Ares Opublikowano Niedziela o 00:10 Opublikowano Niedziela o 00:10 Gdzieś już było na forum ,ale nie mogę znaleźć: jak skutecznie i trwale pomalować elapor , konkretnie chodzi o model Multiplex . Kupiłem kiedyś spray reklamowany jako typowo do epp i po sezonie już się łuszczył. Macie może jakieś techniki aby malowanie było estetyczne i w miarę trwałe?
micro Opublikowano Niedziela o 19:28 Opublikowano Niedziela o 19:28 Coś mi się kojarzy, że akryl powinien dać radę.
Ares Opublikowano wczoraj o 17:43 Autor Opublikowano wczoraj o 17:43 W dniu 8.02.2026 o 20:28, micro napisał: Coś mi się kojarzy, że akryl powinien dać radę. Jest jakiś patent było na forum ale nie wiem gdzie....bo ogólnie żadna farba się nie trzyma długo nawet te niby dedykowane do epp
japim Opublikowano wczoraj o 17:48 Opublikowano wczoraj o 17:48 EPP to Polipropylen - tego nic nie trzyma się, chyba, że aktywujesz powierzhnię (rozerwanie łańcuchów) mechanicznie, chemicznie lub cieplnie. Albo jakimś aktywatorem chemicznym, albo szlifowanie - wtedy farba trzyma się mechanicznie (a nie przez adhezję do powierzchni) albo palnikiem... 1
Ares Opublikowano wczoraj o 19:12 Autor Opublikowano wczoraj o 19:12 Godzinę temu, japim napisał: EPP to Polipropylen - tego nic nie trzyma się, chyba, że aktywujesz powierzhnię (rozerwanie łańcuchów) mechanicznie, chemicznie lub cieplnie. Albo jakimś aktywatorem chemicznym, albo szlifowanie - wtedy farba trzyma się mechanicznie (a nie przez adhezję do powierzchni) albo palnikiem... Czyli co , pozostaje porządnie zmatowić papierem ściernym powierzchnię i pomalować godząc się z faktem ,że raz na jakiś czas trzeba będzie prysnąć warstwę dla odświeżenia.
Bartek Piękoś Opublikowano wczoraj o 20:49 Opublikowano wczoraj o 20:49 Deco Color Eco Revolution. Sprawdzony. 1
Patryk Sokol Opublikowano wczoraj o 22:47 Opublikowano wczoraj o 22:47 EPO Multiplexa to nie EPP... EPP pomaluje się czymkolwiek, dlatego, że jest ekstremalnie chropowate. No chyba, że jest to zewnętrzna część płyty, wtedy to szlif potrzebny. Ale w modelarstwie zewnętrza płyty się nie ogląda. Tak czy inaczej lakier z EPP brudzić może, ale złuszczyć to nigdy się nie złuszczy. EPO zaś maluje się z użyciem tego: https://allegro.pl/oferta/e-lakiernia-podklad-do-plastiku-plastic-primer-spray-17855753016 A jak to się położy, to można użyć dowolnego akrylowego spraya. I teraz żeby w końcu dotarło, bo @Ares, już to Ci tłumaczyłem: EPP to spieniony polipropylen. EPO to spieniony polistyren ze sporym udziałem polietylenu i różnego rodzaju dodatków (którymi się producenci nie chwalą). Diametralnie różne tworzywa.
Ares Opublikowano 18 godzin temu Autor Opublikowano 18 godzin temu 6 godzin temu, Patryk Sokol napisał: EPO zaś maluje się z użyciem tego: https://allegro.pl/oferta/e-lakiernia-podklad-do-plastiku-plastic-primer-spray-17855753016 A jak to się położy, to można użyć dowolnego akrylowego spraya. Dzięki
Bartek Piękoś Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Rozumiem Patryk, że to co polecasz nie jest na bazie rozpuszczalnikowej? Bo ten Eco Revolution nie jest, nie trzyma może jakoś sakramencko mocno, ale sam nie odpada;). Malowałem nim Fun Cuba i tylko odtłuściłem powierzchnię.
Irek M Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Właśnie przemalowuję swoją Catalinę lakierami akrylowymi. Pamiętajmy, że akryl może być na bazie rozpuszczalników i na bazie wody. Te ostatnie na styropian bez problemu. Catalina jest z Pianki EPO, spray, którym maluję jest na bazie rozpuszczalników niestety ale rozpuszcza tylko styropian, EPO nie. Zakładam, że EPO i EPP to prawie to samo. Przemek napisał, że EPP nic nie trzyma, EPO podobnie ale jeśli chodzi o kleje, nawet cyjanoakryl nie wiązał idealnie ale kleił. Lakier z EPO zupełnie nie odpada, trzyma dobrze. Maluję lakierami Mipa bo mają paletę RAL, w której mogę odczytać odpowiedniki FS. Arek, ES z Mulitplex malowałem sprayem z marketu - trzyma idealnie. 1
Ares Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu Cóż , zastosuję podkład polecony prze Patryka tak dla pewności i pomaluję sprayem fluo. Malowanie dotyczy EPO ale tylko końcówki skrzydeł i ewentualnie niewielkie pasy na płatach więc nie powinno być problemu choć farby fluo są z reguły matowe i podejrzewam ,że bez warstwy lakieru się nie obejdzie.
Irek M Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Jeśli EPO to tak jak napisałem, kryje ładnie, nie odpada i co najważniejsze nie topi 🙂
Rekomendowane odpowiedzi