endriuRC Opublikowano 11 Lutego Autor Opublikowano 11 Lutego Dziękuję Panowie ! Czas powoli brac się za montaz półek pod serwa oraz wręg silnikowych. 4
endriuRC Opublikowano Piątek o 06:24 Autor Opublikowano Piątek o 06:24 Dzień dobry, panowie, chcę zrobić stateczniki poziome wraz ze sterem wysokości z balsy 4mm na mylarach w worku. Jakiego ciśnienia użyć aby z balsy 4mm nie zrobiła się 1mm ? 🤣 Balse posiadam bardziej miękką.
mirolek Opublikowano Piątek o 09:53 Opublikowano Piątek o 09:53 Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m. Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze. Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu. ms
endriuRC Opublikowano Piątek o 11:50 Autor Opublikowano Piątek o 11:50 1 godzinę temu, mirolek napisał: Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... czyli tyle samo co w wodzie na głębokości 10m. Styropian zawiera w swoje strukturze sporo powietrza w otwartych i zamkniętych porach oraz ma bardzo luźną strukturę, dlatego ulega takim deformacjom jak z worka usuwasz powietrze. Drewno też ma w sobie jakiś procent powietrza ale przy tak małym ciśnieniu jak 1 bar ani nie uszkodzisz struktury drewna ani nie uwolnisz powietrza z jego struktury zatem obstawiam .... że zmniejszenie grubości będzie poniżej zdolności mierzalnej w domu. ms Ok dzięki. Tymczasem szybkie zakupy w havlu żeby nie brakło materiału!
Ares Opublikowano Piątek o 16:32 Opublikowano Piątek o 16:32 6 godzin temu, mirolek napisał: Jakie maksymalne ciśnienie możesz wygenerować przez swoją "kosmiczną" pompe? Jeśli ja dobrze rozumiem fizykę to 1 bar .... Mirku , pozwól ,że sprostuję twoją wypowiedź . Mam nadzieję ,że to tylko skrót myślowy. Pompa próżniowa nie generuje ciśnienia tylko wypompowuje powietrze z foliowego worka i wtedy ciśnienie atmosferyczne dociska z dużą siłą kompozyt do rdzenia ( jeśli dobrze liczę w pamięci to 1 bar=10kg na dm2) Czyli jesli już pisać to pompa generuje podciśnienie i nie 1 bar tylko -1 bar ponieważ wartość podciśnienia podajemy z minusowym znakiem a i wszystkie wakuometry są przecież skalowane w ten sposób. Reasumując pompą nie generujesz ciśnienia/ robisz docisku a wręcz przeciwnie tylko usuwasz cząsteczki powietrza a całą robotę robi ciśnienie atmosferyczne którego działanie wtedy jest tak dobrze widoczne . Na człowieka również działa tak silny nacisk ale tego nie czujemy bo jest on równomiernie rozłożony na całe ciało ludzkie z każdej strony . 1
endriuRC Opublikowano Niedziela o 12:25 Autor Opublikowano Niedziela o 12:25 Aby robota była przyjemna i wszystko przebiegało w sposób taki jak się powinno to robić zakupiłem rękaw w Havlu przeznaczony do próżni. Jako przekładka aby wpijało nadmiar żywicy i nie powodowało sklejania się worka zakupiłem matę odsysającą. Jedna strona worka uszczelniona jest taśmą butylową którą dostałem od PiotrkaF3J. Dziękuje Piotrek ! Wieczorem sobie zrobie kolejne skrzydełka do kolekcji Zamierzam w tej relacji pokazywać wszystkie techniki których używam do produkcji aby ktoś mógł rownie z tego skorzystać. Wentyl ktorego obręcz wchodzi w środek worka uszczelniłem "plasteliną" do uszczelniania. Tutaj nie ma kompromisu im szczelniejszy worek tym spokojna głowa i pompa za 15h włączy się może 2-3 razy albo w ogóle. 1
Ares Opublikowano Niedziela o 14:24 Opublikowano Niedziela o 14:24 Bardzo ładnie.Akcesoria profesjonalne.Tak jak kiedyś pisałem stosując matę nie musisz podkładać ręcznika papierowego.Z prenością będzie wygodniej. Kiedyś miałem problem z szczelnością worka i pompa co 20min się włączała trzeba było pilnować bo to bądź co bądź urządzenie elektryczne a jak ostatnio somidnie doszczelniłem ssawkę to nawet wtyczkę od pompy wyciągnąlem na noc.Trzymało próżnię około 12h zero zmian.Także to ważny aspekt .Ale teraz to już masz dopracowane wszystko to pójdzie z górki.
samolocik Opublikowano Niedziela o 16:32 Opublikowano Niedziela o 16:32 3 godziny temu, endriuRC napisał: zakupiłem rękaw w Havlu przeznaczony do próżni Cześć Andrzej, ile zapłaciłeś za 1mb rękawa? Pytam aby sobie porównać do ceny rękawów do pakowania próżniowego żywności. zgrzewarki-prozniowej-pakowarki-2-rolki-28-cm-x-5-5m-foodsaver-13147897023?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MGY0NzI5NWUtZjZlMi00NWIxLTk5OWEtOTMwMWZiYjBkNTBmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bffadd9a-0c05-4eb6-a7cd-76eb4bc5fbce Co do połączenia wężyków z workiem są dostępne takie przejściówki jak w poniższych linkach. Nie wiem, czy dałoby się coś podobnego wydrukować na drukarce 3D, co by wytrzymało i można by było uszczelnić jak poniżej krążkami gumowymi. https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-Vacuum-connection-VA-1-resistant-up-to-100-0C/17947 https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-VACUUM-CONNECTION-VA-1-T-RESISTANT-UP-180-0C/9746669
endriuRC Opublikowano Niedziela o 17:34 Autor Opublikowano Niedziela o 17:34 Godzinę temu, samolocik napisał: Cześć Andrzej, ile zapłaciłeś za 1mb rękawa? Pytam aby sobie porównać do ceny rękawów do pakowania próżniowego żywności. zgrzewarki-prozniowej-pakowarki-2-rolki-28-cm-x-5-5m-foodsaver-13147897023?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MGY0NzI5NWUtZjZlMi00NWIxLTk5OWEtOTMwMWZiYjBkNTBmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bffadd9a-0c05-4eb6-a7cd-76eb4bc5fbce Co do połączenia wężyków z workiem są dostępne takie przejściówki jak w poniższych linkach. Nie wiem, czy dałoby się coś podobnego wydrukować na drukarce 3D, co by wytrzymało i można by było uszczelnić jak poniżej krążkami gumowymi. https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-Vacuum-connection-VA-1-resistant-up-to-100-0C/17947 https://www.lindinger.at/en/Building-Accessories-More/Tools/Other-tools-accessories/R-G-VACUUM-CONNECTION-VA-1-T-RESISTANT-UP-180-0C/9746669 Folia http://www.havel-composites.pl/index.php?menu=produkt&id=176 co do wentli to te sprawdzają sie bardzo dobrze są mega szczelne ale zamowiłem wielorazowego użytku Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: Nowa dysza zaworu próżniowego samozamykająca metalowa wielokrotnego użytku do worków próżniowych https://a.aliexpress.com/_EzJnmOM W międzyczasie na taśmę dwustronną przykleiłem mylar do negatywów. Dzięki temu nic sie nie przesunie a skrzydło idealnie odchodzi od mylara podczas zdejmowania negatywu. A w razie problemów z odklejeniem zawsze można psiknąć powietrzem, z kompresora testowałem za pierwszym razem. Jest to rewelacyjny w 100% Efektywny sposób 2
endriuRC Opublikowano wczoraj o 08:02 Autor Opublikowano wczoraj o 08:02 Ciąg dalszy udogodnień. Kolega wydrukował mi szablony pochylenia 2 3 oraz 4 stopnie. Za pomocą deski, negatywu oraz tych własnie szablonów uzyskałem stanowisko do szlifowania wzniosu skrzydła. Oczywiście kąty pochyleń w zależności od potrzeb sobie zmieniam.
endriuRC Opublikowano wczoraj o 19:40 Autor Opublikowano wczoraj o 19:40 Tak sobie polepiłem dzisiaj Wznios 5cm czyli 2.5 cm na połówkę na oko prawie tego wzniosu nie widać ale po położeniu na deskę juz jest widoczny. 3
endriuRC Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu Nie popełnia błędów ten, kto nic nie robi. Muszę przelaminiwać końcówki skrzydła inaczej jest słabo... przykleiłem nowe końcówki ktore zalaminuje tkaniną 48g Wyciąłem lotki. Robiłem to pierwszy raz. W tej technice... druga lotka wyszła idealnie pierwsza prawie idealnie. Zawiad z delaminażu idealnie spełnia swoje zadanie !... Podczas odcinania lotki trzeba pamiętać aby u góry skrzydła dobrze wymonać przełamanie lotki tak aby podczas "łamania" równo się lotka złamała Kleje na surowy rdzeń końcówki którę wyszlifuje a pozniej zalaminuje..
Rekomendowane odpowiedzi