Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie modelu - przerwa zasilanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu w jednym z moich modeli mam dziwne problemy z zasilaniem. Losowo w czasie lotu przerywa silnik na czas 1-2 sekund, w tym czasie model nie reaguje na sterowanie. Jest "martwy". Po 1-2sek wszystko wraca do normy i można kontrolować model.
Problem pojawił się gdy zamontowałem kamerę fpv do tego modelu. Ale to traktuję jako przypadek. Zauważyłem wtedy na okularach pojawiające się na ekranie zakłócenia na chwilę przed utratą zasilania. Moduł fpv został czasowo zdemontowany.
Problem występuje nadal w każdym typie lotu: lot spokojny na 50% mocy, akrobacje na 100% mocy. Pojawianie się problemu jest losowe.

Wymieniłem prawie wszystko:
ESC z 18 na 30 teraz jest 40A (oczywiście wraz z kablami)
Dwa inne silniki
Inny odbiornik
Dwie inne baterie
Teraz to chyba tylko serwa zostaje mi wymieniać razem z przedłużaczami do kabli. (Niby działają).

Zastanawiałem się nad zakłóceniami zewnętrzymi w strefie gdzie latam ale inne moje modele tam działają bez problemu.

Ktoś ma jakieś pomysły? Ktoś z Kolegów spotkał się z czymś takim? Bo ja biorę się za wymianę serv. Jak to nie pomoże to idę po egzorcyste :-)

Opublikowano

Zmien ESC a właściwie BEC - BEC nie wyrabia i odcina zasilanie na skutek przegrzania. I tak - podłączenie kamery i VTX wystarczy aby ciągły prąd go przegrzał.

Proponuje oddzielny BEC na zestaw FPV.

• Lubię to 2
Opublikowano
11 godzin temu, japim napisał:

Zmien ESC a właściwie BEC - BEC nie wyrabia i odcina zasilanie na skutek przegrzania. I tak - podłączenie kamery i VTX wystarczy aby ciągły prąd go przegrzał.

Proponuje oddzielny BEC na zestaw 

Dzięki. Sprawdzę.

Juz zamowiłem BEC.

Opublikowano
22 godziny temu, Vesla napisał:

Ktoś ma jakieś pomysły? Ktoś z Kolegów spotkał się z czymś takim? Bo ja biorę się za wymianę serv. Jak to nie pomoże to idę po egzorcyste 🙂

Jeśli rozważasz wymianę serw to dobrą opcją są serwa HV i pędzenie całej awioniki bezpośrednio z pakietu napędowego 2S.

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, rkrzysztof napisał:

Jeśli rozważasz wymianę serw to dobrą opcją są serwa HV i pędzenie całej awioniki bezpośrednio z pakietu napędowego 2S.

To moze zadziala w modelu spalinowym. W modelach elektrycznych na 2s to lataja jakies orzeszki i mikrusy. Teraz 3s to absolutne minimum a coraz czesciej 4s lub nawet 6s. Serva HV to niestety nie domena elektrykow. Chyba ze z jakims powerboxem.

Opublikowano

Jeżeli dobrze zrozumiałem - regulatory były już 3, czyli 3 różne BEC-e..... i wszystkie zachowują się identycznie ? Jakoś nie mam przekonania do tej diagnozy. Zamiast kupować 4 BEC włożyłbym celem eksperymentu mały akumulator do zasilania elektroniki. Liplek 2s 500mAh i 2 diody w szereg żeby obniżyć napięcie ?

- Jurek

Opublikowano
56 minut temu, Jerzy Markiton napisał:

regulatory były już 3, czyli 3 różne BEC-e

Ale ich wydajność mogła pozostać na tym samym poziomie = 2(może 3)A?

Nie wiemy co to za regulatory...

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.