list Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Cześć, czy ktoś jest w stanie zaproponować olej syntetyczny mieszający się z metanolem? Najlepiej dostępny w PL. Chodzi o możliwość przygotowania paliwa do silnika żarowego 4T.
witold_pi Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu https://allegro.pl/oferta/castor-olej-rycynowy-do-maszyn-zuzlowych-putoline-putoline-castor-r-1l-18116665673?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&srsltid=AfmBOori9NMNzdRN2LNS92sd87_Byh5Y4jP4INCvl_42XW9yg04F--t8k0A jest to zmodyfikowany zakleja silnik z lekka ale nie tak jak normalny rycynowy. Stosuję do żarówek i diesli, typowy symtetyk tylko w sklepie modelarskim 1
jarek996 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 2 godziny temu, list napisał: Chodzi o możliwość przygotowania paliwa do silnika żarowego 4T. Tak z ciekawosci; dlaczego nie gotowiec? I daj sobie spokoj z rycynami w czterotakcie. Szkoda babrania silnika. Wiecej "szkod", niz korzysci. Dzisiejsze gotowce (np. KLOTZ) maja czesto jakis mikroprocent rycyny w swoich mieszankach, ale jest tego tak malo, ze nawet nie poczujesz tego przyjemnego jednak zapaszku. Witek widze, jak Grzesiu, stara szkola: BEZ rycyny nbie polecisz 😆
witold_pi Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 2 godziny temu, jarek996 napisał: Tak z ciekawosci; dlaczego nie gotowiec? I daj sobie spokoj z rycynami w czterotakcie. Szkoda babrania silnika. Wiecej "szkod", niz korzysci. Dzisiejsze gotowce (np. KLOTZ) maja czesto jakis mikroprocent rycyny w swoich mieszankach, ale jest tego tak malo, ze nawet nie poczujesz tego przyjemnego jednak zapaszku. Witek widze, jak Grzesiu, stara szkola: BEZ rycyny nbie polecisz 😆 Jarku to kup mi gotowe paliwo do samozapłonu na synetyku 🙂 Nawet w Hameryce nie dostaniesz. Ten olej jest na bazie rycyny ale naprawdę mocno przetworzony wyczynowy do żużla i jest DOSTĘPNY. Podobny robi Catrol ale go nie kupiłem jeszcze i nie toowałem. Od kolegi AndrzejaC dostałem bańkę full syntetyka stosowanego w FSR. Ponadto wiekszość replik i starych samozapłonów jest w technologii stalowej a to wymusza poniekąd rycynę do dotarcia. Później są oleje do 2 taktów, które ię mieszają z olejem napędowym naftą i eterem, Przeprazam ale widzę że klawiz s padł w klawiaturze za bliko 500 pln ..... Klotz ma 2 werje oleju yntetycznego w tym tandardowym ma 20% rycyny 1
samolocik Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Czesi nie będą meli takiego paliwa? Tutaj coś jest do samozapłonowych ale nie widzę opisu składu paliwa: https://www.rcprofi.cz/palivo-detonacni-d-1-zabehove-215ml#description https://www.rcprofi.cz/palivo-detonacni-d-2-standard-215ml jest podany adres mailowy, więc można podpytać. Może by wymieszali odpowiednie paliwo na zamówienie.
jarek996 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Godzinę temu, witold_pi napisał: Jarku to kup mi gotowe paliwo do samozapłonu na synetyku 🙂 Nawet w Hameryce nie dostaniesz. Ten olej jest na bazie rycyny ale naprawdę mocno przetworzony wyczynowy do żużla i jest DOSTĘPNY. Podobny robi Catrol ale go nie kupiłem jeszcze i nie toowałem. Od kolegi AndrzejaC dostałem bańkę full syntetyka stosowanego w FSR. Ponadto wiekszość replik i starych samozapłonów jest w technologii stalowej a to wymusza poniekąd rycynę do dotarcia. Później są oleje do 2 taktów, które ię mieszają z olejem napędowym naftą i eterem, Przeprazam ale widzę że klawiz s padł w klawiaturze za bliko 500 pln ..... Klotz ma 2 werje oleju yntetycznego w tym tandardowym ma 20% rycyny Ale on chce do czterosuwa, wiec z zakupem gotowcow nie ma problemow. Czterosuw, to czterosuw. Na gotowcu idzie dobrze i tam cudow nie potrzeba. Po co sobie zycie komplikowac? P.S: Na tej czeskiej stronie z paliwem pisza cos o odpadach (zeby do smieci nie wrzucac) Mozesz im wyslac klawiature na wymiane za paliwo, to ja zutylizuja.
Grzesiek Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jarek gdzieś Ty sie podziewal.Był biznes do zrobienia.Na PW nie mogę do Ciebie wysłać bo coś nie teges.Apropo paliwa do samozapłona to ja używam syntetykow od aut np 5W50 Valvolaina lub mobila.Wiem zaraz będzie ze to do czterosowow, i co z tego,silnik nasmaruje i wypluje.Eksploatuje tak już wiele silnikow i z całą odpowiedzialnoscią mogę powiedzieć ze kondyche maja lepszą jak kiedyś stosowałem Mixol i lux 10. PS RYCYNKA w paliwku żarowym musi być chodz troche.Silnik sie lepiej doszczelnia jak jest podjechany😁
Piciu Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Witam, 4T bardzo dobrze chodzi na paliwie z rycyną , tylko rycyna w dobrym gatunku. Nie potrzebuje nawet nitro. Po pracy wymyć i zakonserwować olejem maszynowym. Moje 4T są jak nowe. Nie zaklejają się , w środku wyglądają jak z fabryki. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi