jarek996 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 1 godzinę temu, symon5 napisał: A tak z ciekawości któryś z kolegów zrobił samodzielnie jakiś silnik spalinowy , czy tylko tak z opowieści ta wiedza ? Zaden nie ZROBIL, ale kazdy z nich ROZBIL ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Rozumiem że rozmowa dotyczy pojedynczych sztuk a nie jakiejś produkcji seryjnej ,bo to inna para kaloszy .CNC jest znane już od dawna najpierw na kartach perforowanych. I myślę że COX-y były wcześnie robione tą techniką .Pamiętam tylko skądś info z lat 70 że hale produkcyjne COX a były klimatyzowane ze stałą temperaturą i wejściem przez śluzę , I dzięki temu osiągnęli 100% wymienność części . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 15 godzin temu, symon5 napisał: A tak z ciekawości któryś z kolegów zrobił samodzielnie jakiś silnik spalinowy , czy tylko tak z opowieści ta wiedza ? Zrobił. Nie wiem,czy Wiesz, ale Kol. Bogdan Grabowski z Torunia, genialny silnikowiec wykonał serię silników wyczynowych 15 cm do FSR Nawet się kiedyś zastanawiałem, czy nie używać tych silników w moich łódkach. Być może uda mi si zdobyć taki silnik do mojej kolekcji. Negocjacje cały czas są prowadzone. A.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 I ja też znam kogoś, kto zna kogoś kto najprawdopodobniej, być może, z dużą dozą prawdopodobieństwa graniczącą z pewnością - ponoć zrobił ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 A może chcesz się założyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Andrzej tak wiem ,i pierwszy raz na nim startował na nim w Bornym Sulinowie i motorek nie ciągnął . Doradziłem Bogusiowi żeby zmienił świece na cieplejszą i w następnym biegu było OK .? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 2 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Trzeci odcinek cyklu - wał i cylinder. Do honowania nie tylko powierzchni walcowych, ale również gardzieli i innych można też użyćszczotek Flex-Hone ® Honowanie - gładzenie powierzchni i krawędzi - MorekTECHTechniki Wytwarzania i Procesy Technologiczne (procestechnologiczny.com.pl) Elastyczna szczotka szlifierska do dywersyfikacji do obróbki powierzchni z wewnętrznym otworem (cbndiamondwheel.com) Wykończenie Bores Elastyczna szczotka do honowania z czarnym materiałem z węglika krzemu do honowania otworu w środku (cbndiamondwheel.com) Szczotka do Honowania - Niska cena na Allegro.pl Szczotka do honowania - sklep internetowy STEM (stemtools24.pl) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 15 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Odcinek 4, głowica cylindra i rozpylacz, Odcinek 5 - tłok, Odcinek 6 - dysk rozrządu, korbowód i sworzeń tłokowy, 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 7 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca Odcinek 7 i ostatni, 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca Kolejny silniczek home-made. Zwróćcie koledzy uwagę na jakiej tokarce jest wykonywany. To najlepszy dowód na to, że przy odpowiednio dużej dozie determinacji i cierpliwości nawet na takim maleństwie można wykonywać poważne zadania. jka znajdę następne odcinki to umieszczę... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi