Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eee, to jesteś gigant! Dla mnie elektronika była czarna magia, na zbudowaniu najprostszej, jedno-kanałowej (chyba, bo może to były dwa), aparatury z książki  Janusza Wojciechowskiego i jej nie uruchomieniu dałem sobie spokój. Co prawda autor od razu uprzedzał, że raczej od pierwszego czy drugiego strzału nie będzie dziać i trzeba próbować do skutku, ale cóż- spasowałem, to nie była i nie jest dalej moja dziedzina. Pamiętam, że była na jednym tylko tranzystorze, jakimś TG chyba. No ale od czego są koledzy! Nieoceniony Rysiek Jurecki (należeliśmy do Aeroklubu Gliwickiego) udostępnił mi na dłuższy czas, zupełnie darmowo, swoją samoróbkę coś jak twoja, ale dwukanałową, już proporcjonalną, więc i tak dużo lepiej niż ta moja nieudana. To było gdzieś w w 1975-6 roku. Była w pięknie żółtej obudowie z plastiku, "napęd" na pastylki NiCad, do tego w szybowcu niezawodne szare serwa Graupnera- PIĘKNE CZASY! Potem miałem już wyroby fabryczne: Webra FMSI, Simpropa itd.

• Lubię to 1
Opublikowano

Też kiedyś próbowałem w/g Wojciechowskiego(książkę mam do dzisiaj), nawet sobie zrobiłem pod to trans dip meterale nic z tego nie wyszło, bo o potrzebne części elektroniczne na wsi było ciężko.....

Jedyną zaletą tamtych czasów oprócz zapału było to, że modelarską (i nie tylko) literaturę można było dostać w wiejskiej księgarni..

• Lubię to 2
Opublikowano

Akurat te płytki robiłem w czasach gdy dostępne były już specjalne markery. Ale wcześniej to różnie bywało. Czasami niezbyt rozbudowane płytki były nawet skrobane rysikiem🤦‍♂️. Ale czego to się nie robiło dla osiągnięcia celu🙂.

13 godzin temu, TomTech napisał:

Piękna robota podobne do Futaba fc-16

Dzięki😊. Tak, z obudową wzorowałem się na Futabie. Kąkretnie bardziej na FC-18.

Opublikowano
W dniu 27.12.2025 o 15:00, rosik napisał:

Też kiedyś popełniłem coś podobnego. Wzorowałem się Futabą. Radyjko działało w AM-ach, 40MHz, 7 kanałów. O dziwo działało, (do czasu aż raz coś tam grzebałem w środku i pojawił się mały dymek:D i tak już zostało a ja przecież nie jestem elektronikiem;)) chociaż nigdy nie odważyłem się go zainstalować w modelu latającym. Pamiętam że sporo zachodu było z selekcją podzespołów oraz z doborem, przewijaniem i strojeniem cewek i dławików. Miało nawet D/R-y i Revers-y. Oczywiście bazowałem na różnych dostępnych wtedy książkach i czasopismach ale wszystkie płytki drukowane układów były przeze mnie przeprojektowane i wytrawione (oryginalne płytki były po prostu za duże - musiałem je zminiaturyzować):). Dużo frajdy sprawiło mi wykonanie mechaniki manipulatorów - gimbali. Robiłem je na podstawie opisu w czeskim czasopiśmie ,,Modelar,,. Mechanizmy te ładnie działają współpracując z mini sprężynkami - drążki płynnie wracają do neutrum.

Piękna sprawa , MIX, DR , REV - nieźle się napracowałeś że też nie wspomnę o tej ślusarskiej robocie z obudową i drążkami . Chciałem zapytać czy odbiornik też robiłeś czy miałeś coś fabrycznego ?

pozdrawiam roman

Opublikowano

Jak to się mówi ,,jak szaleć, to szaleć,, to i odbiornik również sam popełniłem😊. W tamtym czasie fabryczne miałem tylko serwa. Serwa też kusiły aby zrobić je samemu (zgromadziłem nawet w tym celu sporo mikro silniczków i małych zębatek) ale ostatecznie mi ,,przeszło,,🤦‍♂️.

Pozdrawiam

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 26.12.2025 o 22:25, .bercik. napisał:

Robiłem porządki i trafiłem na radio RC z początku  lat dziewięćdziesiątych które sam zbudowałem i o zgrozo latałem na tym . Niestety zakup sprzętu w tamtych czasach  graniczył z cudem i niewielu było stać na coś fabrycznego . Aparatura wzorowana była na "żółtej Webrze" , cztery proporcjonalne kanały , szczyt techniki 🙂

Oczywiście sprzęt na 27MHz (cudem zdobyłem kwarce) i aż nie chce mi się wierzyć że popełniłem takie ustrojstwo . Ciekaw jestem czy znajdą się modelarze  którzy też rzeźbili takie ustrojstwa ( odzew mile widziany) , pozdrawiam roman .

WhatsApp Image 2025-12-26 at 20.30.22(2).jpeg

WhatsApp Image 2025-12-26 at 20.30.22(3).jpeg

WhatsApp Image 2025-12-26 at 20.30.22.jpeg

WhatsApp Image 2025-12-26 at 20.30.22(1).jpeg

WhatsApp Image 2025-12-26 at 20.30.20.jpeg

WhatsApp Image 2025-12-26 at 20.30.21(1).jpeg

Twoje radyjko jak na tamte czasy było z pewnością też westchnieniem niejednego modelarza👍. Tak jak piszesz zdobycie wielu rzeczy modelarskich graniczyło niekiedy z cudem. Do tego niektóre ceny były dla części ,,naszej braci,, nie do przeskoczenia. Ale za to jest co wspominać😊.

Pozdrawiam - Grzegorz

• Lubię to 3
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.