Skocz do zawartości

Dział giełda a podatek do US.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś posiada wiedzę albo link do strony z konkretnymi  informacjami (tak żeby nie wertować setek stron)  jak rozliczyć się z US po sprzedaży/kupnie artykułów modelarskich np. w dziale giełda, olx itd.
Mówię tu o sprzedaży/ kupnie  rzeczy  nowych lub używanych między osobami nieprowadzącymi działalności gospodarczej.
Wartość od 100-10000zł powiedzmy.

Opublikowano

jeśli nic się nie zmieniło to do 1000zeta  temat nie istnieje, od 1000 umowa kupno-sprzedaż i z umową do  skarbówki -podatek od czynności cywilono-prawnych 2% wartości   -przy czym US może sam "urealnić" cenę z umowy...

jeśli przedmiot masz krócej niż pół roku to jeszcze podatek od zysku (jeśli sprzedajesz drożej niż kupiłeś)

a jeśli sprzedajesz dużo -to Ci mogą przyklepać, że prowadzisz działalność gospodarczą na czarno... US monitoruje allegro, olx itp. nie wiem co w tym przypadku  oznacza dużo....

Opublikowano

Tak to wygląda na Alledrogo itp. w necie

"sprzedaż na Twoich kontach Allegro osiągnęła jeden z limitów: 2000 euro lub 30 transakcji.

W takiej sytuacji, zgodnie z ustawą z dnia 9 marca 2017 roku o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami (tzw. regulacje DAC7), mamy obowiązek gromadzenia i przekazywania danych do organów podatkowych."

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję za informacje. Nie cieszył się ten temat zainteresowaniem.   Dlaczego?  Cytując klasyka: "nie wiem choć się domyślam".

Opublikowano
20 minut temu, mac napisał:

Nie cieszył się ten temat zainteresowaniem.

Bo nikt nie lubi wyręczać innych w szukaniu po internecie. Teraz, kiedy jest sztuczna inteligencja to pewnie wystarczyłoby zadać pytanie o opłaty i otrzymałbyś odpowiedź wraz z podaniem odpowiedniego przepisu podatkowego. A najprościej zapytać w urzędzie skarbowym.

[edit] poszukałem sobie i oczywiście żartując jest tak samo prosto z podatkiem jak przy prowadzeniu firmy. Dużo czytania, sporo opcji i możliwości pomyłki aby można było podatnika złapać.

Opublikowano

Jeśli chodzi o podatek od czynności cywilno-prawnych to generalnie poza nielicznymi wyjątkami potwierdzającymi regułę to nikt nie płaci tego podatku poza przypadkami kupna nieruchomości i samochodów/motocykli.

Inne podatki to już temat rzeka i zależy od konkretnego przypadku.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Nie wpadłem na to wcześniej. Zadzwoniłem na infolinię do US.

nr 22 330 03 30. 

Ogólnie to jeżeli nie prowadzisz działalności, jesteś właścicielem rzeczy którą sprzedajesz i od jej kupna minęło więcej niż pół roku to nie płacisz podatku przy sprzedaży. Płaci za to kupujący przy wartości powyżej 1000zł podatek od czynności cywilno-prawnych.

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.