endriuRC Opublikowano 11 Lutego Autor Opublikowano 11 Lutego Dziękuję Panowie ! Czas powoli brac się za montaz półek pod serwa oraz wręg silnikowych. 4
endriuRC Opublikowano 13 Lutego Autor Opublikowano 13 Lutego Dzień dobry, panowie, chcę zrobić stateczniki poziome wraz ze sterem wysokości z balsy 4mm na mylarach w worku. Jakiego ciśnienia użyć aby z balsy 4mm nie zrobiła się 1mm ? 🤣 Balse posiadam bardziej miękką.
mirolek Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m. Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze. Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu. ms
endriuRC Opublikowano 13 Lutego Autor Opublikowano 13 Lutego 1 godzinę temu, mirolek napisał: Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m. Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze. Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu. ms Ok dzięki. Tymczasem szybkie zakupy w havlu żeby nie brakło materiału!
Ares Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 6 godzin temu, mirolek napisał: Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... Mirku , pozwól ,że sprostuję twoją wypowiedź . Mam nadzieję ,że to tylko skrót myślowy. Pompa próżniowa nie generuje ciśnienia tylko wypompowuje powietrze z foliowego worka i wtedy ciśnienie atmosferyczne dociska z dużą siłą kompozyt do rdzenia ( jeśli dobrze liczę w pamięci to 1 bar=10kg na dm2) Czyli jesli już pisać to pompa generuje podciśnienie i nie 1 bar tylko -1 bar ponieważ wartość podciśnienia podajemy z minusowym znakiem a i wszystkie wakuometry są przecież skalowane w ten sposób. Reasumując pompą nie generujesz ciśnienia/ robisz docisku a wręcz przeciwnie tylko usuwasz cząsteczki powietrza a całą robotę robi ciśnienie atmosferyczne którego działanie wtedy jest tak dobrze widoczne . Na człowieka również działa tak silny nacisk ale tego nie czujemy bo jest on równomiernie rozłożony na całe ciało ludzkie z każdej strony . 1
endriuRC Opublikowano 15 Lutego Autor Opublikowano 15 Lutego Aby robota była przyjemna i wszystko przebiegało w sposób taki jak się powinno to robić zakupiłem rękaw w Havlu przeznaczony do próżni. Jako przekładka aby wpijało nadmiar żywicy i nie powodowało sklejania się worka zakupiłem matę odsysającą. Jedna strona worka uszczelniona jest taśmą butylową którą dostałem od PiotrkaF3J. Dziękuje Piotrek ! Wieczorem sobie zrobie kolejne skrzydełka do kolekcji Zamierzam w tej relacji pokazywać wszystkie techniki których używam do produkcji aby ktoś mógł rownie z tego skorzystać. Wentyl ktorego obręcz wchodzi w środek worka uszczelniłem "plasteliną" do uszczelniania. Tutaj nie ma kompromisu im szczelniejszy worek tym spokojna głowa i pompa za 15h włączy się może 2-3 razy albo w ogóle. 1
Ares Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Bardzo ładnie.Akcesoria profesjonalne.Tak jak kiedyś pisałem stosując matę nie musisz podkładać ręcznika papierowego.Z prenością będzie wygodniej. Kiedyś miałem problem z szczelnością worka i pompa co 20min się włączała trzeba było pilnować bo to bądź co bądź urządzenie elektryczne a jak ostatnio somidnie doszczelniłem ssawkę to nawet wtyczkę od pompy wyciągnąlem na noc.Trzymało próżnię około 12h zero zmian.Także to ważny aspekt .Ale teraz to już masz dopracowane wszystko to pójdzie z górki.
samolocik Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego 3 godziny temu, endriuRC napisał: zakupiłem rękaw w Havlu przeznaczony do próżni Cześć Andrzej, ile zapłaciłeś za 1mb rękawa? Pytam aby sobie porównać do ceny rękawów do pakowania próżniowego żywności. zgrzewarki-prozniowej-pakowarki-2-rolki-28-cm-x-5-5m-foodsaver-13147897023?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MGY0NzI5NWUtZjZlMi00NWIxLTk5OWEtOTMwMWZiYjBkNTBmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bffadd9a-0c05-4eb6-a7cd-76eb4bc5fbce Co do połączenia wężyków z workiem są dostępne takie przejściówki jak w poniższych linkach. Nie wiem, czy dałoby się coś podobnego wydrukować na drukarce 3D, co by wytrzymało i można by było uszczelnić jak poniżej krążkami gumowymi. https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-Vacuum-connection-VA-1-resistant-up-to-100-0C/17947 https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-VACUUM-CONNECTION-VA-1-T-RESISTANT-UP-180-0C/9746669
endriuRC Opublikowano 15 Lutego Autor Opublikowano 15 Lutego Godzinę temu, samolocik napisał: Cześć Andrzej, ile zapłaciłeś za 1mb rękawa? Pytam aby sobie porównać do ceny rękawów do pakowania próżniowego żywności. zgrzewarki-prozniowej-pakowarki-2-rolki-28-cm-x-5-5m-foodsaver-13147897023?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MGY0NzI5NWUtZjZlMi00NWIxLTk5OWEtOTMwMWZiYjBkNTBmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bffadd9a-0c05-4eb6-a7cd-76eb4bc5fbce Co do połączenia wężyków z workiem są dostępne takie przejściówki jak w poniższych linkach. Nie wiem, czy dałoby się coś podobnego wydrukować na drukarce 3D, co by wytrzymało i można by było uszczelnić jak poniżej krążkami gumowymi. https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-Vacuum-connection-VA-1-resistant-up-to-100-0C/17947 https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-VACUUM-CONNECTION-VA-1-T-RESISTANT-UP-180-0C/9746669 Folia http://www.havel-composites.pl/index.php?menu=produkt&id=176 co do wentli to te sprawdzają sie bardzo dobrze są mega szczelne ale zamowiłem wielorazowego użytku Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: Nowa dysza zaworu próżniowego samozamykająca metalowa wielokrotnego użytku do worków próżniowych https://a.aliexpress.com/_EzJnmOM W międzyczasie na taśmę dwustronną przykleiłem mylar do negatywów. Dzięki temu nic sie nie przesunie a skrzydło idealnie odchodzi od mylara podczas zdejmowania negatywu. A w razie problemów z odklejeniem zawsze można psiknąć powietrzem, z kompresora testowałem za pierwszym razem. Jest to rewelacyjny w 100% Efektywny sposób 2
endriuRC Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego Ciąg dalszy udogodnień. Kolega wydrukował mi szablony pochylenia 2 3 oraz 4 stopnie. Za pomocą deski, negatywu oraz tych własnie szablonów uzyskałem stanowisko do szlifowania wzniosu skrzydła. Oczywiście kąty pochyleń w zależności od potrzeb sobie zmieniam.
endriuRC Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego Tak sobie polepiłem dzisiaj Wznios 5cm czyli 2.5 cm na połówkę na oko prawie tego wzniosu nie widać ale po położeniu na deskę juz jest widoczny. 3
endriuRC Opublikowano Wtorek o 16:39 Autor Opublikowano Wtorek o 16:39 Nie popełnia błędów ten, kto nic nie robi. Muszę przelaminiwać końcówki skrzydła inaczej jest słabo... przykleiłem nowe końcówki ktore zalaminuje tkaniną 48g Wyciąłem lotki. Robiłem to pierwszy raz. W tej technice... druga lotka wyszła idealnie pierwsza prawie idealnie. Zawiad z delaminażu idealnie spełnia swoje zadanie !... Podczas odcinania lotki trzeba pamiętać aby u góry skrzydła dobrze wymonać przełamanie lotki tak aby podczas "łamania" równo się lotka złamała Kleje na surowy rdzeń końcówki którę wyszlifuje a pozniej zalaminuje.. 1
endriuRC Opublikowano Środa o 15:04 Autor Opublikowano Środa o 15:04 No i jest sposób na koncówkę ! Tkaninę 48g psikam klejem w sprayu.. układam z nadmiarem do wyszlifowania i mozna laminiwać ! Zaprezentowane zdjęcia są tylko testem ułożenia tkaniny. Po pozytywnym teście kanina została ściągnięta i zabieram się za robienie szablonów aby wszystko było zrobione łqdnie i estetycznie
endriuRC Opublikowano Środa o 20:20 Autor Opublikowano Środa o 20:20 Końcówka w tkaninie 48g No i półka pod serwo rownież wsadzona.
Ares Opublikowano Środa o 23:24 Opublikowano Środa o 23:24 Andrzeju "zazdroszczę" zapału👍. Cieszy fakt ,że technologia się spodobała i prace przebiegają w szybkim tempie.
endriuRC Opublikowano Czwartek o 04:13 Autor Opublikowano Czwartek o 04:13 8 godzin temu, Ares napisał: Andrzeju "zazdroszczę" zapału👍. Cieszy fakt ,że technologia się spodobała i prace przebiegają w szybkim tempie. Bardzo dużo wychodzi podczas budowy... troszkę zmieniam przy drugim skrzydle podejscie do tematu ponieważ pierwsze skrzydło pokazało kilka błędów ktore eliminuje :D. Zapał jest bardzo mocny więc walczę. Nie mam pojęcia, skąd się bierze aż tak duży zapał. Ale znam smak szczęścia. Gdy model zbudowany od podstaw unosi się w powietrzu i do tego lata dobrze. Zbudowałem już kilka tych modeli i latały naprawdę wyśmienicie. Na przykład dzisiaj rano wstałem o godzinie trzeciej i malowałem formy pva Mam w planie nagrać film instruktażowy jak laminować w formie oraz jak zrobić skrzydło w mylarach. Czy coś takiego byłoby dobrym pomysłem? 1
pacek Opublikowano Czwartek o 08:14 Opublikowano Czwartek o 08:14 Pamiętaj żeby pociągnąć żywicą ten otwarty styrodur w lotkach
Ares Opublikowano Czwartek o 09:24 Opublikowano Czwartek o 09:24 5 godzin temu, endriuRC napisał: Ale znam smak szczęścia. Gdy model zbudowany od podstaw unosi się w powietrzu i do tego lata dobrze. Nie ma większej satysfakcji jak ta płynąca z lotu swoim zbudowanym własnymi rękami modelem. Z lat 10 do tyłu też miałem taki zapał ,że potrafiłem po 2zm. do 03:00 w nocy siedzieć na modelarni i coś szykować🙂, teraz jakoś tak już mniej ale to może wynikać z faktu ,ze brak w mojej okolicy ludzi którzy zajmowali by się w modelarstwie tym czym ja. Mało kto cokolwiek buduje , rozumiem to gdyż nie zawsze jest miejsce na warsztat , nie zawsze są finanse lub czas. Ale patrząc na ciebie budującego większość rzeczy w ciężarówce widzę ,że jak ktoś bardzo chce to będzie robił modele. A propo filmiku to skoro masz chęć podzielić się swoimi doświadczeniami to bardzo dobry pomysł. Najlepiej zrób kilka filmów krok po kroku tłumacząc co i jak robisz. 1
endriuRC Opublikowano Czwartek o 10:51 Autor Opublikowano Czwartek o 10:51 Nawoskowałem porzadnie formę do kałuba 6x wosk + 2x PVA. idealna lustrzana powierzchnia dotychczas miałem problem bo zdarzało się że kafłub przyklejał się do formy i było ciężko wyciągnąć... zobaczymy co tym razem wyjdzie.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. endriuRC Opublikowano Czwartek o 21:24 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Czwartek o 21:24 Mylar w negatywach pomalowałem 3x w odstępach ok 45min. Oczywiście kilka dni wcześniej 4x wosk + 2x PVA Zrobiłem tunel na jabel wiertłem Fi6 o dlugości 30cm Na mylar polożyłem tkaninę i wałeczkiem wylaminowałem... jak sie tkaninka ładnie przesączyła odciąłem nadmiar tkaniny i odsączyłem w recznik papierowy nadmiar żywicy. Aaa to ja na robocie 🤣🤣 Tak wygląda mylar po przesączeniu żywicą oraz odcoęciu naddatku tkaniny. Zapomniałem zrobić zdjęcia kanapki z negatywów i rdzenia... dodam jutro jak wyciagnę z worka.. Edit A tutaj już wpakowane paczki do worka. Od dołu i z góry jest mata odsysająca nadmiar żywicy. Od strony gdzie wkładałem rdzenie użyłem akrylu w tubie jako uszczelniacz. Działa REWELACYJNIE !!!!! Choć brudzi bardzo mocno. Próznia stała na poziomie -0.8 Bar. Polecam te worki z Havla są zajeFAJNE ! Te wentylki po 9zł też są super ! Zaczynają mi się w głowie wyjaśniać pewne kwestie związane z tą robotą w prózni... mam kilka pomysłów jak popracować nad jakością samego skrzydła wyciągniętego z worka. Na pewno bede tutaj relacjonował moje myśli oraz ruchy w tej kwestii. 3 2
Rekomendowane odpowiedzi