Skocz do zawartości

Tiger Moth - makieta.

MareX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy! Poszukuję wszelkich fotek czy planów samolotu Tiger Moth, niezbędnych do zrobienia b. dokładnej makiety. Jeśli ktoś z Was takowe posiada, proszę o udostępnienie czasowe, celem skopiowania. Wszelkie informacje i fotki znalezione w necie są już analizowane. Chodzi o jak największą dokumentację. Każde "trzy grosze" z Waszej strony w tej sprawie będzie b. mile widziane. Z góry za pomoc dziękuję.

• Odpowiedzi 136
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie wiem czy to Cię zadowoli, ale coś znalazłem: http://www.profili2.com/eng/plans.asp (jest wyszukiwarka więc łatwo znaleźć)

Tu jest trochę planów, ale ze względu na brak dobrej "segregacji" nie szukałem dokładnie: http://corsair.flugmodellbau.de/files/bauplan/Bauplan.htm

Jakaś stronka mi tu wpadła: http://www.tigermothworld.com/index.htm

No i coś jest tu: http://www.k12.nf.ca/sptech/projects/aviation/tigermoth.htm

Marku, a czy Google nie mamy? :geek: :D

Opublikowano

Widzisz Pawełku, ja już napisałem, że wszelkie informacje z netu, są szczegółowo analizowane, co może sugerować uważnemu czytelnikowi, że net jest przeze mnie już od dłuższego czasu "przepatrywany" z google na czele. :P Pisząc ten post miałem na myśli wszelkie papierowe, zdjęciowe, książkowe czy inne takie materiały, zawierające szczegóły konstrukcyjne samolotu, aby mieć jak najpełniejszą dokumentację do planowanej budowy makiety. Z tym czytaniem wpisów to zupełnie oddzielna bajka i może kiedyś coś na ten temat skrobnę, ale nie chciałbym się tu zrobić "starym pierdołą co robi koła"/chociaż już pewnikiem jestem takim dziadem, co się wymądrza :oops: /. Tak więc, proszę kolegów o wyrozumiałość i tolerancję. I oczywiście bardzo dziękuję Pawle za szczere chęci!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak, dokładnie, serdeczne dzięki za pamięć i pozdrowienia. Właśnie odebrałem na pocztę jakieś plany do TM od Przemka, ale jeszcze tego nie rozzipowałem. Zobaczę to i jakby co, to sie odezwę. Mówiąc prawdę z ręką na sercu , te plany to nie dla mnie , ale dla Henia z Sosnowca, który się zaparł, że zrobi extra jego makietę. Jeszcze lepszą niż to RWD6, który na moje oko laika, a nie sędziego modelarskiego , jest b. dobry. A przy okazji , oczywiście, może i ja bym kiedys do takiego modeliku podstartował :P

Opublikowano

Fajna stronka i plany także.Ten Neuport 18 to nic innego jak mój DUKE bez dolnego płata! :D Pewnie w swoim przyjdzie mi takie skrzydełko dorobić :wink: Może Irek tu trafi i też te plany obejrzy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ponieważ jest już gotowy wątek /tu ogromna prośba do Kuby: jeśli się dało by Kuba, to proszę przenieś ten wątek do "spalinek", bo jako plany , temet jest już nie aktualny/, to będę go drążył, gdyż niespożyty Heniu przystąpił do realizacji kolejnego modelu. Tym modelem będzie makieta TM w skali 1/3,3 i tak w finale ma on wyglądać:

gtmh964k.jpg

Prace rozpoczęte, ale najpierw jeszcze raz przegląd zgromadzonej dokumentacji, rzyt okiem , aby sobie przypomnieć i poukładac kolejność:

TIGER%20MOTH%20007.jpg

TIGER%20MOTH%20005.jpg

TIGER%20MOTH%20002.jpg

Tutaj juz pierwszy rezultat i jeszcze jeden widoczek na tą część modelu:

TIGER%20MOTH%20009.jpg

Czekamy więc Heniu na dalsze foty z postępu prac, chociaż jak twierdzi Pan Modelarz, tym razem nie będzie tak szybko, bo model jest robiony jako makieta zawodnicza ze wszystkimi szczegółami - buzerami, widocznymi niestety tylko na ziemi i na ziemi też urzędują sędziowie sportowi :D

Opublikowano

Tamacik załatwiony :)

i jeszcze jedno !! !!

HENIU PROSZE DO NAS DOŁĄCZYC I NIE ŚCIEMNIAĆ BRAKIEM CZASU !!

Woje prywatne śledztwo wykazało że ten czas który tracisz na pisanie m@ili i czytanie naszych wypocin możesz poświęcić na pisanie tu!! A jednocześnie odciążysz Marka. W razie kłopotów to masz m@ila do mnie to pomoge z wstawianiem zdjęć czy rejstracją !!

Opublikowano

Tak Marcinie juz do was dołączyłem. Gorsza sprawa będzie z siedzeniem przy komputerze i pisaniem. Komputer wciąga tak samo jak modele,iwtedy nie będzie czasu na klejenie. Teraz kilka fotek z dalszych postępów klejenia Tiger Moth,do porównania wielkości statecznika tego modelu jest położony kontownik 25cm. Pozdrawiam Heniek

Opublikowano

Siedział wczoraj nasz Drogi Heniu przy kompie do godz. 0.30 /zamiast kleić Tigerka :D/i nijak nie mógł sam zamiescić fotek, chociaż b. sie starał i też szedł krok za kroczkiem, tropem wyznaczonym przez Przemka :D Rano o tym długo i zawile pogadaliśmy i mamy nadzieję , że Kuba coś zaradzi Heniowi... :D A póki co, ja jeszcze raz zamieszczam fotki Henia:

tigermoth014bf3.jpg

tigermoth016vl4.jpg

tigermoth017uv0.jpg

tigermoth018gc7.jpg

Jak sami widzicie, siedzi człowiek tyle czasu przy kompie, a model sam mu się buduje...To usterzenie poziome, to jak skrzydełka całe w niejednym innym modelu :D

Opublikowano

Marek napisał : siedzi człowiek tyle czasu przy kompie ,a model sam mu się buduje. Marku byłeś u mnie w modelarni i chyba widziałeś tam w kącie,siedzącego Chińczyka który za 1 dolara dziennie zasuwa przy budowie modeli.Ja nie miałbym tyle czasu do klejenia modeli,gdyż muszę doglądać jeszcze w firmie jak się kręci.

Opublikowano

Fakt. Taki ten Chińczyk malutki /jak to Chińczyk/, że prawie go w kącie nie dostrzegłem :D , a poza tym , po co miałem demaskować Henia, jako tego krwiopijcę , wyzyskiwacza, tak eksploatującego bez litości biednego Chińczyka... :evil: Ale skoro sam sie przyznał...

Opublikowano

Widzieliście wczesniej moje prace klejenia stateczników do Tiger Moth.Zaczynam zawsze przy każdym modelu od najproszczych elementów do najtrudniejszych.Stateczniki juz są z grubsza wyszlifowane i czekają na oklejenie . Wczoraj kupiłem w kastoramie dwie półki świerkowe i zrobiłem nową deskę montazową.Stara była zbyt mała do robienia Tiger Moth. Nowa deska ma wymiary 200cmx60 i wystarczy do zrobienia każdego modelu który mam zamiar jeszcze zrobic.Dzisiaj zacząłem kleić płaty, pierwsza poszła połówka górnego płata,planuje w tym tygodniu zrobic wszystkie cztery połówki płatów.

Teraz dołanczam fotki z kilkudniowej pracy.

Pozdrawiam,Henryk S.

tigermoth067ha4.jpg

tigermoth072yw7.jpg

tigermoth070oh1.jpg

tigermoth073zm4.jpg

Opublikowano

Super Heniu! :D Widzę , że skutecznie udało Ci sie foty wsadzić. Tak więc teraz już tylko będę z zazdrością oglądał postępy prac nad tym ogromniastym modelem. I widzisz - wcale forum nie zajmuje tak wiele cennego czasu... :wink:

Opublikowano

Czy centropłat będzie czymś pokryty? Lub czy będą jakoś wzmocnione żeberka w których jest osadzenie rurek na bagnety? Rozumiem, że konstrukcja będzie "olinkowana", ale obawiam się czy samo wklejenie rurek w balsę wystarczy...

Opublikowano

Pawełku żeberko pierwsze i czwarte jest to balsa 4mm +sklejka lotnicza 1,5mm ,sama balsa byłaby za słaba. Płaty będą połączone zastrzałami i nie linkami tylko duralowymi płaskownikami jak ma orginał.Przesyłam kilka fotek,teraz będą widoczne wzmocnienia zeberek.

POZDRAWIAM HENRYK S.

zapon005aa6.jpg

zapon009au9.jpg

zapon007tl8.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.