Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, panowie, chcę zrobić stateczniki poziome wraz ze sterem wysokości  z balsy 4mm  na mylarach w worku. Jakiego ciśnienia użyć aby z balsy 4mm nie zrobiła się 1mm ? 🤣

Balse posiadam bardziej miękką.

Opublikowano

Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe?  Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m.

Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze.

Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu.

ms

Opublikowano
1 godzinę temu, mirolek napisał:

Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe?  Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m.

Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze.

Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu.

ms

Ok dzięki.

Tymczasem szybkie zakupy w havlu żeby nie brakło materiału!

20260213_124904.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, mirolek napisał:

Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe?  Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar ....

Mirku , pozwól ,że sprostuję twoją wypowiedź . Mam nadzieję ,że to tylko skrót myślowy.

Pompa próżniowa nie generuje ciśnienia tylko wypompowuje powietrze z foliowego worka i wtedy ciśnienie atmosferyczne dociska z dużą siłą kompozyt do rdzenia ( jeśli dobrze liczę w pamięci to 1 bar=10kg na dm2) 

Czyli jesli już pisać  to pompa generuje podciśnienie i nie 1 bar tylko -1 bar ponieważ wartość podciśnienia podajemy z minusowym znakiem a i wszystkie wakuometry są przecież skalowane w ten sposób. 

Reasumując pompą nie generujesz ciśnienia/ robisz docisku a wręcz przeciwnie  tylko usuwasz cząsteczki powietrza a całą robotę robi ciśnienie atmosferyczne którego działanie wtedy jest tak dobrze  widoczne .

Na człowieka również działa tak silny nacisk ale tego nie czujemy bo jest on równomiernie rozłożony na całe ciało ludzkie z każdej strony .

• Dzięki 1
Opublikowano

Aby robota była przyjemna i wszystko przebiegało w sposób taki jak się powinno to robić zakupiłem rękaw w Havlu przeznaczony do próżni. Jako przekładka aby wpijało nadmiar żywicy i nie powodowało sklejania się worka zakupiłem matę odsysającą. Jedna strona worka uszczelniona jest taśmą butylową którą dostałem od PiotrkaF3J. Dziękuje Piotrek ! 

Wieczorem sobie zrobie kolejne skrzydełka do kolekcji :)

Zamierzam w tej relacji pokazywać wszystkie techniki których używam do produkcji aby ktoś mógł rownie z tego skorzystać.

20260215_132118.jpg

20260215_132122.jpg

Wentyl ktorego obręcz wchodzi w środek worka uszczelniłem "plasteliną" do uszczelniania. Tutaj nie ma kompromisu im szczelniejszy worek tym spokojna głowa i pompa za 15h włączy się może 2-3 razy albo w ogóle.

20260215_133639.jpg

20260215_133726.jpg

20260215_133741.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Bardzo ładnie.Akcesoria profesjonalne.Tak jak kiedyś pisałem stosując matę nie musisz podkładać ręcznika papierowego.Z prenością będzie wygodniej.

Kiedyś miałem problem z szczelnością worka i pompa co 20min się włączała trzeba było pilnować bo to bądź co bądź urządzenie elektryczne a jak ostatnio somidnie doszczelniłem ssawkę to nawet wtyczkę od pompy wyciągnąlem na noc.Trzymało próżnię około 12h zero zmian.Także to ważny aspekt .Ale teraz to już masz dopracowane wszystko to pójdzie z górki.

Opublikowano
3 godziny temu, endriuRC napisał:

zakupiłem rękaw w Havlu przeznaczony do próżni

Cześć Andrzej,

ile zapłaciłeś za 1mb rękawa? Pytam aby sobie porównać do ceny rękawów do pakowania próżniowego żywności.

zgrzewarki-prozniowej-pakowarki-2-rolki-28-cm-x-5-5m-foodsaver-13147897023?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MGY0NzI5NWUtZjZlMi00NWIxLTk5OWEtOTMwMWZiYjBkNTBmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bffadd9a-0c05-4eb6-a7cd-76eb4bc5fbce

Co do połączenia wężyków z workiem są dostępne takie przejściówki jak w poniższych linkach. Nie wiem, czy dałoby się coś podobnego wydrukować na drukarce 3D, co by wytrzymało i można by było uszczelnić jak poniżej krążkami gumowymi.

https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-Vacuum-connection-VA-1-resistant-up-to-100-0C/17947

https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-VACUUM-CONNECTION-VA-1-T-RESISTANT-UP-180-0C/9746669

Opublikowano
Godzinę temu, samolocik napisał:

Cześć Andrzej,

ile zapłaciłeś za 1mb rękawa? Pytam aby sobie porównać do ceny rękawów do pakowania próżniowego żywności.

zgrzewarki-prozniowej-pakowarki-2-rolki-28-cm-x-5-5m-foodsaver-13147897023?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MGY0NzI5NWUtZjZlMi00NWIxLTk5OWEtOTMwMWZiYjBkNTBmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bffadd9a-0c05-4eb6-a7cd-76eb4bc5fbce

Co do połączenia wężyków z workiem są dostępne takie przejściówki jak w poniższych linkach. Nie wiem, czy dałoby się coś podobnego wydrukować na drukarce 3D, co by wytrzymało i można by było uszczelnić jak poniżej krążkami gumowymi.

https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-Vacuum-connection-VA-1-resistant-up-to-100-0C/17947

https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-VACUUM-CONNECTION-VA-1-T-RESISTANT-UP-180-0C/9746669

Folia

http://www.havel-composites.pl/index.php?menu=produkt&id=176

co do wentli to te sprawdzają sie bardzo dobrze są mega szczelne ale zamowiłem wielorazowego użytku

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 
Nowa dysza zaworu próżniowego samozamykająca metalowa wielokrotnego użytku do worków próżniowych
https://a.aliexpress.com/_EzJnmOM

W międzyczasie na taśmę dwustronną przykleiłem mylar do negatywów. Dzięki temu nic sie nie przesunie a skrzydło idealnie odchodzi od mylara podczas zdejmowania negatywu. A w razie problemów z odklejeniem zawsze można psiknąć powietrzem, z kompresora testowałem za pierwszym razem. Jest to rewelacyjny w 100% Efektywny sposób20260215_181010.thumb.jpg.630d7970c201f2f8809df4119ce9036b.jpg20260215_183151.thumb.jpg.96a50821a47af520ab45be38b0397043.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Ciąg dalszy udogodnień.

Kolega wydrukował mi szablony pochylenia 2 3 oraz 4 stopnie.

Za pomocą deski, negatywu oraz tych własnie szablonów uzyskałem stanowisko do szlifowania wzniosu skrzydła. Oczywiście kąty pochyleń w zależności od potrzeb sobie zmieniam.20260216_085607.thumb.jpg.6058cf5ed92b9491c5dfa67f4cfdb16a.jpg

20260216_085837.jpg

Opublikowano

Tak sobie polepiłem dzisiaj :)

Wznios 5cm czyli 2.5 cm na połówkę na oko prawie tego wzniosu nie widać ale po położeniu na deskę juz jest widoczny.

Messenger_creation_917508877342143.jpeg

20260216_203552.jpg

IMG-20260216-WA0032.jpeg

20260216_204945.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Nie popełnia błędów ten, kto nic nie robi. Muszę przelaminiwać końcówki skrzydła inaczej jest słabo... przykleiłem nowe końcówki ktore zalaminuje tkaniną 48g

Wyciąłem lotki. Robiłem to pierwszy raz. W tej technice... druga lotka wyszła idealnie pierwsza prawie idealnie.

Zawiad z delaminażu idealnie spełnia swoje zadanie !...

Podczas odcinania lotki trzeba pamiętać aby u góry skrzydła dobrze wymonać przełamanie lotki tak aby podczas "łamania" równo się lotka złamała

20260217_172221.jpg

20260217_172227.jpg

20260217_172337.jpg

20260217_173628.jpg

20260217_173632.jpg

Kleje na surowy rdzeń końcówki którę wyszlifuje a pozniej zalaminuje.. 

20260217_185742.thumb.jpg.df9aa03f9561ab33466f409b2f6d8c00.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.