Grzesiek Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Witam Tak mnie jakoś naszlo zbudować Wicherka 15,dlaczego ten model juz tłumacze. Moja przygoda z modelarstwem zaczeła się w wieku 12lat.Po Jaskólkach i innych wolnolotkach zaczeła sie przygoda z uwięzią.A jako że mój ojciec był rownież modelarzem zbudował mi własnie Wicherka tyle ze w wersji 5 na uwięzi,celem dalszego mi zaszczepiania tego własnie hobby. Modelik bedzie wykonany z materiałow krajowych i wszystko 100% zgodnie z epoką w której budował go Pan Schier.Zastanowie sie jeszcze nad poszyciem ale na 90% bedzie to papier japoński.Na warsztat trafiła książka oraz to co dzisiaj zrobiłem.Relacja troche potrwa ponieważ mam czasu tyle ile mam (praca ,dom itp)Profile zostały wycięte laserem oraz wręgi reszta bedzie ręczną robotą. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Witam Tak mnie jakoś naszlo zbudować Wicherka 15,dlaczego ten model juz tłumacze. Moja przygoda z modelarstwem zaczeła się w wieku 12lat.Po Jaskólkach i innych wolnolotkach zaczeła sie przygoda z uwięzią.A jako że mój ojciec był rownież modelarzem zbudował mi własnie Wicherka tyle ze w wersji 5 na uwięzi,celem dalszego mi zaszczepiania tego własnie hobby. Modelik bedzie wykonany z materiałow krajowych i wszystko 100% zgodnie z epoką w której budował go Pan Schier.Zastanowie sie jeszcze nad poszyciem ale na 90% bedzie to papier japoński.Na warsztat trafiła książka oraz to co dzisiaj zrobiłem.Relacja troche potrwa ponieważ mam czasu tyle ile mam (praca ,dom itp)Profile zostały wycięte laserem oraz wręgi reszta bedzie ręczną robotą. Jak ja uwielbiam takie historie i takie projekty. Zapewniam Cię Grzesiek że będę tu często zaglądał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Akurat wczoraj oglądałem Miniaturowe Lotnictwo i Wicherka. Czy mógłby Kolega udostępnić pliki Wicherka pod laser ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Tak udostepnie plik.Jedyne co trzeba w pliku poprawic to grubość listewek.Plik przeskalowałem z wersji 25 i nie poprawilem listewek.Ale poprawiłem pilnikiem fizycznie. Listewki jakie zastosowałem to sosna: krawędź natarcia 3x5 dźwigar główny 3x5 dźwigar pomocniczy 3x4 krawędź spływu 3x10 pod te wymiary listew trzeba dosłownie milimetr poprawić pilniczkiem profile. wicherek 15 profile i wręgi sklejka 1,5mm.DXF zakończenie płata i wręga sklejka 1,5 mm.DXF wicherek 15 profile i wręgi sklejka 1,5mm.DXF zakończenie płata i wręga sklejka 1,5 mm.DXF 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 kolejny wicherek :-) Bardzo mnie cieszą takie relacje i kolejne budowane modele ze starych planów. Jak zawsze doradzam tylko zmniejszenie wzniosu skrzydeł bo dziś sterowanie proporcjonalne i wielokanałowe a nie jedyna słuszna bo jedynie osiągalna aparatura PILOT-2 jaką stosowałem w swoim modelu 30 lat temu ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Mirek wznios bedzie oczywiście zmniejszony z 10st,do 6st. Model ma dość duży zapas stateczności. Więcej nie będę robił z powodu braku lotek. Docelowe zamierzenie jest ulotnienie go na pływakach,również wykonanych zgodnie z książką GURU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 zmniejszony z 10st,do 6st. Super, w takiej konfiguracji model nadal lata doskonale a lepiej wygląda - trzymam kciuki za realizacje projektu ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 I lecimy dalej z drugą połówką skrzydła.Dla młodych modelarzy starzem specjalnie załczam zdięcie pokazujące kontrole wklejenia profili.Kąt prosty pomiedzy dzwigarem i prostopadle do deski montażowej.Unikniemy w ten sposób zwichrowania konstrukcji,oczywiscie jeszcze jednym ważnym warunkiem jest prosta deska montażowa.Jest to bardzo ważne i zasada 3 razy mierz raz klej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogru Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Brawo Grzegorz ! Też mam ogromny sentyment i szacunek do Papy Schiera. I niech sobie gadają, że profil nie optymalny, że materiały nie optymalne itp. itd. - co Schier to Schier. Będę śledził z sentymentem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Materiały materiałami, profil od cyrkla a odziwo lata i to bardzo dobrze.Czapka z głowy i duży ukłon dla św.pamieci Pana Wiesława. Na dzisiaj finito wikol wysycha, zostało poobcinac naddatki listewek i szlifowanie.Aż sie dziwie że nikt nie zapytał jeszcze o silnik.Będzie jeden z tych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Będzie jeden z tych. MVVS 1,5D ? Przedmiot mojego pożądania we wczesnych latach 90 tych lub w końcówce 80 tych.W końcu nabyłem i używałem w modelu na uwięzi. Była też wersja RC ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Za te motorki również siadam na widowni, kiedyś miałem dwie takie sztuki, poszły jako datek na modelarnię, teraz żałuję że nie zostawiłem sobie jednej sztuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 MVVS 1,5D ? Tak to są MVVS-y 1,5D szkoda ze nie posiadam gaźnika rc.A może ktoryś z kolegów ma taki gaźnik ? Odkupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 retro na całej linii :-) Tez mam podobny samozapłon tj,wiekowego MK12 i nawet odpala ..... ale dla przyjemności wyjścia na lotnisko i polatania, go nie używam. Sporo energii wymagało odpalenie tego silnika a brak gaźnika RC moim zdaniem całkowicie go dyskwalifikuje. Klimat minionych lat to jedno ale frajda z latania i sterowania to zupełnie co innego. Wicherek został zaprojektowany do lotu swobodnego, można zrezygnować też z RC ...... tylko po co ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Jeśli dostane gaźnik rc to będzie super,a jeśli nie to bedzie model z XX wieku.Te odpalaja od strzała,wiec sie nie martwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Witam Grześ wyślij na PW twój adres a wyślę ci prezent PS moja 15 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Pliki są dla wszystkich tylko jak pisałem trzeba poprawić listwy lub jak ja delikatnie pilnikiem.Pawel Twój wicherek widać leciwy na coxa w służbie jeszcze?A powiedz mi robiłeś wypełnienia między dźwigarami? Plik DXF jest rzutem kratownicy W-15 kadłuba: Można go wydrukować na 4 kartkach A4 Kadłub W-15 dxf.DXF Kadłub W-15 dxf.DXF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Ma ponad 10 lat COX 1,5 ccm + pierścień regulujący obroty . Ostatnio latał zeszłej jesieni wypełnienia z balsy 2 lub 3 mm( nie pamiętam ) kryty barwioną japonką , statecznik poziomu typu uwięziowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi