Tomek Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Włodek . Po złożeniu kadłuba i skrzydła , można było już przyjąć że wszystko gra ,a co nie gra to zostało dorysowane ,jakieś wpusty , zapinki i luzy. Teraz składa się to świetnie, a po poprawkach będzie bajka. Najważniejszy problem, jak nie zrobić skrzydła w śmigło ( wiadomo , mały luz na krawędzi , 2 mm dziura pod zastrzał nie w tym miejscu co trzeba i całe skrzydło pływa ) model lata ,bo lata. Jak poskładam skrzydła pokaże jak fajnie ten problem rozwiązał Bogdan , samo się wszystko składa i nie ma prawa być gdzieś luz czy skrzywienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 21 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 W sumie takie modele są niesamowite, dosłownie jak puzzle na kleju:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Dalsza część składania kadłuba : Budowanie kratownicy. Oczywiście całej , niestety kolejne zdjęcie nie wyszło , ale wygląd kratownicy w pełnej postaci widać na pozostałych zdjęciach. Odstęp od listwy do brzegu kadłuba to 2 mm,. Aby się nie bawić z mierzeniem to przykładamy wzornik z basy 2mm i co chwila zacisk . Wychodzi idealnie. Jak widać składa się szybko i przyjemnie . Nie jest to jakiś problem pod warunkiem posiadani kilku zacisków (widać je u góry na ostatnim zdjęciu )i dużej ekierki . P.S. W kratownicy na kadłubie są puste nacięcia ,oczywiście powinna tam pójść listwa ,ale jakoś tak do tej pory jej nie miałem okazji wkleić. :oops: ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Wracając do modelu. Dziś pomimo wizyty rodzinki udało mi się niemal skończyć 2 skrzydła . Na jutro zostało mi trzecie oraz położenie natarcia we wszystkich . Na razie całość prezentuje się tak: Jutro postaram się wrzucić foto z "produkcji " zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 W między czasie umknęło kilka pytań. Sławek -rura fi16mm dural ścianka 1mm, dwa kawałki razem ok 1,6m , waga łączna ok 190g. Artemis3 Nie wiem kiedy oblot... Czekam na serwa , włączniki i kilka pomniejszych dupereli. To powinno lada moment się pojawić u mnie na miejscu. Potem oklejanie , malowanie , uzbrajanie - pewnie minie miesiąc. Dziś zważyłem cały model i wyszło mi 2670 gram bez podwozia i folii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Dzięki Tomek, w swoim zrobię podobnie jak już dojdzie do budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Na razie doprowadziłem do takiego etapu i zbrakło mi balsy na dokończenie poszycia. Wyszlifuje jeszcze kesony i to chwilowo koniec prac nad skrzydłami Ultimata. Teraz czekam na wyposażenie , może będzie poniedziałek/wtorek, wtedy ruszę dalej z robotą. A na razie biorę się za stery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Budowa skrzydła . Pół-żeberka dla góry są niemal identyczne , różni się tylko ten na czerwono element . Dla dolnego skrzydła idzie od góry a dla górnego od dołu. Po co tak , wyjaśni się samo później I tu obiecane rozwiązanie tajemnicy. Wycięcia są pod zastrzał. Dolne skrzydło , spód , trochę inny element mocowania zestrzału.. Oraz widoczna pólka na serwo. Różniąca w wykończeniu góry skrzydła dolnego (z szeroką szpara ) górnego ( na czerwono zaznaczone te miejsca) Skrzydło górne różni się dosłownie kilkoma detalami ,a w szczególności z cieciem i dłuższymi 3 wręgami przy krawedzi łączenia ich ze sobą. Do pełni szczęścia brakuje natarcia i końcowych elementów z sklejki 1mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Kłosowski Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 No no widzę, że budowa idzie jak " burza " 8) piękna czysta robota, nic tylko pogratulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Kurde ... kocham dwupłaty. Artex nie będzie czasem miał jakiegoś 2-płacika w ofercie ale w mniejszej skali pod elektryka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Jarku. Niestety nie. Edit: Jakbyś jednak chciał ten model pod elektryka to ten silniczek będzie jak znalazł. http://www.xheli.com/okexoubrmo20.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Tomku napisz jeszcze koledze ile musi wydać kasi :rotfl: ry tak na 3 pakiety żeby za długo nie czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Nic w przyrodzie nie ma za darmo tai silnik , to drogie pakiety . http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6503&Product_Name=ZIPPY_Flightmax_4400mAh_4S1P_15C 4 pakiety na 1 czyli tylko 12 pakietów, aby mieć 3 szybkie zmiany :mrgreen: 12 x 70 = 840 dolarów :devil: Przy takiej ilości pewnie puszczą za 650 USD . :lol2: Albo walizkę metalików Fe. :faja: Edit: Żeby nie było, to Ultimat z takim silnikiem ( nie wiem jakie pakiety) będzie robiony . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7870&Product_Name=TGY_AerodriveXp_SK_Series_63-74_170Kv_/_3250W Chyba większymi łopatami kręcić nie trzeba bedzie http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4691&Product_Name=TURNIGY_Sentilon100A_HV_5-12S_BESC_(Ver4) Niestety zna swoją cene chociaż w porównaniu np. z cenami w PL jest to do przełknięcia, zawsze można dać Supersimple ale nie obsługuje wiecej niż 8s ale na upartego da rade bo na grzyba ci pakiety 10S ? http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7341 http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8584 Pakiety łączone 4s x 2 [8s] ale waga już 1kg - spokojnie przy takim układzie powinny wystarczyć 25C, tylko śmigło nie za duże żeby nie usmażyć wszystkiego. Niestety trzeba by dokupić ładowarkę [zakładam że jedną już masz] gdyż na jednej będziesz to wieki ładował. Ale to chyba nie problem wydać dodatkowe 40$. Gorzej z agregatem na lotnisko :devil: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8590 Te też niczego sobie dały by rade na początek - max 150A co gwarantowało by dobre osiągi z dużym śmigłem i dobre odejście pod drążkiem ze względu na 30C. Nie dam głowy czy na 6S dasz rade kręcić 3D. Jak na moje warte przemyślenia bo pamiętaj że do ceny silnika musisz doliczyć jeszcze zbiornik, węże, serwo no i samo paliwo. http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8859 Silnik 240$ do wersji silnik i regiel 70+30 [ew. 70+100 ale chyba nie ma po co] no i pakiet ~120-130$ od sztuki. IMO nie najgorzej :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Nie zapominaj, że silnik spalinowy nie zużywa sie tak szybko jak aku lipo. Przy intensywnym lataniu srednio 3 razy w tyg pakiety w połowie sezonu są do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 To już wyższość Bożego Narodzenia nad Wielkanocą ... Podałem co ja bym włożył ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Panowie nie róbcie z takiego modelu kastrata przy tej wielkości tylko benzyna i skończmy to OT . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Żeby nie było, to Ultimat z takim silnikiem ( nie wiem jakie pakiety) będzie robiony . :devil: Tomek czy 12 cell to nie jest przerost ?? IMO 8 cell jak nic by wystarczyło, masz zapewne w zapasach także pakiet 6s aby sprawdzić jaki to bedzie miało ciąg, zawsze mozna użyć motocalca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Zapewne fajnie by było polatać takim elektrykiem jak ultimate, szkoda tylko że z 5-10 minut a potem coraz mniej ciągu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Pisanie w tym temacie o elektryckach powinno być traktowane jak śmiecenie ertman_176 jako mod daj przykład i wywal te śmieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.