwiek materiałów o samolocie braci Wright. Znalazłem tylko małe, podstawowe trzy rzuty - niestety raczej nic sie nie da z tego wykorzystać .
Karol93 Opublikowano 5 Marca 2009 Autor Opublikowano 5 Marca 2009 wszystkie te strony mam . Jest masa informacji, ale żadnych konkretów . Jedyne co sie przyda to te 3rzuty - 3/4linków nie działa . No.. Conajwyzej to sie przyda - na sam początek . http://www.geocities.com/aerohydro/mfm/1903wrightflyerplan1.jpg http://www.geocities.com/aerohydro/mfm/1903wrightflyerplan2.jpg
Irek M Opublikowano 5 Marca 2009 Opublikowano 5 Marca 2009 O który konkretnie chodzi? Mam rysunki i wszystkie uwagi dot. wykonania modelu. Do łatwych nie należy. Jesli chodzi o "Flyer 1903' to w g wchodzi tylko wersja swobodnie latająca - gumówka 1230mm rozp.
Karol93 Opublikowano 5 Marca 2009 Autor Opublikowano 5 Marca 2009 myślałem raczej nad Flyerem III - z 1905r.
baxter12 Opublikowano 5 Marca 2009 Opublikowano 5 Marca 2009 Sprowadzilem sobie ze stanoww "KIT" chyba Gullowsa, jest tam dokumentacja. Jutro zajze do niego i powiem czy jest tam komplet rysunkow. baxter
baxter12 Opublikowano 7 Marca 2009 Opublikowano 7 Marca 2009 Jest dokumentacja i rysunki zlozeniowe, cos o historii.. W sumie 2 wartosciowe arkusze. daj mi adres na PW. to w poniedzialek pojde na ksero i Ci wysle. Aha napisz czy jestes zainteresowany. Rozpietosc 24" wiecej przeczytasz na stronie GUILLOWS. Baxter
Karol93 Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Opublikowano 7 Marca 2009 malutki... - wolałbym jednak coś latającego, chociażby na gume . EDIT: Chociaż według powiedzenia: "na bezrybiu i rak ryba" warto chyba poprosić Cię o te plany . Jeszcze czekam na plany Flyera od Fokkera. Może zbierając kilka różnych planów/rysunków uda sie coś konkretnego zbudować .
Swift Opublikowano 7 Marca 2009 Opublikowano 7 Marca 2009 Witam W.Schier "Samoloty w historii i miniaturze", są tam niezłej jakości rysunki oryginału (A4), poza tym nieco wskazówek, dotyczących budowy latającej makiety (dobór profilu , napędu, rozwiązania konstryukcyjne itp). Jeżeli nie masz możliwości wypożyczenia książki, to daj znać na PW, mogę przesłać ksero. Swoją drogą to bardzo ambitne zadanie planujesz, bo model podobnie do oryginału będzie bardzo trudny w pilotarzu - mała stateczność poprzeczna i podłużna. PP
Karol93 Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Opublikowano 7 Marca 2009 Fikołków tym kręcić nie chcę, a jeśli model zbuduje w miare duży (chociaż te 1,5m) to myśle aż tak źle nie będzie . Fakt, lekko nie będzie ale sądze że sobie poradze . Co do rysunków, jest akurat wystawiona książka na allegro, ale sobie ją własciciel ceni, bo wystawiona jest za 39zł :\. Jeśli cena ksera i wysyłki będzie podoba to sobie kupie oryginał - przy okazji poczytam inne ciekawostki .
Swift Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Przesyłka nic nie będzie kosztowała, nie mniej ksiązka ciekawa, sprawdź okoliczne biblioteki i wypożczalnie. PP
Rob Mc Fly Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 jest akurat wystawiona książka na allegro, ale sobie ją własciciel ceni, bo wystawiona jest za 39zł Karolu- zapewne już zauważyłeś zależność, że jak coś mieści się w grupie:"modelarskie" to i cena jest odpowiednio wyższa. Niektóre antykwariaty wystawiają na Allegro książki modelarskie w innych kategoriach. Zobacz te propozycje: link 1 , link 2 - trafiają się tańsze :roll: :wink: .
Irek M Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Własnie w pozycji z 1 linku jest bardzo dużo n/y Flyer ale z 1903r. Wiele rysunków i szczeg. konstrukcyjnych oraz opisana budowa wersji swobodnie latającej. Plany o których mówiłem to własnie rysunki i opis budowy z tej książki. Jedna ze stron:
Karol93 Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Opublikowano 8 Marca 2009 Myśle że sobie ją kupie . Za 28zł będe miał pełnoprawną książke i wszystko ładnie opisane . Wydaje mi się że nie będzie ciężko przerobić go na wersje silnikową (napewno będą to dwa odzielne silniki - nie sądze żebym bawił sie łańcuchy i przekładnie )
Irek M Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Jak przerobisz to nie będzie to już Flyer. Poza tym dojdzie waga! To nie jest model do RC ! W tej ksiazcze jest też Bleriot 11, a ten jak najbardziej jest pod RC.
Karol93 Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Opublikowano 8 Marca 2009 No tak - Flyer I przeleciał 40m... Szkoda, że nigdzie nie ma udostępnionych planów Flyera III, myśle że nadawałby się bardziej pod zrobienie go jako model RC. Co mi tam, zrobie sobie wolnolatającą "makiete" Flyera I skoro nie ma nic o Flyerze III . Zwłaszcza że o "jedynce" jak widać jest sporo więcej danych niż o trójce...
baxter12 Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 ja bede swojego robil "na polke", ale kusi mnie zrobienie silnikowego, tak rozpietosci cos pow 1 metra, jeden silnik, pszekladnia pasowa i 2 smigla. problemem sa tylko obroty.. Podejzewam ze silnik Flyera rozwijal predkosc obrotowa ok 1200 o/min ciezko to bedzie odwzorowac.. Z kąd taki wolnoobrotowy silnik wziasc. Bo wsadzic dwa mocne silniki, tak zeby to latalo 3D, moim zdaniem, nie ma sensu. Baxter P.S. Moj z zestawu Guillowsa ma 60cm rozpietosci. Dokumentacja jest dokladna, przeskalowac zawsze mozna, jest tam tez profil plata. Model do latwych w budowie nie nalezy. Jest bardzo delikatny, plat nie ma sztywnosci wlasnej, a utrzymywany jest za pomoca szeregu naciagow.
Karol93 Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Opublikowano 8 Marca 2009 W takim razie jeśli można, poprosiłbym o te plany tego Guillow'a. Szkoda, że tak ciężko byłoby go przerobić na RC - pięknie by wyglądał w wersji latającej . Zawsze można w wersji swobodnie latającej (no ale z racji że on taki niestabilny taka wersja tez chyba byłaby nieporozumieniem )
Irek M Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Co do silnika Flyer 1903 - moc 12KM i 77(82)kg. Swoją drogą "samolot" - prawidłowo to raczej maszyna latająca - miał stosunkowo b. duze obciążenie powierzchni - 72,5kg/m2. model przy rozp. 1230mm(1:10) powinien mieć masę od 300 do 500g.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.