paulusr Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada 17 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Najpewniej nawet samym szlifem, wygląda, że tam szpachli nie będzie. Weź Patryk nie przeginaj. Jak bez szpachli? Bez szpachli modele nie latają. Areodynamika! Koniecznie pokaż ja sobie radzisz ze szpachlą. Nawet na ścianie 9 godzin temu, Viper napisał: Ale ja myślę o pikselowej Iskrze Zwłaszcza iż to kombinacja białego i czerwonego, a jakoś dla mnie to kombinacja, która najfajniej w powietrzu wygląda i jest najłatwiej zauważalna Krwawy Minecraft fajnie wygląda ale malowanie tego może być upierdliwe w tej skali. Bałtyckie są fajne i te nowsze w szarych camo też.
Viper Opublikowano 17 Listopada Autor Opublikowano 17 Listopada Fajne to fakt, ale miecznika, który obstawia Patryk i pixelowej nie przebiją Biało Czerwone też fajne, ale skoro Autor modelu tak pomalował, to nie będę papugował.
Patryk Sokol Opublikowano 18 Listopada Opublikowano 18 Listopada 18 godzin temu, paulusr napisał: Weź Patryk nie przeginaj. Jak bez szpachli? Bez szpachli modele nie latają. Areodynamika! Koniecznie pokaż ja sobie radzisz ze szpachlą. Nawet na ścianie E nie, tak dobrze nie ma. Nie będzie szpachli na przejściu kadłub skrzydło. Wszędzie indziej - będzie szpachli sporawa 15 godzin temu, Viper napisał: Fajne to fakt, ale miecznika, który obstawia Patryk i pixelowej nie przebiją Biało Czerwone też fajne, ale skoro Autor modelu tak pomalował, to nie będę papugował. Czarno - pomarańczowa też jest super. Jakby oczka miała na nosie, to totalnie bym ją robił, tak się wciąż waham.
Patryk Sokol Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu U mnie troszkę do przodu, ale jakoś mało widać: Jest duża szansa, że w weekend się wezmę za szlifowanie na poważnie, ale to zobaczymy. Z ciekawostek, mam wyfrezowane hamulce aerodynamiczne: Ale jeszcze muszę wymyślić, jak to umocować w skrzydle (tzn. jak umocować, żeby to działało). Pochwalę się jak wymyślę. Z innych rzeczy - zaczynam powoli rozważać kwestie wagowe. Póki co rozpiska wygląda tak: Konstrukcja - 1403g (co by nie mówić - lekko, bardzo lekko) Turbina - 497g Kabinka - 106g Serwa sterów i lotek - 6x16g - 96g ESC - 132g Chowane podwozie - 300g Golenie podwozia - 80g Pakiet awioniki (czyli na serwa i podwozie) - 100g (2s Li-Ion 2600mAh) Hamulce - 24g Serwa hamulców - 36g Koło - 45g Akumulator napędowy - 1000-1445g (zależy czy będzie 12s 3300mAh, czy 12s 5000mAh) Czyli łącznie - 3,9 - 4,3kg Pytaniem otwartym jest ważyć będzie wykończenie, ale myślę że 500g nie przebije. Czyli leci na poniżej 5kg do lotu. 3
Viper Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu Pięknie Ci idzie. Waga lepiej niż dobra, mam nadzieję, że u mnie podobnie, a jeśli tak to posymuluję czy by się nie dało na 6s, turbina jest, kolejne 300 lub lepiej gramów odpadnie bo to jedna bateria, nie dwie, zobaczymy. Od kilku dni miałem taki maraton, że nawet nie schodziłem do modelarni, od jutra znowu zacznę.
Patryk Sokol Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Godzinę temu, Viper napisał: Pięknie Ci idzie. Waga lepiej niż dobra, mam nadzieję, że u mnie podobnie, a jeśli tak to posymuluję czy by się nie dało na 6s, turbina jest, kolejne 300 lub lepiej gramów odpadnie bo to jedna bateria, nie dwie, zobaczymy. Od kilku dni miałem taki maraton, że nawet nie schodziłem do modelarni, od jutra znowu zacznę. Już Ci mówiłem. 6s nie jest lżejsze z definicji niż 12s. Pakiet 12s 3000mAh waży mniej więcej tyle samo co 6s 6000mAh. I przy p9odobnej wadze czas lotu będzie podobny, byle iloczyn kV i napięcia wychodził podobnie.
Viper Opublikowano 18 godzin temu Autor Opublikowano 18 godzin temu 5 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Akumulator napędowy - 1000-1445g (zależy czy będzie 12s 3300mAh, czy 12s 5000mAh) Pakiet Lipo 6s 6000mAh to około 800g czyli lżej od obu powyższych rozwiązań, z tego co pamiętam waga turbiny podobnie, jedynie regulator ewentualnie będzie ciut cieższy, ale niekoniecznie O ile dobrze przeliczyłem - formułka ze strony wemoteca, odpowiednikiem 12 s 5000 będzie 6s 6000
Patryk Sokol Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Odpowiednikiem, pod kątem ilości energii, pakietu 12s 3300mAh, jest pakiet 6s 6600mAh. Czyli 10% więcej, waga wychodzi taka sama. Uciekanie w niższe napięcia nie daje nic pożytecznego, jedynie zwiększa prąd i ilość strat cieplnych.
paulusr Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Jest tak jak mówi Patryk. Nie szedł bym w 6s przy tym ptaszku. Minimum 8s. Zawsze trzymałem się zasady, że prąd max. z akumulatorów to 100A. Powyżej tego dzieją się różne dziwne rzeczy. Np. terminale Lipo potrafią puścić dymek. Przy tej wielkości sądzę, ze trzeba się trzymać tych 2.5-3kW.
Rekomendowane odpowiedzi