Tomek Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgadza się Grzegorz ,powinien być czarny ,ale mi stanowczo nie przypasował czarny wystarczy , że mam czarny samochód i dziś wsiadając do niego mało co nie ocipiałem z gorąca. Myślę , że dlatego pewnie i Ty dostałeś zlecenie na niebieskie, a nie czarne wykonanie. Skoro już zabrnąłem w malowanie to dokończę malując te brakując skrzydła. Pewnie dług jeszcze nikt mnie nie zmusi do malowania modelu. Może i optycznie wygląda to fajnie , ale zabawy jest tyle , że można niemal złożyć drugiego Ultimata. Wagowo 250g po malowaniu w plecy. Ja to przeżyje ,ale pewnie sporo by mnie za to na suchej gałęzi powiesiła. :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Sporo to Cie powiesi (na czymkolwiek co sie znajdzie - niekoniecznie suchej galezi) - jak ten model nie poleci w ten lykend .... :twisted: :twisted: :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 W przyszły, bo potwierdził się termin pikniku w Radawcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Najpierw oblot probny aby na Radawiec zabrac w pelni przygotowany model - wiec upieram sie - ten lykend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 I dobrze się upierasz ,bo też wolał bym na piknik pojechać już po oblocie. Wstępnie umówiłem się z Darkiem (Darkalem) na Niedzielę. Czy to w Kraśniku czy w Rudawcu , to się jeszcze dogadamy. Jak się nie uda pomalować skrzydeł, to malowanie skończę już po oblocie , na piknik w Radawcu będzie w 100% skończony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 na piknik w Radawcu będzie w 100% skończony Wiesz zawsze jest ten 1% niepewności, bo a to samolot odmówi posłuszeństwa, nagle będzie chciał lecieć w inną stronę itp. :twisted: Ale życze powodzenia :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 to i tak będzie gotowy , tylko "inaczej" :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 W niedziele odbył się "oblot" Ultimata. Po 17 dojechałem na lotnisko. Przepaliliśmy jeden bak Darkowego (Darkall) paliwa na Łukasza (Rabbita śmigle) - wielkie dzięki. Na dzień dobry zawór tankowania nie chciał wpuścić paliwa do baku , zatankowaliśmy przez zdjęty wężyk z silnika . Potem wydawało się , że już więcej problemów nie będzie i lot można spokojnie odbyć. Ponieważ Oblot miał robić Darek , uznałem , że najpierw spokojny lot zrobię ja , a dopiero potem Darek weźmie go w swoje paluszki i zobaczy co Ultimat potrafi. Start poszedł jak po sznurku. Trymowanie to dwa "piki" w prawo na lotkach .(przy DR ustawionych na 30% ) to naprawdę bardzo mało. Potem ze dwa kółka dookoła lotniska i model lata jak po sznurku, puszczam stery a on leci na tej samej wysokości , jak dobry trenerek , zero stresu. I tu koniec idylli. Najpierw odpada jedno kółko (nie zabezpieczona nakrętka) , potem silnik zaczyna rzęzić ( odpiął się tłumik) a na koniec dolne skrzydło wysunęło się z kadłuba. Awaryjnie modelem lądowałem w zbożu. Model nic nie ucierpiał , na szczęście zboże było jeszcze zielone i mięciutkie , przyjęło model jak poduszeczka do snu. w sumie do tragedii mogło dojść przez dwie niezabezpieczone śróbki, benzyna pod tym względem to maszyna do wytrząsania z modelu wszystkiego co nie sklejone na amen. Wczoraj wygrałem w totka 5000 model ,bez najmniejszego zadrapania, wrócił cały do domu. Niema to jak dziki fart. :devil: Teraz muszę na spokojnie w domu sprawdzić wszystkie śruby i. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Polecam do nakrętek Loctite 243. Pzdr - A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Raczej coś na pamięć , aby wszystkie zalać , bo to co zalane niebieskim , to się nie odkręciło . :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Srubki dociskające orczyk serwa na pewno też sie popusciły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Dobrze, ze nikt na ziemi nie popuscil - zwlaszcza pilot - tylko z zimna krwia poslal model w zboze No a gdzie jakis film ? Cobym i ja na mojej wyspie skarbow mogl sie troche "popodniecac" ... PS. Dobrze, ze sie Tomkowi lotki nie pomylily w tym wszystkim ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Ja osobiście w miejscach "gdzie się da" w swojej benzynce stosuję nakrętki samozaciskowe(z gumą w środku, w elementach, których na co dzień nie rozkręcam). Zalewanie klejem pewne nie jest, raz puściło mi w dwóch miejscach. Skrzydła natomiast są przykręcane na śruby, więc stosuję podkładki zwykłe i sprężyste, jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Jedynie na masce i kabinie jest śruba bez zabezpieczenia, ale taka z dużym łbem, także jest jak podkładka i się nie odkręca. To chyba jedna z najgorszych rzeczy w benzynce, odkręcające się śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Na dzień dobry zawór tankowania nie chciał wpuścić paliwa do baku Jeśli zastosowałeś rozwiązanie, o którym kiedyś rozmawialiśmy - niechybnie podłączyłeś zbiornik nie do tej końcówki zaworu tankującego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Dałbym sobie Marku głowę uciąć , że dmuchnąłem na próbę w wężyk i było o.k. Dobrze , że się z nikim nie zakładałem, bo już było by po mojej głowie. :oops: Filmik może niedługo Dark wsadzi na yutoba , ale to już jego trzeba gnębić . Ja zaraz wrzucę fotki "przed startem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Ja zaraz wrzucę fotki "przed startem". Zawsze coś - hubert_tata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Ja zaraz wrzucę fotki "przed startem". Zawsze coś - hubert_tata coś w tym jest. :rotfl: fotki z Buczem w roli głównej: Czego on taki spięty po mierzeniu kątów to nie wiem . :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Tomek, ale masz ładne śmigło:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Przepaliliśmy jeden bak Darkowego (Darkall) paliwa na Łukasza (Rabbita śmigle) - wielkie dzięki. Moje śmigło tez w końcu dziś dotarło. Może nie jest takie kolorowe jak Rabitta ,ale podobno lepiej się kręci i jest lżejsze od śmigła Bieli i węższe przy osi , nie będzie kłopotu z za którtkimi śrubami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 jaka jest waga modelu z całym wyposażeniem i śmigłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.