AndrzejC Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia Panowie się chwalą swoimi zdobyczami w temacie silniczków. To i ja się pochwalę. To co na zdjęciu, to tylko część mojej zdobyczy. Na razie inwentaryzację przeprowadzam. Jest tego dużo, tak ze 30 kilo motorków Ja tyle nie potrzebuję, zwłaszcza np 15 silników MARZ 2,5, czy innych. Nie jestem handlarzem, i w życiu nigdy nie sprzedałem silnika, który otrzymałem... Ale, że to znalezisko nie do końca było darmowe, więc na giełdzie zamieściłem ogłoszenie na razie o nowych MARZACH 2,5 D Było ich kilkanaście, ale ubywa, bo zgłaszają się chętni, zwłaszcza,że cena jest atrakcyjna. Po remanencie wystawię na giełdzie inne motorki, ale takie, które mają wartość, dla zainteresowanych. C.D.N. A.C. 1
AndrzejC Opublikowano 28 Stycznia Autor Opublikowano 28 Stycznia To nie są żadne "sanki" To jest kompletny zestaw napędowy do wyczynowej łodki FSR 7,5 na najwyższym poziomie. Nie pamiętam, ale być może na tym zestawie zdobył MS Europy ... W sumie spadek po zmarłym Koledze. Ten zestaw akurat znalazł się na zdjęciu przypadkiem. Wykonanie na najwyższym poziomie i nie do sprzedania. A.C.
jarek996 Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia Andrzej, no przeciez ja zartuje. Wem co to jest 😉
AndrzejC Opublikowano 29 Stycznia Autor Opublikowano 29 Stycznia Następne wejście: W tych skrzynkach znalazłem takie coś, jak na zdjęciach. I proszę o informację fachowców. Co to za silnik? Pewnie sam bym to w internetach szybko.odszukał, ale z uwagi na brak czasu chcę posiłkować się wiedzą tu obecnych forumowiczów. Sądząc po wykonaniu i śrubkach, to radziecki motorek jest, pewnie jakiś CSTKAM, ale mogę się mylić.... A.C.
MASK Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 3 godziny temu, AndrzejC napisał: Następne wejście: W tych skrzynkach znalazłem takie coś, jak na zdjęciach. I proszę o informację fachowców. Co to za silnik? Pewnie sam bym to w internetach szybko.odszukał, ale z uwagi na brak czasu chcę posiłkować się wiedzą tu obecnych forumowiczów. Sądząc po wykonaniu i śrubkach, to radziecki motorek jest, pewnie jakiś CSTKAM, ale mogę się mylić.... A.C. Mi on na węgierskiega Alaga wygląda Andrzeju: 1
AndrzejC Opublikowano 30 Stycznia Autor Opublikowano 30 Stycznia I za ALAGA dziękuję. Pewnie sam bym do tego doszedł, lecz nie mam zbyt dużo czasu, a silniczków jest wiele.... Więc każda pomoc jak najbardziej potrzebna👍 Jeszcze będzie parę zapytań. Na razie opiszę historię jednego silniczka, którego właścicielem zostałem wczoraj. Dawno temu, jak jeszcze żył ŚP JAN OCHMAN, zgadaliśmy się w temacie mojejego zbierania motorków. Jasiu wtedy obiecał mi swój ostatni motorek od F1C, który jeszcze miał, bo o wiele wcześniej przeszedł na rzutki wyrzucane za skrzydło i inne elektryki (Mam dwa takie samoloty w Jego wykonaniu). Silnika obiecanego nie otrzymałem, bo wcześniej jakiś Duńczyk rozpłaszczył Jana na swojej masce TIRa razem z Jego Fiacikiem, jak jechał na jakieś zawody nad morze. Myślałem, że obiecany motorek zaginął w pomroce dziejów. I okazało się, że nie. Po wielu latach jednak ten ROSSI do mnie trafił. I go mam. I od razu trafił na półkę, na razie tylko po wstępnej konserwacji. I na mojej półce z silnikami będzie miał honorowe miejsce. A.C.
Swift Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia 59 minut temu, AndrzejC napisał: Po wielu latach jednak ten ROSSI do mnie trafił. Jeżeli mnie wzrok nie myli, to silnik ma hamulec śmigła. Czy to modyfikacja wykonana przez pierwszego właściciela, czy też Rossi wypuszczał te silniki w wersji z hamulcem ?
AndrzejC Opublikowano 31 Stycznia Autor Opublikowano 31 Stycznia 12 godzin temu, Swift napisał: Jeżeli mnie wzrok nie myli, to silnik ma hamulec śmigła. Ma hamulec ponieważ był używany w F1C. Jan własnoręcznie robił te hamulce . ROSSI o ile wiem nie montował niczego na swoich motorach. Ja tego pierścienia nie zdjąłem, bo to też pamiątka. A.C.
Łukasz1 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Czy planujesz sprzedać część tej "zdobyczy" ? Jeżeli tak to jestem chętny na ( te widzę na zdjęciu ) MK12 KMD i zespól tłok cylinder Jeżeli jest ( nie widze na zdjęciu) to CSTKAM 2,5D albo tłok cylinder korbowód OTM Koliber/STRIŻ /Sokół są 2 na zdjęciu, ale to chyba Kolibry potrzebuje 1 STRIŻA Kołpak do radugi z końcową nakrętką lub cały kołpak Lub cześci do tych silników. Poszukuję też gaźnika RC do MVVS 2-2,5ccm z króćcem 11mm. Tłok cylinder do Meteora 2,5
AndrzejC Opublikowano 2 Lutego Autor Opublikowano 2 Lutego 8 godzin temu, Łukasz1 napisał: Czy planujesz sprzedać część tej "zdobyczy" ? Jeżeli tak to jestem chętny na ( te widzę na zdjęciu ) MK12 KMD Jeżeli jest ( nie widze na zdjęciu) to CSTKAM 2,5D albo tłok cylinder korbowód OTM Koliber/Striż/Sokół są 2 na zdjęciu, alt to chyba Kolibry Kołpak do radugi z końcową nakrętką lub całą radugę Lub cześci do tych silników. Poszukuję też gaznika RC do MVVS 2-2,5ccm z króćcem 11mm. Szanowny Kolego Krzysztofie (Łukaszu). Obawiam się, że jestem w stanie spełnić większość Twoich potrzeb.🙂 Cały czas przeprowadzam inwenturę nie tylko silników, ale także ogromnej ilości części do nich. A, że trochę się na tym znam, więc na na razie segreguję co do czego pasuje. Proszę więc o cierpliwość. Na pewno się odezwę. A.C.
Janeczek Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Andrzeju , historia poprzedniego wlasciciela silnika ROSSI - tragiczna !!! ...trzymaj ten silnik ,to jest pamiatka po Janie O. ... Mam tez kilka takich silnikow ktorych nie oddam ... "za mojego zycia" .
AndrzejC Opublikowano 2 Lutego Autor Opublikowano 2 Lutego 4 minuty temu, Janeczek napisał: Andrzeju , historia poprzedniego wlasciciela silnika ROSSI - tragiczna !!! ...trzymaj ten silnik ,to jest pamiatka po Janie O. ... Mam tez kilka takich silnikow ktorych nie oddam ... "za mojego zycia" . Kolego Janku, nawet nie wiesz ile mam takich pamiątek... I one za mojego życia na pewno nie zostaną oddane... Na szczęście mam następcę🙂 Z resztą ja nie jestem handlarzem. Każdy silnik, który uda mi się zdobyć już u mnie zostaje. Niedługo zacznę do nich przyczepiać sznureczki z informacją o każdym moim silniczku, ale najpierw przygotowanie do nowego sezonu zawodniczego. W tym przypadku jest troszkę inna sytuacja. Nie potrzebuję `15 nowych silników jednego rodzaju, więc odsprzedaję w rozsądnych cenach... A na razie ciekawostka ze skrzynek "zdobycznych": Dwa motorki MK 16 i jeden po przeróbce na żarowy. Na dzień dobry oba umyłem w środku, zakonserwowałem porządnym olejem i postawiłem na podstawce. Obiecałem sobie, że ten MK 16 żarowy uruchomię i sprawdzę czy działa. Ale to wszystko kiedyś🙂 A.C.
Janeczek Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego ... Andrzeju ,tez tak mam , przestalem zbierac a ciagle "dochodza" nowe ! wiec jak sa "blizniaki" to je jeszcze zostawiam ...moja jedyna slabosc to Jaskolki i .....Komety 5 -tego nigdy za wiele ! Pozdrawiam Janek vel Janeczek.
Rekomendowane odpowiedzi