Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powracając do płatów, chciałem zapytać, jakim fornirem oklejaleś i gdzie nabyty ?

Wysłane z mojego motorola one zoom przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, Swift napisał:

Powracając do płatów, chciałem zapytać, jakim fornirem oklejaleś i gdzie nabyty ?

Wysłane z mojego motorola one zoom przy użyciu Tapatalka

Fornir brzozowy a teraz robię płat z forniru meranti. Dostałem wraz z formą nie wiem gdzie taki sprzedają

Opublikowano

Skrzydełka wyszlifowane są znakomite.IMG-20250713-WA0003.thumb.jpeg.27a999caa163891b22a80575fc36a140.jpeg20250713_131409.thumb.jpg.aa1a55ce352a6e0558919772c2f19593.jpg20250713_125444.thumb.jpg.8bdde75392b2f82a9d7e046a8340a1e4.jpg

Maska juz w formie 

20250713_123800.thumb.jpg.7ee4a75a89d763482f3554570839106c.jpg20250713_123804.thumb.jpg.4b274215ed2b2b1b8d079adb4ce46655.jpg20250713_131624.thumb.jpg.14701c937c273c53c7d0be9c542a8030.jpg

Stary kadłub naprawiony a nowy dostał wręgę silnikową wklejoną na żywicy 

20250713_131813.thumb.jpg.3af707dfa4a7d33c19e6c1b5bd6c6436.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Ares napisał:
2 godziny temu, Ares napisał:

Krawędź natarcia szlifujesz od jakiegoś szablonu czy na tzw. oko?

Na oko i wychodzi bardzo dobrze.

Maska juz wyciągnięta, czas na kolejną.

Cała niedziela poświęcona dla modelarstwa 🤣.

Za tydzień o tej porze juz bedzie po zawodach jestem ciekawy jak sobie poradzę Nakajimami w walce.

20250713_191255.jpg

Opublikowano
W dniu 13.07.2025 o 00:30, endriuRC napisał:

To już możesz bezstresowo startować mając 3 modele.

Brawo za pracowitość.

Opublikowano
15 godzin temu, Ares napisał:

To już możesz bezstresowo startować mając 3 modele.

Brawo za pracowitość.

Akurat ostatnio nad tym rozmyślałem i jak to u mnie sie objawia już tłumaczę.

Generalnie roboty troszke jest jak na model do tłuczenia ale piękno tego kombatu wszystko rekompensuje. 

Jezeli chodzi o mnie to muszę być cały czas w tzw "gazie" czyli codziennie muszę cos podłubać inaczej później ciężko wrócić do rytmu budowy, człowiek zaczyna szukać wymówek. Nie spodziewałem się że będę w stanie sie tak w miarę szybko ogarnąć i zrobic aż 3 modele na Płock bo wszystko co mnie spotkało w budowie kombatu robiłem pierwszy raz. 

Muszę szlifować swoje umiejętności w tej dziedzinie z Japońcem i od września linia produkcyjna przyśpiesza i zacznie robic coraz lepsze sztuki.

W tym roku prócz Płocka chce jechać do Bratysławy a w Październiku koło Brna są zawody. Później juz tylko budowanie modeli. Plan jest taki żeby zrobić 10 kadłubów 20 skrzydeł a w tym 6 modeli bedzie wyposażonych i zdatnych do lotu. Budowanie w sezonie gdzie mozna wlatywać się w model jest bez sensu ponieważ później tracimy bardzo duzo w walce.

Plan który zakładałem przed weekendem został zrealizowany.

Koło piątku skończę model nr 3 i w sobotę wszystkie raz jeszcze przelatam.

Opublikowano
Godzinę temu, endriuRC napisał:

Jezeli chodzi o mnie to muszę być cały czas w tzw "gazie"

Rozumiem doskonale ,to chyba tak jest bo ja też jak zrobię przerwę w budowaniu modeli to potem ciężko się zabrać ponownie za robote.

Budowanie w sezonie przy naszym klimacie nie ma sensu.No chyba że tak jak ty teraz aby zdążyć przed zawodami.

Robienie to na zimowe długie wieczory a w sezonie trzeba każdą wolną chwilę spędzać na lotnisku.

Jeśli polubileś kombat i chcesz w to iść to pomyśl o pompie prożniowej.

Można wykonać z agregatu od lodówki a taki przyrząd naprawdę ulatwia bardzo prace i można też pokusić się o skrzydła kompozytowe (jak na filmach Mirka)

Ja ci zazdroszczę zapału i chęci bo mnie brak systematycznosci i motywacji.🙂

Kombat zawsze mi sie podobał ale jakos nie mialem odwagi spróbować.

Obawiałem się czy pilotazowo ogarnę temat a teraz jak mógłbym sprobowac to w moich stronach zero zawodów wszystko się odbywa na drugim końcu Polski.

Wiadomo że nie wszystko za pierwszym razem wychodzi ale moim zdaniem twoje modele są naprawdę spoko.

• Dzięki 1
Opublikowano

zapał Andrzeja zachwyca i przeraża zarazem ... przy takich zasobach (10 kadłubów i 20 skrzydeł) nie będzie w walce zważał na przeciwników :)

Cytat

Ja ci zazdroszczę zapału i chęci bo mnie brak systematycznosci i motywacji.🙂

Kombat zawsze mi sie podobał ale jakos nie mialem odwagi spróbować.

... trzeba spróbować ... przygoda czeka a jak widać z relacji Andrzeja nie jest to ani trudne ani meczące a frajda z latania obłędna 😀

ms

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
16 minut temu, mirolek napisał:

zapał Andrzeja zachwyca i przeraża zarazem ... przy takich zasobach (10 kadłubów i 20 skrzydeł) nie będzie w walce zważał na przeciwników :)

... trzeba spróbować ... przygoda czeka a jak widać z relacji Andrzeja nie jest to ani trudne ani meczące a frajda z latania obłędna 😀

ms

Nie będę ściemniała ale to ze pracuje w transporcie i jako tako ogarnąłem sobie mobilną modelarnie ma ogromny sukces przekładający się na modele budowane w  dość szybkim tempie. 

3 kadłuby juz są 🥰 jeszcze tylko skrzydło w całość i moge zaczynać bijatykę.

20250715_123149.thumb.jpg.a59fe0c4260f515d370073575bc445da.jpg 

Mam nadzieję ze eskadra Kraków zwycięży zawody.

Z Panem podpułkownikiem Mirolkiem na czele 😂😂

AIRCOMBAT_KRAKOW_2020_stowarzyszenie.thumb.jpg.59ded43ec83c2b4475b9d6c514a947e1.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, mirolek napisał:

trzeba spróbować ... przygoda czeka a jak widać z relacji Andrzeja nie jest to ani trudne ani meczące a frajda z latania obłędna 😀

Jasne, trudnosci sie nie boję i warsztatowo sobie poradze ale jak już wspominałem brak zawodów aces na zachodzie Polski uniemożliwia skuteczną rywalizację oraz praca w weekendy na zmiany.

A latanie combatem w pojedynkę zapewne tez jest fajne ale wtedy myślę że lepiej zrobić do tego inny samolot .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.