endriuRC Opublikowano Środa o 19:41 Autor Opublikowano Środa o 19:41 Dziękuję Panowie ! Czas powoli brac się za montaz półek pod serwa oraz wręg silnikowych. 3
endriuRC Opublikowano Piątek o 06:24 Autor Opublikowano Piątek o 06:24 Dzień dobry, panowie, chcę zrobić stateczniki poziome wraz ze sterem wysokości z balsy 4mm na mylarach w worku. Jakiego ciśnienia użyć aby z balsy 4mm nie zrobiła się 1mm ? 🤣 Balse posiadam bardziej miękką.
mirolek Opublikowano Piątek o 09:53 Opublikowano Piątek o 09:53 Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m. Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze. Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu. ms
endriuRC Opublikowano Piątek o 11:50 Autor Opublikowano Piątek o 11:50 1 godzinę temu, mirolek napisał: Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m. Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze. Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu. ms Ok dzięki. Tymczasem szybkie zakupy w havlu żeby nie brakło materiału!
Ares Opublikowano Piątek o 16:32 Opublikowano Piątek o 16:32 6 godzin temu, mirolek napisał: Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... Mirku , pozwól ,że sprostuję twoją wypowiedź . Mam nadzieję ,że to tylko skrót myślowy. Pompa próżniowa nie generuje ciśnienia tylko wypompowuje powietrze z foliowego worka i wtedy ciśnienie atmosferyczne dociska z dużą siłą kompozyt do rdzenia ( jeśli dobrze liczę w pamięci to 1 bar=10kg na dm2) Czyli jesli już pisać to pompa generuje podciśnienie i nie 1 bar tylko -1 bar ponieważ wartość podciśnienia podajemy z minusowym znakiem a i wszystkie wakuometry są przecież skalowane w ten sposób. Reasumując pompą nie generujesz ciśnienia/ robisz docisku a wręcz przeciwnie tylko usuwasz cząsteczki powietrza a całą robotę robi ciśnienie atmosferyczne którego działanie wtedy jest tak dobrze widoczne . Na człowieka również działa tak silny nacisk ale tego nie czujemy bo jest on równomiernie rozłożony na całe ciało ludzkie z każdej strony .
Rekomendowane odpowiedzi