Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, panowie, chcę zrobić stateczniki poziome wraz ze sterem wysokości  z balsy 4mm  na mylarach w worku. Jakiego ciśnienia użyć aby z balsy 4mm nie zrobiła się 1mm ? 🤣

Balse posiadam bardziej miękką.

Opublikowano

Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe?  Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m.

Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze.

Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu.

ms

Opublikowano
1 godzinę temu, mirolek napisał:

Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe?  Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m.

Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze.

Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu.

ms

Ok dzięki.

Tymczasem szybkie zakupy w havlu żeby nie brakło materiału!

20260213_124904.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, mirolek napisał:

Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe?  Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar ....

Mirku , pozwól ,że sprostuję twoją wypowiedź . Mam nadzieję ,że to tylko skrót myślowy.

Pompa próżniowa nie generuje ciśnienia tylko wypompowuje powietrze z foliowego worka i wtedy ciśnienie atmosferyczne dociska z dużą siłą kompozyt do rdzenia ( jeśli dobrze liczę w pamięci to 1 bar=10kg na dm2) 

Czyli jesli już pisać  to pompa generuje podciśnienie i nie 1 bar tylko -1 bar ponieważ wartość podciśnienia podajemy z minusowym znakiem a i wszystkie wakuometry są przecież skalowane w ten sposób. 

Reasumując pompą nie generujesz ciśnienia/ robisz docisku a wręcz przeciwnie  tylko usuwasz cząsteczki powietrza a całą robotę robi ciśnienie atmosferyczne którego działanie wtedy jest tak dobrze  widoczne .

Na człowieka również działa tak silny nacisk ale tego nie czujemy bo jest on równomiernie rozłożony na całe ciało ludzkie z każdej strony .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.