Artur z kołobrzegu Opublikowano 4 Marca 2007 Opublikowano 4 Marca 2007 Co to są sloty i do czego służą ??
marcin133 Opublikowano 4 Marca 2007 Opublikowano 4 Marca 2007 Co to są sloty i do czego służą ?? www.google.pl ---> "sloty" ----> http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzela_(lotnictwo) zobacz także to: http://www.kojot.modelarstwo.org.pl/ag/index.htm
Boogie Opublikowano 4 Marca 2007 Opublikowano 4 Marca 2007 www.google.pl --> sloty skrzydlo. Pierwszy wynik: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzela_(lotnictwo) EDIT: pisalismy w tym samym momencie.
Kazik.R Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Byłem,widziałem w naturze-piękny samolot no i model precyzyjnie wykonany.Heńku a kiedy galeria do ARCYDZIEŁA -RWD-6???
Adam P. Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 a czy model posiada klapy?dobrzebybylo zintegrowac je ze skrzelami. mam tak w makiecie rwd9 1:6(jesli pamiec mnie nie myli)
Henryk S. Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 a czy model posiada klapy?dobrzebybylo zintegrowac je ze skrzelami. mam tak w makiecie rwd9 1:6(jesli pamiec mnie nie myli) Tiger Moth jako samolot nie ma klap tylko sloty,więc model jako makieta nie może mieć klap. Nie wiem dokładnie o jaki model Ci chodzi może o RWD6 o którym wspomniał Kazik R. Więc RWD6 posiada sloty i klapy razem sprzężone tak jak było w prawdziwym samolocie. Jeżeli chodzi o RWD6 to jest tu na Forum,wejść Różne i w mateczniku pasjonata.
Adam P. Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Tiger Moth jako samolot nie ma klap oj.. :oops: Nie wiem dokładnie o jaki model Ci chodzi chodzi mi o rwd9 pewnie wszystkim znajomego Wiesława Schiera.plany w autocadzie dostepne sa na modelarz.com(te pierwsze od gory) ja mam oryginalne a nie sciagniete(naklad tylko 10000szt) 8)
Henryk S. Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Teraz to już nic nie wiem o co Ci chodzi pytasz w temacie o Tiger Moth, czy posiada klapy i ze dobrze byłoby połączyć że skrzelami. Piszesz że masz tak w RWD9 i nawet dokładnie nie pamiętasz co masz. Z pytania o klapy przechodzisz na temat planów RWD9 to nie jest temat o planach,o planach pisz sobie w innym temacie.
Adam P. Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 dobra,przepraszam, za duzy przeskok. chodzilo mi o klapy w tiger moth, a rwd 9 byl tylko jako prownanie. a z czego zrobiles golenie podwozia?model swietnie wyglada, nie moge doczekac sie dalszych relacji i zdjec
Henryk S. Opublikowano 14 Października 2007 Opublikowano 14 Października 2007 Dawno w tym temacie nic się nie działo,prawie poszedł w zapomnienie.Nadchodzi zima długie wieczory i powoli zacząłem coś dłubać.zastanawiałem się jak przykleić folie do podłużnic które były na równo z wręgami, według planu.Przykleiłem od spodu i z boku na podłużnice balsę 1mm co widać na zdjęciu to jaśniejsze od listew sosnowych.Teraz będę miał do czego przykleić folie. Zrobiłem tablice przyrządów kabiny,osłony napędów skrzeli i drzwiczki,są to drobiazgi ale pochłaniają dużo czasu,tak wyglądały rano. Dzisiaj udało mi się pomalować kabinkę,drzwi i zamontować tablice zegarów,tak się prezentują w modelu. Teraz muszę przyspieszyć prace nad Tiger Moth,gdyż planuje w tej zimie rozpocząć nową makietę w skali 1:3 o rozpiętości 3666mm.
Flyer Opublikowano 14 Października 2007 Opublikowano 14 Października 2007 Musze powiedzieć ze te przyrządy wyglądają niesamowicie realistycznie. Ciekawe czy kompas działa ?
Alianora Opublikowano 14 Października 2007 Opublikowano 14 Października 2007 Moglbys wiecej napisac o tych tablicach? Z czego je zrobiles i jak? Mnie to tez zainteresowalo...
Milko Opublikowano 15 Października 2007 Opublikowano 15 Października 2007 A ja jestem ciekaw nowego projektu, pewnie jak zwykle będzie to pięknie wykonany model . Może coś więcej pan powie,w tym temacie :wink: ?
eze Opublikowano 15 Października 2007 Opublikowano 15 Października 2007 Jestem pod wrazeniem tego modelu i starannosci w wykonaniu.Jestem pewien podziwu dla typa który to dlubie w domu.RESPEKT DLA CIEBIE POZDRAWIAM
Henryk S. Opublikowano 15 Października 2007 Opublikowano 15 Października 2007 Zegary w skali 1:3,3 kupiłem w sklepie www.toni-clark.com są to zdjęcia i wytłoczki zegarów z przezroczystej foli.Wycięte zegary malowałem lakierem nitro na czarno , imitacje śrubek popielate.Tablica jest zrobiona,sklejka 1mm oklejona popielatą matową folią samoprzylepną.Mocowanie kompasa wykonane z cienkiej blaszki. Można też kupić zegary w Czechach,ale jest gorsze wykonanie niż toni-clarka widać to na fotce. Kiedyś był Polski producent zegarów,były wykonane podobnie jak Czeskie nie wiem z jakich lat pochodzą,jest tam stara cena 700zł.Spotkałem je w sklepie w Katowicach i kupiłem wszystkie 16 kompletów była to śmieszna cena po 2zł.za komplet skala 1:4.Tak wyglądają Polskie zegary w Prząśniczce i RWD6. Pawełku o nowym projekcie dopiero coś napisze przed zakończeniem prac nad Tigrem.Teraz opracowuje plany budowy modelu w skali 1:3 z planów samolotu.
Alianora Opublikowano 15 Października 2007 Opublikowano 15 Października 2007 Ladnie A to zdjecie RWD poznalem od razu Przy okazji zegary w wiekszej rozdzielczosci:
Henryk S. Opublikowano 2 Listopada 2007 Opublikowano 2 Listopada 2007 Prace nad Tiger Moth pomału dobiegają końca.Poskładałem cały do kupy,aby zmierzyć długość naciągu płata. Naciągi w samolocie nie były z linek tylko z płaskownika.Ja zrobiłem z rurek mosiężnych spłaszczonych.Na końcach dałem śruby,jedna z gwintem lewym a druga z prawym. Tak wykonane naciągi są zarazem śrubami rzymskimi jak w prawdziwym samolocie. Osłonę silnika tez dokończyłem,zrobiłem wloty i mocowania do kadłuba,gotowa do malowania. Oprócz tego zrobiłem dużo różnych drobiazgów,które pochłaniają wiele czasu i czekają na montaż po oklejeniu. Mam prośbę do kolegów z forum aby mi pomogli poszukać zdjęć,malowania samolotu kolor biało czerwony.Mam kilka zdjęć w takim kolorze i wzorze,ale są to malowania modelu nie samolotu. Fotka z wzorem malowania jest na pierwszej stronie tego tematu.
Milko Opublikowano 3 Listopada 2007 Opublikowano 3 Listopada 2007 Kilka fotek tego malowania, nie najlepsza jakość ale są :wink: . Link do stronki- http://www.users.bigpond.com/antiqueairways/tigermoth.html
MareX Opublikowano 3 Listopada 2007 Autor Opublikowano 3 Listopada 2007 No i widzisz Heniu... Jak tu nie polegać na młodych? Szast prast i gotowe, a my kombinowaliśmy , jak ten koń pod górkę...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.