Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

poszukuje planów lub zestawu (tartak, nie ARF), pełnowymiarowefo (2x2m) modelu F3A, ale z lat 2000-2010. Coś takiego jak np. Vivat lub inny.

Będę wdzięczny za informacje ;) 

Opublikowano

Vivat , Top line itp. to były modele z kadłubami laminatowymi a płaty to z tego co pamiętam to  styro +balsa. Typowego tartaka w formacie 2x2m będzie ci trudno znaleźć.

A może rozważ kupno kadłuba a płaty i usterzenie dorobisz?

Opublikowano
21 godzin temu, Ares napisał:

Vivat , Top line itp. to były modele z kadłubami laminatowymi a płaty to z tego co pamiętam to  styro +balsa.

Zgadza sie, zrobie to konstrukcyjnie, nie ma problemu, tylko, żeby chociaż jakieś plany ogólne z wymiarami to było by świetnie. :) 

• Lubię to 1
Opublikowano

Znline może Ci wyprodukować model na zamówienie. Kilka lat temu udostępnili plany swoich modeli (Partner/Katana S/Axial( za darmo, były rzuty plus przekroje. 
Krążą też po internecie plany japońskiego modelu Addiction z 2006 roku. 

Opublikowano
11 godzin temu, Boogie napisał:

Znline może Ci wyprodukować model na zamówienie. Kilka lat temu udostępnili plany swoich modeli (Partner/Katana S/Axial( za darmo, były rzuty plus przekroje. 

Dzięki za info, poszukam planów :) gotowca raczej nie zamówie, nie odmówie sobie frajdy z budowy ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 22:16, Boogie napisał:

Kiedyś nawet była na którymś forum bardzo fajna relacja z budowy tego modelu. Teraz na szybko nie umiem znaleźć. 

Opublikowano
W dniu 13.01.2025 o 11:01, stan_m napisał:

To może Tajfun 2+2? 

Oz : Typhoon 2+2 plan - free download

Lata temu tym modelem latał czołowy zawodnik z Poznania pan Robert Makowski.

Mnie sylwetka tego modelu bardzo się podoba w przeciwieństwie do obecnych modeli do F3A :wizualnie masakra.....

Opublikowano

Będę bazowałe na tej konstruskcji tylko kształt kadłuba nieco zmienie, bardziej pod model Vivat, który bardzo mi się podoba ;)

Budowa planowana na przełom 2025-2026, ten sezon przeznaczam na przypomnienie latania :)

Mam nadzieje, że uda mi się zrobić model lekko tak aby zmieścić się w około 4200-4400g gotowy do lotu bez paliwa.

21 minut temu, Ares napisał:

Lata temu tym modelem latał czołowy zawodnik z Poznania pan Robert Makowski.

Mnie sylwetka tego modelu bardzo się podoba w przeciwieństwie do obecnych modeli do F3A :wizualnie masakra.....

Typhon jest ładny musze przyznać :) tylko chowanego podwozia raczej bym nie robił, to też masa z którą bedę walczył. Myślę, że stałe węglowe, mocowane w kadłubie będzie optymalne, choć może się myle - nie mam doświadczenia w takich modelach.

Opublikowano
3 godziny temu, Robert Tomzik napisał:

Będę bazowałe na tej konstruskcji tylko kształt kadłuba nieco zmienie, bardziej pod model Vivat, który bardzo mi się podoba ;)

Budowa planowana na przełom 2025-2026, ten sezon przeznaczam na przypomnienie latania :)

Mam nadzieje, że uda mi się zrobić model lekko tak aby zmieścić się w około 4200-4400g gotowy do lotu bez paliwa.

Typhon jest ładny musze przyznać :) tylko chowanego podwozia raczej bym nie robił, to też masa z którą bedę walczył. Myślę, że stałe węglowe, mocowane w kadłubie będzie optymalne, choć może się myle - nie mam doświadczenia w takich modelach.

Robercie z tego co pamiętam masz duże doświadczenie w budowie i pilotażu modeli klasy F2B tak więc jesteś starym modelarskim wygą: poradzisz sobie ze wszystkim bez problemu!

Też uważam ,że nie ma sensu stosować chowanego podwozia: niepotrzebna komplikacja oraz przyrost masy. 

Jak wspomniałeś węglowa goleń lub nawet z dobrego duralu da radę. Myślę , że model z takim podwoziem będzie nawet lepiej wyglądał.

Opublikowano

:) Trochę modeli już się zbudowało z dużym naciskiem na redukcje masy, także zakładam że zmieszcze się założonej masie.

Z podwoziem - dokładnie tak jak piszesz - węgiel w kadłubie dobrze wygląda ;) 

Opublikowano
27 minut temu, dziobak napisał:

Witam,

dziękuję za link, jednak poszukuje planów (tak napisałem w pierwszym poście) pełnowymiarowego modelu F3A 2x2m :) 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.