jarek996 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Opublikowano 22 Grudnia 2023 1 godzinę temu, symon5 napisał: A tak z ciekawości któryś z kolegów zrobił samodzielnie jakiś silnik spalinowy , czy tylko tak z opowieści ta wiedza ? Zaden nie ZROBIL, ale kazdy z nich ROZBIL ?
symon5 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Rozumiem że rozmowa dotyczy pojedynczych sztuk a nie jakiejś produkcji seryjnej ,bo to inna para kaloszy .CNC jest znane już od dawna najpierw na kartach perforowanych. I myślę że COX-y były wcześnie robione tą techniką .Pamiętam tylko skądś info z lat 70 że hale produkcyjne COX a były klimatyzowane ze stałą temperaturą i wejściem przez śluzę , I dzięki temu osiągnęli 100% wymienność części .
AndrzejC Opublikowano 23 Grudnia 2023 Opublikowano 23 Grudnia 2023 15 godzin temu, symon5 napisał: A tak z ciekawości któryś z kolegów zrobił samodzielnie jakiś silnik spalinowy , czy tylko tak z opowieści ta wiedza ? Zrobił. Nie wiem,czy Wiesz, ale Kol. Bogdan Grabowski z Torunia, genialny silnikowiec wykonał serię silników wyczynowych 15 cm do FSR Nawet się kiedyś zastanawiałem, czy nie używać tych silników w moich łódkach. Być może uda mi si zdobyć taki silnik do mojej kolekcji. Negocjacje cały czas są prowadzone. A.C
Paweł Prauss Opublikowano 23 Grudnia 2023 Opublikowano 23 Grudnia 2023 I ja też znam kogoś, kto zna kogoś kto najprawdopodobniej, być może, z dużą dozą prawdopodobieństwa graniczącą z pewnością - ponoć zrobił ?
symon5 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Andrzej tak wiem ,i pierwszy raz na nim startował na nim w Bornym Sulinowie i motorek nie ciągnął . Doradziłem Bogusiowi żeby zmienił świece na cieplejszą i w następnym biegu było OK .?
RomanJ4 Opublikowano 2 Stycznia Autor Opublikowano 2 Stycznia Trzeci odcinek cyklu - wał i cylinder. Do honowania nie tylko powierzchni walcowych, ale również gardzieli i innych można też użyćszczotek Flex-Hone ® Honowanie - gładzenie powierzchni i krawędzi - MorekTECHTechniki Wytwarzania i Procesy Technologiczne (procestechnologiczny.com.pl) Elastyczna szczotka szlifierska do dywersyfikacji do obróbki powierzchni z wewnętrznym otworem (cbndiamondwheel.com) Wykończenie Bores Elastyczna szczotka do honowania z czarnym materiałem z węglika krzemu do honowania otworu w środku (cbndiamondwheel.com) Szczotka do Honowania - Niska cena na Allegro.pl Szczotka do honowania - sklep internetowy STEM (stemtools24.pl) 1
RomanJ4 Opublikowano 15 Lutego Autor Opublikowano 15 Lutego Odcinek 4, głowica cylindra i rozpylacz, Odcinek 5 - tłok, Odcinek 6 - dysk rozrządu, korbowód i sworzeń tłokowy, 2
RomanJ4 Opublikowano 18 Marca Autor Opublikowano 18 Marca Kolejny silniczek home-made. Zwróćcie koledzy uwagę na jakiej tokarce jest wykonywany. To najlepszy dowód na to, że przy odpowiednio dużej dozie determinacji i cierpliwości nawet na takim maleństwie można wykonywać poważne zadania. jka znajdę następne odcinki to umieszczę... 1
Rekomendowane odpowiedzi