endriuRC Opublikowano Środa o 19:41 Autor Opublikowano Środa o 19:41 Dziękuję Panowie ! Czas powoli brac się za montaz półek pod serwa oraz wręg silnikowych. 4
endriuRC Opublikowano Piątek o 06:24 Autor Opublikowano Piątek o 06:24 Dzień dobry, panowie, chcę zrobić stateczniki poziome wraz ze sterem wysokości z balsy 4mm na mylarach w worku. Jakiego ciśnienia użyć aby z balsy 4mm nie zrobiła się 1mm ? 🤣 Balse posiadam bardziej miękką.
mirolek Opublikowano Piątek o 09:53 Opublikowano Piątek o 09:53 Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m. Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze. Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu. ms
endriuRC Opublikowano Piątek o 11:50 Autor Opublikowano Piątek o 11:50 1 godzinę temu, mirolek napisał: Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m. Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze. Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu. ms Ok dzięki. Tymczasem szybkie zakupy w havlu żeby nie brakło materiału!
Ares Opublikowano Piątek o 16:32 Opublikowano Piątek o 16:32 6 godzin temu, mirolek napisał: Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... Mirku , pozwól ,że sprostuję twoją wypowiedź . Mam nadzieję ,że to tylko skrót myślowy. Pompa próżniowa nie generuje ciśnienia tylko wypompowuje powietrze z foliowego worka i wtedy ciśnienie atmosferyczne dociska z dużą siłą kompozyt do rdzenia ( jeśli dobrze liczę w pamięci to 1 bar=10kg na dm2) Czyli jesli już pisać to pompa generuje podciśnienie i nie 1 bar tylko -1 bar ponieważ wartość podciśnienia podajemy z minusowym znakiem a i wszystkie wakuometry są przecież skalowane w ten sposób. Reasumując pompą nie generujesz ciśnienia/ robisz docisku a wręcz przeciwnie tylko usuwasz cząsteczki powietrza a całą robotę robi ciśnienie atmosferyczne którego działanie wtedy jest tak dobrze widoczne . Na człowieka również działa tak silny nacisk ale tego nie czujemy bo jest on równomiernie rozłożony na całe ciało ludzkie z każdej strony . 1
endriuRC Opublikowano Niedziela o 12:25 Autor Opublikowano Niedziela o 12:25 Aby robota była przyjemna i wszystko przebiegało w sposób taki jak się powinno to robić zakupiłem rękaw w Havlu przeznaczony do próżni. Jako przekładka aby wpijało nadmiar żywicy i nie powodowało sklejania się worka zakupiłem matę odsysającą. Jedna strona worka uszczelniona jest taśmą butylową którą dostałem od PiotrkaF3J. Dziękuje Piotrek ! Wieczorem sobie zrobie kolejne skrzydełka do kolekcji Zamierzam w tej relacji pokazywać wszystkie techniki których używam do produkcji aby ktoś mógł rownie z tego skorzystać. Wentyl ktorego obręcz wchodzi w środek worka uszczelniłem "plasteliną" do uszczelniania. Tutaj nie ma kompromisu im szczelniejszy worek tym spokojna głowa i pompa za 15h włączy się może 2-3 razy albo w ogóle. 1
Ares Opublikowano Niedziela o 14:24 Opublikowano Niedziela o 14:24 Bardzo ładnie.Akcesoria profesjonalne.Tak jak kiedyś pisałem stosując matę nie musisz podkładać ręcznika papierowego.Z prenością będzie wygodniej. Kiedyś miałem problem z szczelnością worka i pompa co 20min się włączała trzeba było pilnować bo to bądź co bądź urządzenie elektryczne a jak ostatnio somidnie doszczelniłem ssawkę to nawet wtyczkę od pompy wyciągnąlem na noc.Trzymało próżnię około 12h zero zmian.Także to ważny aspekt .Ale teraz to już masz dopracowane wszystko to pójdzie z górki.
samolocik Opublikowano Niedziela o 16:32 Opublikowano Niedziela o 16:32 3 godziny temu, endriuRC napisał: zakupiłem rękaw w Havlu przeznaczony do próżni Cześć Andrzej, ile zapłaciłeś za 1mb rękawa? Pytam aby sobie porównać do ceny rękawów do pakowania próżniowego żywności. zgrzewarki-prozniowej-pakowarki-2-rolki-28-cm-x-5-5m-foodsaver-13147897023?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MGY0NzI5NWUtZjZlMi00NWIxLTk5OWEtOTMwMWZiYjBkNTBmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bffadd9a-0c05-4eb6-a7cd-76eb4bc5fbce Co do połączenia wężyków z workiem są dostępne takie przejściówki jak w poniższych linkach. Nie wiem, czy dałoby się coś podobnego wydrukować na drukarce 3D, co by wytrzymało i można by było uszczelnić jak poniżej krążkami gumowymi. https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-Vacuum-connection-VA-1-resistant-up-to-100-0C/17947 https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-VACUUM-CONNECTION-VA-1-T-RESISTANT-UP-180-0C/9746669
endriuRC Opublikowano Niedziela o 17:34 Autor Opublikowano Niedziela o 17:34 Godzinę temu, samolocik napisał: Cześć Andrzej, ile zapłaciłeś za 1mb rękawa? Pytam aby sobie porównać do ceny rękawów do pakowania próżniowego żywności. zgrzewarki-prozniowej-pakowarki-2-rolki-28-cm-x-5-5m-foodsaver-13147897023?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MGY0NzI5NWUtZjZlMi00NWIxLTk5OWEtOTMwMWZiYjBkNTBmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bffadd9a-0c05-4eb6-a7cd-76eb4bc5fbce Co do połączenia wężyków z workiem są dostępne takie przejściówki jak w poniższych linkach. Nie wiem, czy dałoby się coś podobnego wydrukować na drukarce 3D, co by wytrzymało i można by było uszczelnić jak poniżej krążkami gumowymi. https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-Vacuum-connection-VA-1-resistant-up-to-100-0C/17947 https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-VACUUM-CONNECTION-VA-1-T-RESISTANT-UP-180-0C/9746669 Folia http://www.havel-composites.pl/index.php?menu=produkt&id=176 co do wentli to te sprawdzają sie bardzo dobrze są mega szczelne ale zamowiłem wielorazowego użytku Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: Nowa dysza zaworu próżniowego samozamykająca metalowa wielokrotnego użytku do worków próżniowych https://a.aliexpress.com/_EzJnmOM W międzyczasie na taśmę dwustronną przykleiłem mylar do negatywów. Dzięki temu nic sie nie przesunie a skrzydło idealnie odchodzi od mylara podczas zdejmowania negatywu. A w razie problemów z odklejeniem zawsze można psiknąć powietrzem, z kompresora testowałem za pierwszym razem. Jest to rewelacyjny w 100% Efektywny sposób 2
endriuRC Opublikowano 21 godzin temu Autor Opublikowano 21 godzin temu Ciąg dalszy udogodnień. Kolega wydrukował mi szablony pochylenia 2 3 oraz 4 stopnie. Za pomocą deski, negatywu oraz tych własnie szablonów uzyskałem stanowisko do szlifowania wzniosu skrzydła. Oczywiście kąty pochyleń w zależności od potrzeb sobie zmieniam.
endriuRC Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu Tak sobie polepiłem dzisiaj Wznios 5cm czyli 2.5 cm na połówkę na oko prawie tego wzniosu nie widać ale po położeniu na deskę juz jest widoczny. 2
Rekomendowane odpowiedzi