ToMarkov Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Świetnie jest to rozwiązane. Wiem że KIT narazie jest niedostępny w zakupie ale czy będzie ? Piękny model się zapowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 11 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia Witam, W końcu dotarły do mnie wszystkie listewki w metrycznych wymiarach wysłane z Polski.i Tu w Australii jest to trochę skomplikowane bo większość listewek jest w rozmiarze 'Imperial " wiec trzeba dużo czasu aby to wszystko powycinać. Teraz musze je posklejać ponieważ musze mieć prawie 2 m długości. Sprawdziłem wszystkie części statecznika poziomego i zacznę budowę za pare dni. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 19 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia Witam, Dzisiaj skończyłem klejenie kadłuba.Wszystkie listewki na miejscu. Musze powiedzieć ze kształt Zefira 4 był na te czasy był bardzo extrawagandzki. Teraz kleje statecznik poziomy - zdjęcia w następnym poście. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 19 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia Pięknie to wygląda i bardzo dobre zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 23 Sierpnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia Witam Pracuje teraz nad statecznikiem poziomym. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 26 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Witam, Wlasnie skończyłem prawy ster wysokości. Jest to trochę pracy aby mieć wszystkie połączenia zgodnie z planem. Nie ma podpurek pod żeberkami wiec musiałem to rozpracować. Wszystko teraz pasuje. Lewa część będzie łatwiejsza. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 3 Września Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września Witam, Dzisiaj rozdzieliłem statecznik poziomy. Górna powierzchnia pokryta sklejka 0.4 mm. Pierwszy raz przymierzam do kadłuba i wszystko pięknie pasuje.Ta wycinanka jest bardzo dokladna. Na razie to wyszło 118 gramów 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek G. Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września Bardzo ciekawa wycinanka. Dobrze byłoby gdyby trafiła na szerszy rynek. Czy usterzenie poziome w formie statecznika i steru to jest ułatwienie konstrukcji? Oryginał miał (o ile się nie mylę) statecznik poziomy "pływający". Czy może były inne względy dla takiego rozwiązania? Pozdrawiam Tomek G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września Nie mylisz się Tomku, Zefir miał usterzenie płytowe, podejrzewam że chodzi pewnie o kwestie konstrukcyjne, ułatwiające budowę modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 27 Września Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września With, Troche do przodu. Prawie polowa kadłuba pokryta balsa 3 mm. Trochę jest zabawy w części tylnej kadłuba. Tak to prawda ustrzenie było płytowe ale jest to bardziej skomplikowane w modelu tej wielkości i ta zmiana jest bardziej stabilna. Rozmiawialem z projektantem modelu i będzie on dostępny z UK. Podam kontakt w następnym poście 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 27 Września Udostępnij Opublikowano 27 Września 40 minut temu, Ziggy napisał: Tak to prawda ustrzenie było płytowe ale jest to bardziej skomplikowane w modelu tej wielkości i ta zmiana jest bardziej stabilna Dobra decyzja A poza tym - sylwetka Zefira 4 jest super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 29 Września Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września Witam, Dla chętnych do budowy Zefira 4 podaje link do osoby w UK która jest polecona przez Jilles Smits do wycinanki. https://lasercutsailplanes.co.uk Prosze wysłać tam zapytania. Ziggy 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 19 Października Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Października Witam, Musialem szlifować na zewnątrz - pyl balsy nie jest zdrowy. Trochę to było pracy z tym przejściem w tyle kadłuba. Statecznik pionowy okleiłem sklejka 0.4 mm i teraz musze dopasować druga część. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 25 Października Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Października Witam Statecznik pionowy i ster kierunku skończony. Trochę pracy było z profilowaniem końcówki kadłuba. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano Wtorek o 08:13 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano Wtorek o 08:13 Witam, Nastepny etap statecznika poziomego. Serwa zainstalowane i przymiarka do kadłuba. Ładnie to pasuje.Teraz musze zrobić pokrywy na serwa i pokryć druga stronę steru wysokości. Zaczolem profilowanie przejścia kadłuba do skrzydła.Musze to robić etapami. 12 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi