Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 7 Stycznia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 7 Stycznia 2025 Dalszy ciąg prac. 7
Patryk Sokol Opublikowano 7 Stycznia 2025 Opublikowano 7 Stycznia 2025 W dniu 28.12.2024 o 20:13, Lucjan napisał: Cały czas coś się dzieje . Konstrukcja przedniej części kadłuba została zmontowana przy pomocy punktowego klejenia klejem CA, a teraz miejsca klejenia zostają wzmocnione "spawem " z ,żywicy z mikrobalonem. Czemu używasz żwyicy z mikrobalonem, a nie np. wikolu? Żywica jest super klejem, ale bardziej uciążliwa w stosowaniu, a jej większa wytrzymałość i tak ma małe znaczenia przy balsie.
Lucjan Opublikowano 7 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2025 40 minut temu, Patryk Sokol napisał: Czemu używasz żwyicy z mikrobalonem, a nie np. wikolu? Żywica jest super klejem, ale bardziej uciążliwa w stosowaniu, a jej większa wytrzymałość i tak ma małe znaczenia przy balsie. Użyłem żywicy ponieważ wycinanka w tych miejscach miała luzy więc szpary wypełniłem żywicą z mikrobalonem . W trakcie budowy modelu stosuję rózne kleje , C.A , wikolowe, poliuretanowe , akrylowe . epoksydowe ....
piotr jet Opublikowano 7 Stycznia 2025 Opublikowano 7 Stycznia 2025 Witaj Lucjanie. No i Helmut. Ma już swoją osobistą drabinkę. 😁😁 1
Lucjan Opublikowano 11 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2025 Kadłub pokryty w 98 procentach balsą. Reszta po wykonaniu skrzydeł. 2
paulusr Opublikowano 11 Stycznia 2025 Opublikowano 11 Stycznia 2025 Właśnie sobie uświadomiłem, że Dora pasuje bardziej do Ganneta niż to tego Fw190d... 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 11 Stycznia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 11 Stycznia 2025 Dużo czasu zabiera ta zabawa z odsuwaną kabiną , a do końca jeszcze sporo dłubania . 8
robas69 Opublikowano 11 Stycznia 2025 Opublikowano 11 Stycznia 2025 Cześć Lucjan, kleiłeś coś może świeżo kupionym Multibondem 15? Ja miesiąc temu kupiłem nowy, z nowymi mieszaczami. Klej po 24 godzinach ma konsystencję wyżutej gumy do żucia. Zamiast twardej masy. Może końcówka mieszająca źle działa?
Lucjan Opublikowano 12 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2025 9 godzin temu, robas69 napisał: Cześć Lucjan, kleiłeś coś może świeżo kupionym Multibondem 15? Ja miesiąc temu kupiłem nowy, z nowymi mieszaczami. Klej po 24 godzinach ma konsystencję wyżutej gumy do żucia. Zamiast twardej masy. Może końcówka mieszająca źle działa? Ja korzystam z kleju kupionego pół roku temu i wszystko jest O.K. Być może w twoim przypadku sprzedawca pomylił końcówki mieszające. Zrób tak : wyciśnij ( pomijając końcówkę ) trochę kleju i wymieszaj patyczkiem . Ja tak robię jak potrzebuję małe ilości kleju . Jeśli będzie nadal problem . to pozostaje reklamacja .
robas69 Opublikowano 12 Stycznia 2025 Opublikowano 12 Stycznia 2025 Dziękuję Lucjan, tak zrobię żeby sprawdzić czy problem w kleju czy mieszadle.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 12 Stycznia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 Stycznia 2025 Teraz trzeba wykonać siłownik do odsuwania kabiny . 9 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 13 Stycznia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 13 Stycznia 2025 Pod tą otwieraną osłoną można będzie zamontować wyłączniki , baterie i inne akcesoria. 10
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 15 Stycznia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 15 Stycznia 2025 Na tym etapie na razie kończę prace przy kadłubie i biorę się za skrzydła . 10
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 16 Stycznia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 16 Stycznia 2025 Budowa skrzydeł rozpoczęta . Teraz powstaje prawe skrzydło . Nie wytrzymałem , okleiłem Kowerallem i pomalowałem ster kierunku . 13 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 16 Stycznia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 16 Stycznia 2025 Szkielet prawego skrzydła prawie skończony . 7
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 17 Stycznia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 17 Stycznia 2025 I oto mamy obydwie połówki . Szybka przymiarka . 9
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 19 Stycznia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 19 Stycznia 2025 Konstrukcja klap do lądowania . 6
jarek996 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Lucjan, dopiero teraz sobie pomyslalem. Jesli potrzezbujesz jakies zdjecia ITP, to wal smialo!!! Razem 1144 stron informacji, w tym setki zdjec i szkicow 😉
Lucjan Opublikowano 19 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2025 21 godzin temu, jarek996 napisał: Lucjan, dopiero teraz sobie pomyslalem. Jesli potrzezbujesz jakies zdjecia ITP, to wal smialo!!! Razem 1144 stron informacji, w tym setki zdjec i szkicow 😉 Dzięki Jarku , w razie czego dam znać.
Lucjan Opublikowano 20 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2025 Tak rozwiązałem napęd klap skrzydłowych. 4
Rekomendowane odpowiedzi