samolocik Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Cześć, kupiłem sobie do treningu dwupłata zamiast symulatora lotu, aby poćwiczyć proste figury akrobacyjne. Taki trenerek przed złożeniem i oblotem drewnianego dwupłata. Potem będzie do latania w parku. Napęd KAVAN C3530-1050 + APC 10x5" Regulator HOBBYWING SKYWALKER 40A V2 Serwa KST DS113MG Akumulator 3s 1800mAh Tutaj strona producenta https://www.rc-factory.eu/letadla/rozpeti-1001mm-1300mm/crack-pitts-xl 1
samolocik Opublikowano 19 Stycznia Autor Opublikowano 19 Stycznia Pomału do przodu. Kleję CA od Riku i czasami wspomagam się drobną ilością przyśpieszacza fm. Kavan - całkiem niezły bo nie wypienia CA na potęgę. Serva KST DS113MG pasują do otworów, trzeba tylko wyciąć szczeliny na uchwyty mocujące. Generalnie wrażenia ze składania modelu mam bardzo dobre. RC Factory to chyba najlepsza firma, jeżeli chodzi o jakość produkowanych modeli z EPP metodą cięcia i frezowania. Wszystko super dokładnie powycinane i spasowane. Widać dobrze przemyślaną konstrukcję - nawet jest przewidziane miejsce aby schować w piance dźwignię steru wysokości już nawleczonej na oś podczas klejenia płaskiej części kadłuba zanim ją przykleimy na stałe po wyregulowaniu długości popychacza! Jest przyjemność przy składaniu i nie żal wydanych pieniędzy dlatego polecam. Znalazłem dobry film z montażu modelu, więc zamieszczam na końcu postu gdyby ktoś chciał się zapoznać. 1
Amadi Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia RC Factory porządna firma. Modele łatwe w montażu i pilotażu. To i to sprawia ogromną satysfakcję.
mirolek Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia Piotrze ... był aircombat ESA, potem DLG a teraz jak widzę do akro 3D sie szykujesz 🙂 Trzymam kciuki za udany projekt. ms
samolocik Opublikowano 20 Stycznia Autor Opublikowano 20 Stycznia Spory model się zrobił 🙂 Nawet jako górnopłat byłby niezły. Może uda się zakończyć składanie w tym tygodniu.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. samolocik Opublikowano 24 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 24 Stycznia Wszystko poskładane. Pozostało połączenie dolnych lotek z górnymi, montaż elektroniki i oblot 🙂 [edit] parę spostrzeżeń na gorąco: nie polecam montażu jako pierwszy model, chyba że pod nadzorem kogoś kto już parę modeli piankowych złożył. Po prostu szkoda aby ktoś spierniczył sobie tak fajny model przez głupi błąd, dźwigienki serw KST DS113MG są zbyt grube i musiałem je trochę zeszlifować. Dźwigienki do której przykleja się nakładkę przedłużającą dźwignię szlifować nie trzeba. Ja dodatkowo przykręciłem nakładkę dwoma wkrętami, powierzchnie EPP, które kleimy trzeba lekko przeszlifować papierem ściernym aby klej lepiej trzymał. W sumie to powszechna wiedza, całe zakupione wyposażenie pasowało do wyciętych otworów w 99%, dosłownie drobniutkie korekty typu podcięcie EPP na skrzydełka serw, czy poszerzenie na dźwigienkę serwa były wymagane, do montażu zużyłem trochę rzadkiego CA i prawie 2 buteleczki 20g średniego CA oraz trochę przyśpieszacza który wg. mnie jest niezbędny aby złapać choć punktowo dłuższe elementy podczas klejenia, do zaciskania kołeczków-osi w snapach wygodne są wydłużone szczypce wygięte. Ciężko będzie zacisnąć kołeczki czymkolwiek innym, chyba że ktoś ma szczypce do snapów kulowych, z owiewek kół zrezygnowałem ponieważ będą zahaczały przy startach i lądowaniach na trawie. 6
Rekomendowane odpowiedzi