Leszek J. Opublikowano Niedziela o 17:55 Opublikowano Niedziela o 17:55 Witam. Może ktoś z was doradzi w sprawie plotera laserowego . Typowo pod modelarstwo lotnicze , to znaczy : głównie cięcie cienkiej balsy , cięcie sklejki grubości do max 5- 6 mm. Obszar roboczy tak ok 40 x40 cm . Co powiecie o tych ploterach chińskich o mocy lasera ok 5W? Czyli do 1000 zł . Oczywiście mam mocno ograniczony budżet , ale jeśli warto było by dołożyć jeszcze troszkę . Czy oddzielnie trzeba zakupić jeszcze jakieś oprogramowanie do tego ? Może ktoś z was coś ciekawego podpowie. Pozdrawiam.😊
e-mir Opublikowano Poniedziałek o 14:08 Opublikowano Poniedziałek o 14:08 Nie mam lasera więc w tym temacie Ci nie pomogę. Zastanawiam się tylko dlaczego laser a nie zwykła frezarka, która zrobi to samo a pewnie i więcej a możliwe, że za mniejsze pieniądze. Może ktoś obeznany w temacie wyjaśni w czym laser jest lepszy od frezarki, oczywiście w zastosowaniach modelarskich. Mam prostą frezarkę, którą tnę nawet aluminium, wykonuję płytki PCB a nawet frezuję dwustronnie rdzenie do skrzydeł modeli DLG, i jak na razie nie widzę potrzeby posiadania lasera. Weż to Leszku pod rozwagę...
samolocik Opublikowano Poniedziałek o 14:45 Opublikowano Poniedziałek o 14:45 32 minuty temu, e-mir napisał: w czym laser jest lepszy od frezarki Nie jest lepszy tylko jest inny. Przykładowo laser nie powoduje hałasu i sterty latających trocin, czy pyłu po mieszkaniu. Eksperymentowanie z cięciem laserem kosztuje materiał a nie frezy i materiał. Jeżeli ktoś ma odpowiednie miejsce i kasę to najlepiej mieć i laser i frezarkę no i czas na hobby 🙂 1
Hotpoint Opublikowano Poniedziałek o 14:59 Opublikowano Poniedziałek o 14:59 Laser tylko z obudową i wyciągiem. Inaczej użyjesz go dwa razy. Pierwszy i ostatni 🙂
mar_io Opublikowano Poniedziałek o 15:09 Opublikowano Poniedziałek o 15:09 Laser bez odciągu wybij sobie z głowy że będziesz używać w mieszkaniu, bądź w jakimkolwiek pomieszczeniu mieszkalnym. Do frezarki jeszcze dołożysz odkurzacz i jakoś objedziesz ale znowu hałas w mieszkaniu będziesz mieć okrutny - w bloku sąsiedzi Cię zjedzą. Chyba że celujesz w najsłabsze urządzenia to jestem w stanie się zgodzić że może na jakiś filtrach nie będzie śmierdzieć i przeszkadzać. Jak zamierzasz ciąć laserem balsę czy sklejkę to warto mieć odciąg. Warto też kupić laser z kompresorem i na stałe mieć podłączone powietrze. Różnica jest zauważalna. Ja zrobiłem frezarkę z przystawką na laser - projekt root 3, duże pole robocze 80x40cm z wszystkimi bajerami i jest to dla zastosowań modelarskich optymalne rozwiązanie ale kosztowne. Pamiętaj też o programach nie są one wszystkie darmowe i jeśli chcesz budżetowo to warto też wliczyć koszt programu.
Leszek J. Opublikowano Poniedziałek o 18:18 Autor Opublikowano Poniedziałek o 18:18 No właśnie , może frezarka była by lepsze. Znalazłem coś ciekawego za jeszcze rozsądna cenę , razem z darmowym oprogramowaniem . Nie chcę robić tu żadnej reklamy produktowi , ale tak przyglądam się jej ... Jest dużo informacji o tej frezarce i porad , także o programie . Więc jeśli moderator mi tego nie zablokuje , to sami zobaczcie jak to wygląda . Frezarka oczywiście z możliwością dokupienia lasera : Frezarka Ploter CNC Twotrees TTC-450 460*460*80mm+Frezy. Jak dla mnie kusząca bardzo. Tylko nie wiem jak to będzie się zachowywało w obróbce samej balsy np. żeber , czy musi być sklejka balsowa? Bo to już było by nie za bardzo ciekawie i tanio... Sam frezarka to koszt 0d 1500 d0 1900zł, w zależności od źródła więc mój budżet niestety razy dwa i musze mieć pewność ,że warto...Pozdrawiam.😊 p.s. co do hałasu i kurzu , to nie ma problemu. Mam własny warsztat i modelarnię.😉
e-mir Opublikowano Poniedziałek o 20:24 Opublikowano Poniedziałek o 20:24 Trochę słabe ma to wrzeciono, 80 watów ale pewnie można wymienić na 500W + odpowiedni zasilacz.
Leszek J. Opublikowano Wtorek o 14:23 Autor Opublikowano Wtorek o 14:23 17 godzin temu, e-mir napisał: Trochę słabe ma to wrzeciono, 80 watów ale pewnie można wymienić na 500W + odpowiedni zasilacz. Wrzeciono może nie najmocniejsze, ale spokojnie poradzi sobie ze sklejką 6mm a tym bardziej z balsą , więc nie ma sensu dla mnie kupić mocniejszej głowicy, wolał bym w to miejsce dokupić głowicę laserową i tez max 10 w. Dla mnie do modelarstwa lotniczego to zupełnie starczy.
Rekomendowane odpowiedzi