jarek996 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Poniewaz wiosna zbliza sie nieublaganie, postanowilem tym razem NA POWAZNIE, przygotowac ze 3-4 nowe modele. Latam zazwyczaj tym co widzicie (zalaczam fotki w watku o naszych lotniskach), ale jakos od kilku lat, niewiele nowych modeli "skrecilem do kupy" (nazywanie tego BUDOWANIEM, byloby sporym naduzyciem?) Niedawno trafilem w Austri na takie oto "cos". Klasyczny "FUNFLAJ" , tutaj jako polaczenie P-47 i P-51. Smieszny, brzydki i prosty (jak cep) w skrecaniu. Do tego tani (100 EUR). Model sklada sie chyba z 15 czesci, wiec jest to robota na dwa wieczory. Probuje to rozciagnac na miesiac, a na szczescie duzo jezdze rowerem i mam od cholery roboty, wiec moze sie uda. Mozna go zrobic jako elektryka, ale mysle ze jako polaczenie dwoch tak znamienitych samolotow, silnik powinien w nim warczec! Ja, jako wielki fan silnikow ENYA, zamontuje w nim lezacy od kilku lat w pudelku silnik O.S. - 62V ? Lezacych serw mam cala szuflade, zamowilem tylko dlugie kable do serw ( ida przez caly kadlub, a na laczenie dwoch kabli brak miejsca). Kable zostaly wciagniete, skrzydlko sklejone, serwa (w skrzydle) zamocowane. Pozostaje wykonczenie kadluba (zbiornik mocowany jest na gumkach do wkreconych haczykow), wlozenie elektroniki do plata ( te dwie dziury w skrzydle) , polaczenie tego w calosc , wywazenie i czekanie na marzec. Na dole kilka fotek z "prac" nad modelem. Profile P-47/P-51 Glow .40~60 Size ARF | Maxford Usa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Na co prawda piankowym Mustangu czeskiej firmy MsComposit (też taki płaski kadłub i skrzydła przestrzenne) nauczyłem się latać przed wielu laty. Spisywał się świetnie, dopóki nie zapragnąłem wykonać nim blendera, początek był udany, a potem skrzydła (usztywniane na sznurek nasączony CA - taki patent czesi wymyslili ) po prostu się złożyły. Ale wspominam model miło. I kto powiedział, że nie można się uczyć na modelu posiadającym lotki i w dodatku dolnopłacie? Inna sprawa, że na początku ograniczyłem bardzo znacznie wychylenia i latał jak przysłowiowy trenerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Ja juz sie latac NIE naucze, wiec nie bede krecil "blenderow". I tak roz....ie go BEZ blendera ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Bo ziemia jakoś modele przyciąga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 W dniu 17.12.2023 o 19:16, Viper napisał: Bo ziemia jakoś modele przyciąga Moje jakos szczegolnie. Nie mozna byc NAJLEPSZYM we wszystkim ? Tyle, ze wolalbym byc kiepski np. w bieganiu. Tansze jak modelarstwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 To zainwestuj w komputer i sprzęt dla symulotnika. Można rozbijać się do woli, a czasem i kogos strącić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Eeee, no latac to potrafie, ale tez i spadac potrafie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Ja lubię i dłubać i latać na żywo i w komputerze. Aby tylko czas była na te wszystkie i inne ciekawe aktywności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 40 minut temu, Viper napisał: Aby tylko czas była na te wszystkie i inne ciekawe aktywnośc Wlasnie. Okazuje sie, ze z TYM jest najwiekszy problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jarek996 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Dzisiaj wkrecilem serwa steru kierunku i wysokosci i zrobilem i zrobilem przymiarki statecznika poziomego i pionowego. Wszystko "lezy" tak jak powinno, katy odpowiednie, wiec pozostaje sklejenie tego do kupy. Podoklejalem tez folie w kilkunasyi mioejscach (model dlugo lezal i zwyczajnie na "kantach" puscila tu i tam). Teraz ladnie wszystko przylega. Jutro skleje stateczniki, wkrece kolko ogonowe (wkleilem je dzisiaj w ster kierunku, oczywiscie "rysujac" drut mocno pilnikiem, aby chwyt byl mocniejszy). Mysle, ze jeszcze 2-3 godzinki (- czas schniecia kleju) i model bedzie prawie gotowy. Zamowilem dzisiaj dwa pakiety odbiornika, bo moje sa dosyc stare i chyba nie sa w najwyzszej formie. Na dole kilka zdjec z dzisiejszego dnia. P.S. z okazji swiat posprzatalem moj stol! Zajelo mi to 10 minut, a zabieralem sie za to pol roku ? Poszedlem jeszcze wkleic stateczniki, pomierzylem, ustawilem katy i schnie. Bedzie napedzany OSem lezacym na placie. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 14 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Dzisiaj wrocilem (na chwilke) do Maxforda. Przemierzylem jeszcze raz silnik i tak sie troszke zastanawiam JAK to jest w takiej "desce"? Przykrecac silnik "na zywca", czy podlozyc cos pod przedniea czesc, aby stworzyl sie maly "wyklon" na prawo? Moze w "funflajerach" robi sie wszystko na ZERO? Niestety zrobili tez BARDZO szeroki rozstaw na belce silnikowej (okolo 40 mm), a i OS 65 i ENYA 53 maja ledwie po 35-36. Nawiercajac otwory na sruby, jestem na granicy materialu. Moze zastosowac blaszki dociskajace silnik do deski, ale wieksze, gdzie bede mogl nawiercic ich mocowanie PORZADNIE w materiale? Niestety na zdjeciu nie widac istoty problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Może wstaw krótkie kątowniki np z alu o długości mocowania silnika? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 17 Lutego Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Człowiek ogląda i go szlagen treffen. To tzw. krawaciarze. Skróćmy konsolki o 3,5 mm mówi Krawaciarz A co w skali roku da oszczędności 550 USD. Skróćmy o 4,4 mm mówi B to da oszczędności 700 USD. Szef mówi: A, szukaj sobie innej pracy. Jeszcze jedno. Proszę o to nie obwiniać mitycznych księgowych. Ich się tak łatwo nie zwalnia. Za dużo wiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi