Skocz do zawartości

Pytanie o zamianę nimh na lipo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Nie bijcie. Jak syn zauważył u mnie w kartonie stary pakiet 7.2V 4000mAh NIMH od razu prosił abym go podłączył do autka z silnikiem klasy 540. Normalnie jeździ na 7.4V 1500mAh LIPO. Domyślam się, że na bank nie wolno, ale spytam, można podpiąć tego NIMH? Zapewnie to pytanie z tych głupich, jednak dla ewentualnej radości młodego muszę zapytać, dzięki 

IMG_20231127_205456.jpg

Edytowane przez Kornello
Mały błąd stylistyczny
Opublikowano

Ja w samolocie na silniku speed 500 stosowałem zamiennie nimh 7.2 i lipo 2s. Napięcie jest praktycznie identyczne. Pilnuj napięcia, bo jak masz nowszy regiel w aucie to może nie zabezpieczać nimh. Niestety nie pamiętam minimalnych poziomów dla nimh, może ktoś jeszcze pamięta.

Opublikowano

Dzięki, nie wiedzieć czemu jak podłączyłem (ładowałem ją 6 mies temu) to nawet nie zareagował na włączenie. Podłączyłem pod ładowarkę, ładowała się 6 min i niby full. Autko zareagowało i można było jeździć. Zamówiłem multimetr, bo coś czuję, że ten pakiet ma lata świetności za sobą, choć rotostartem ładnie kręcił pół roku temu. Dziwne. 

Opublikowano
Godzinę temu, Kornello napisał:

nawet nie zareagował na włączenie. Podłączyłem pod ładowarkę, ładowała się 6 min i niby full.

Obawiam się, że z pojemności 4000mAh niewiele zostało...

Opublikowano

Zostaw to nimh bo to samo zło. Do tego prawie 3x cięższy od fabrycznego. Lepiej zainwestuj w ogniwa lijon VTC 5a lub VTC6 i z nich zrób mu pakiety. Mogą być z depakietów z alledrogo. Później podziękujesz.

Dla potomnych: jeżeli regulator nie ma programu cut off dla lipo można zamiennie stosować pakiety lijon 2s z nimh 6cel. Oba napięcia czyli minimalne rozładowania i maksymalne naładowania są niemal takie same. Nie ma obawy o zbyt głębokie rozładowanie. Ale tylko lijon. Lipo odpada. 

Z tych ogniw, co podałem wyżej, pakiet 2s2p popędzi mocne szczotki klasy 540 z małą ilością zwoi. Zwykły blaszak pójdzie na 2s1p i pakiet go nie poczuje.

Opublikowano
W dniu 29.11.2023 o 00:51, Granacik napisał:

Zostaw to nimh bo to samo zło. Do tego prawie 3x cięższy od fabrycznego. Lepiej zainwestuj w ogniwa lijon VTC 5a lub VTC6 i z nich zrób mu pakiety. Mogą być z depakietów z alledrogo. Później podziękujesz.

Dla potomnych: jeżeli regulator nie ma programu cut off dla lipo można zamiennie stosować pakiety lijon 2s z nimh 6cel. Oba napięcia czyli minimalne rozładowania i maksymalne naładowania są niemal takie same. Nie ma obawy o zbyt głębokie rozładowanie. Ale tylko lijon. Lipo odpada. 

Z tych ogniw, co podałem wyżej, pakiet 2s2p popędzi mocne szczotki klasy 540 z małą ilością zwoi. Zwykły blaszak pójdzie na 2s1p i pakiet go nie poczuje.

Dzięki, to już wyższa szkoła jazdy, ale może znajdę jakieś info jak samemu zrobić pakiet :) 

W dniu 29.11.2023 o 05:48, witold_pi napisał:

a wcześniej ten redox był dobrym czy przeciętnym aku - pojemność, prąd?

Szczerze nie mierzyłem go, ale krecił jak dziki rotostartem, starczał na długo. Teraz też jak miałem problem z odpaleniem to dał radę. Miernik idzie to go sprawdzę jak nauczę sie go obsługiwać haha. Wszystko przede mną. 

W dniu 29.11.2023 o 00:51, Granacik napisał:

Chyba znalazłem ciekawy DIY. Jednak czymś się różni 2s2p od 2s1p poza większą pojemnością?

Opublikowano
W dniu 29.11.2023 o 05:48, witold_pi napisał:

a wcześniej ten redox był dobrym czy przeciętnym aku - pojemność, prąd?

Właśnie dostałem multimetr. 

Baterię 1.5v pokazuje 1.5

Eneloop pro 1.2 pokazuje 1.3

Starego redoxa 7.2v pokazuje 7.8?

Pakiet z wltoys 7.4v pokazuje 8.2?

?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.