Skocz do zawartości

Elipsa KS wrsja 2 - relacja z budowy F2B

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest coś takiego że przy normalnym napędzie naciąg linek w pętlach zewnętrznych jest mniejszy. Czyli wpływ momentu obrotowego występuje na zachowanie modelu. W celu zredukowania tego zjawiska stosuję  regulowane wychylenie statecznika pionowego ruchami poziomego (podpatrzone u Igora Burgera). Pionowy wychyla się bardziej gdy ster jest oddawany do dołu. W kontrze coś takiego nie występuje.

DSC_1336-e1519408375645.jpg

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
5 godzin temu, woj-tech napisał:

Jest coś takiego że przy normalnym napędzie naciąg linek w pętlach zewnętrznych jest mniejszy. Czyli wpływ momentu obrotowego występuje na zachowanie modelu. W celu zredukowania tego zjawiska stosuję  regulowane wychylenie statecznika pionowego ruchami poziomego (podpatrzone u Igora Burgera).

No i temat wyjaśniony , a swoją drogą ciekawy patent z tym sterem kierunku.

Uwięź zawsze urzekała mnie prostotą sterowania , muszę w końcu spróbować a przymierzam się kilka lat.......obawiam się tylko zawrotów głowy.

Opublikowano

Generalnie proste. Ster wysokości jest dźwignią. Cięgno z drutu mocujemy w osi tej dźwigni ( w środku grubości steru wysokości), ramię tej dźwigni to odległość zamocowania cięgna od osi obrotu czyli osi zawiasów ( np 15mm). Ster kierunku przy poziomo ustawionym sterze wysokości powinien być lekko wychylony na zewnątrz tak jak do normalnego lotu poziomego z "normalnym" naciągiem linek. Każda zmiana na sterze wysokości czyli jego obrót wzg. Osi zawiasów powoduje że punkt zamocowania cięgna na zadanym ramieniu przemieszcza się po półkolu w górę lub w dół i zawsze ciągnie cięgno, powodując odchylenie steru kierunku zawsze w prawo. Wartość odchylenia zależy od dźwigni zamocowania na sterze wysokości i kierunku.

Inaczej nie umiem wytłumaczyć, a na telefonie trudno mi coś naszkicować.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
Cytat

Cięgno z drutu mocujemy w osi tej dźwigni ( w środku grubości steru wysokości)

Ja mocuję nie w środku grubości steru wysokości tylko równo z dolną krawędzią i to powoduje że przy wychyleniu steru wysokości do dołu mam większe wychylenie statecznika pionowego niż przy wychyleniu go w górę.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.