Skocz do zawartości

FW- 190 D 9 w skali 1:5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 19.03.2025 o 07:16, paulusr napisał:

Lucjan. Napisz proszę, jak nanosisz taśmę do podziału, że wszystko jest tak równo.

Rozwiń  

Pokrótce  to wygląda  następująco :  rysuję ołówkiem  linie   , przykładam  1 mm taśmę  , lekko naciągam  przyklejam  i skalpelem odcinam nadmiar.   Jak  będę  robił linie na skrzydłach  to  nakręcę  filmik .

Opublikowano

Thx. Najbardziej interesuje mnie to rysowanie ołówkiem. Czasem na mocno zbieżnych, zakrzywionych częściach jest to nie lada wyzwanie. Zwykle mi to sprawia problem, dlatego pytam bo może masz jakiś patent.

Opublikowano
  W dniu 20.03.2025 o 07:10, paulusr napisał:

Thx. Najbardziej interesuje mnie to rysowanie ołówkiem. Czasem na mocno zbieżnych, zakrzywionych częściach jest to nie lada wyzwanie. Zwykle mi to sprawia problem, dlatego pytam bo może masz jakiś patent.

Rozwiń  

Wyznaczam  najpierw  oś  podłużną  modelu   ,   linie prostopadłe  i równoległe   rysuję  korzystając  z elastycznych  linijek  i  ekierek  wykonanych   ze sklejki  0,8 mm lub   przezroczystego    plastiku .

• Lubię to 1
Opublikowano

Mam takie ale jak przykładam do zbieżnego kadłuba no to wiadomo. Ale jest to jakiś trop, żeby zrobić takie jak najmniejszej szerokości. Dzięki Lucjan.

Opublikowano
  W dniu 20.03.2025 o 17:13, paulusr napisał:

Mam takie ale jak przykładam do zbieżnego kadłuba no to wiadomo. Ale jest to jakiś trop, żeby zrobić takie jak najmniejszej szerokości. Dzięki Lucjan.

Rozwiń  

Moje  linijki  mają   od  10 do 25 mm szerokości .

• Lubię to 2
Opublikowano

Jak rozmawiamy z Pawłem na temat Twoich "budów" to zawsze podziwiamy Twój pragmatyzm w budowie i to jak na końcu dobrze wygląda. Na ilość patentów, które stosujesz. I zazdrościmy :)

• Lubię to 2
Opublikowano

Wykonuję model sportowy gdzie blachy na skrzydłach zachodzą na siebie. Nawet trzy na raz. Podpowiedział byś jak z taśmami  to wykonać ?

Opublikowano
  W dniu 28.03.2025 o 17:54, grzechu84 napisał:

Wykonuję model sportowy gdzie blachy na skrzydłach zachodzą na siebie. Nawet trzy na raz. Podpowiedział byś jak z taśmami  to wykonać ?

Rozwiń  

Najpierw  przygotowuję  paski   z samoprzylepnej  foli  . Grubość folii  dobieram  do skali modelu .  Według dokumentacji   rozplanowuję   kolejność  przyklejania  pasków   maskujących  na modelu .  Uskok między paskiem  a  powierzchnią  modelu   pokrywam cienką warstwą  szpachlówki poliestrowej (wykańczającej)  samochodowej  .Po wyschnięciu  lekko szlifuję na mokro  papierem  360 - 500 i  odrywam  pasek i w ten sposób uzyskuję  ładny uskok  imitujący blachę  łączoną na zakładkę  .   Potrenuj  trochę  na  jakimś   kawałku   blachy lub tworzywa.   Powodzenia.

Opublikowano
  W dniu 29.03.2025 o 17:59, Lucjan napisał:

Po wyschnięciu  lekko szlifuję na mokro  papierem  360 - 500 i  odrywam  pasek i w ten sposób uzyskuję  ładny uskok  imitujący blachę  łączoną na zakładkę 

Rozwiń  

Rozumiem że na koniec pokrywam model szpachlą/podkładem natryskowym ?

Opublikowano
  W dniu 29.03.2025 o 21:45, grzechu84 napisał:

Rozumiem że na koniec pokrywam model szpachlą/podkładem natryskowym ?

Rozwiń  

Całą powierzchnię  malujemy  cienką warstwą  samochodowego  podkładu  akrylowego  dwuskładnikowego .

Linie podziału blach  na skrzydełkach gotowe.

IMG_1620.thumb.JPG.7781daa364ae85b8e21c258bce02c02a.JPG

IMG_1621.thumb.JPG.f2a9fc0f5cc0c87f6b9af0d859a5c458.JPG

• Lubię to 2
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.