ToMarkov Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia Świetnie jest to rozwiązane. Wiem że KIT narazie jest niedostępny w zakupie ale czy będzie ? Piękny model się zapowiada.
Ziggy Opublikowano 11 Sierpnia Autor Opublikowano 11 Sierpnia Witam, W końcu dotarły do mnie wszystkie listewki w metrycznych wymiarach wysłane z Polski.i Tu w Australii jest to trochę skomplikowane bo większość listewek jest w rozmiarze 'Imperial " wiec trzeba dużo czasu aby to wszystko powycinać. Teraz musze je posklejać ponieważ musze mieć prawie 2 m długości. Sprawdziłem wszystkie części statecznika poziomego i zacznę budowę za pare dni. 1
Ziggy Opublikowano 19 Sierpnia Autor Opublikowano 19 Sierpnia Witam, Dzisiaj skończyłem klejenie kadłuba.Wszystkie listewki na miejscu. Musze powiedzieć ze kształt Zefira 4 był na te czasy był bardzo extrawagandzki. Teraz kleje statecznik poziomy - zdjęcia w następnym poście. 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 23 Sierpnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 23 Sierpnia Witam Pracuje teraz nad statecznikiem poziomym. 5
Ziggy Opublikowano 26 Sierpnia Autor Opublikowano 26 Sierpnia Witam, Wlasnie skończyłem prawy ster wysokości. Jest to trochę pracy aby mieć wszystkie połączenia zgodnie z planem. Nie ma podpurek pod żeberkami wiec musiałem to rozpracować. Wszystko teraz pasuje. Lewa część będzie łatwiejsza. 3
Ziggy Opublikowano 3 Września Autor Opublikowano 3 Września Witam, Dzisiaj rozdzieliłem statecznik poziomy. Górna powierzchnia pokryta sklejka 0.4 mm. Pierwszy raz przymierzam do kadłuba i wszystko pięknie pasuje.Ta wycinanka jest bardzo dokladna. Na razie to wyszło 118 gramów 1
Tomek G. Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września Bardzo ciekawa wycinanka. Dobrze byłoby gdyby trafiła na szerszy rynek. Czy usterzenie poziome w formie statecznika i steru to jest ułatwienie konstrukcji? Oryginał miał (o ile się nie mylę) statecznik poziomy "pływający". Czy może były inne względy dla takiego rozwiązania? Pozdrawiam Tomek G.
ToMarkov Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września Nie mylisz się Tomku, Zefir miał usterzenie płytowe, podejrzewam że chodzi pewnie o kwestie konstrukcyjne, ułatwiające budowę modelu.
Ziggy Opublikowano 27 Września Autor Opublikowano 27 Września With, Troche do przodu. Prawie polowa kadłuba pokryta balsa 3 mm. Trochę jest zabawy w części tylnej kadłuba. Tak to prawda ustrzenie było płytowe ale jest to bardziej skomplikowane w modelu tej wielkości i ta zmiana jest bardziej stabilna. Rozmiawialem z projektantem modelu i będzie on dostępny z UK. Podam kontakt w następnym poście 4
Patryk Sokol Opublikowano 27 Września Opublikowano 27 Września 40 minut temu, Ziggy napisał: Tak to prawda ustrzenie było płytowe ale jest to bardziej skomplikowane w modelu tej wielkości i ta zmiana jest bardziej stabilna Dobra decyzja A poza tym - sylwetka Zefira 4 jest super
Ziggy Opublikowano 29 Września Autor Opublikowano 29 Września Witam, Dla chętnych do budowy Zefira 4 podaje link do osoby w UK która jest polecona przez Jilles Smits do wycinanki. https://lasercutsailplanes.co.uk Prosze wysłać tam zapytania. Ziggy 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 19 Października Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 19 Października Witam, Musialem szlifować na zewnątrz - pyl balsy nie jest zdrowy. Trochę to było pracy z tym przejściem w tyle kadłuba. Statecznik pionowy okleiłem sklejka 0.4 mm i teraz musze dopasować druga część. 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 25 Października Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 25 Października Witam Statecznik pionowy i ster kierunku skończony. Trochę pracy było z profilowaniem końcówki kadłuba. 7
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 19 Listopada Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 19 Listopada Witam, Nastepny etap statecznika poziomego. Serwa zainstalowane i przymiarka do kadłuba. Ładnie to pasuje.Teraz musze zrobić pokrywy na serwa i pokryć druga stronę steru wysokości. Zaczolem profilowanie przejścia kadłuba do skrzydła.Musze to robić etapami. 13 1
Ziggy Opublikowano 15 Grudnia Autor Opublikowano 15 Grudnia Witam, Kadłub zostawiam tak jak jest na desce montażowej.Musze zbudować skrzydła aby wszystkie katy były prawidłowe i wtedy kadłub będzie skończony. Sosnowe listewki były 15X5 i musiałem je pociąć na 12X5.Ten mały Proxxon jest naprawdę wspaniały. Zrobiłem taki szablon do cięcia kata listewek - musiałem zrobić polaczenia do długości 2.25m. Teraz skladam skrzydło na sucho aby zobaczyć czy wszystko pasuje. Następne dwa dni nie są dobre mamy wysoka temperaturę aż do 40 deg. 4
Ares Opublikowano Niedziela o 17:01 Opublikowano Niedziela o 17:01 Model imponujący ale i ta piłeczka bardzo fajna.
Rekomendowane odpowiedzi