a74BACK Opublikowano Czwartek o 13:35 Opublikowano Czwartek o 13:35 No, ale jak już uda Ci sie oddać tą butelkę, to pomijając koszty o których wcześniej pisałem, wyjdziesz na zero, czy będzie coś w przysłowiowe plecy?
Atomizer Opublikowano Czwartek o 13:50 Autor Opublikowano Czwartek o 13:50 Tak ! Każdy będzie w plecy bo tak jak pisali w ministerstwo klimatu i środowiska butelka pet to nie odpad tylko wartościowy materiał ! Koszt takiej butelki to około 10gr. Oczywiście może to się różnić zależnie od wielkości itp. itd. Jak by ktoś chciał kupić taka nową butelkę w ilości szt. 1 to zapłacić trzeba dużo więcej. Także jak ktoś chce od nas z powrotem odzyskać butelki , opakowania to powinien nam zapłacić tyle ile trzeba. Każde inne działanie jest nieuczciwe !
d9Jacek Opublikowano Czwartek o 16:47 Opublikowano Czwartek o 16:47 2 godziny temu, Atomizer napisał: Tak ! Każdy będzie w plecy bo tak jak pisali w ministerstwo klimatu i środowiska butelka pet to nie odpad tylko wartościowy materiał ! Koszt takiej butelki to około 10gr. Oczywiście może to się różnić zależnie od wielkości itp. itd. Jak by ktoś chciał kupić taka nową butelkę w ilości szt. 1 to zapłacić trzeba dużo więcej. Także jak ktoś chce od nas z powrotem odzyskać butelki , opakowania to powinien nam zapłacić tyle ile trzeba. Każde inne działanie jest nieuczciwe ! Michał, daj spokój...o gustach kulinarnych i preferencjach sexualnych nie dyskutuje się. Część populacji lubi po prostu byc wyonacaną 1
Atomizer Opublikowano Czwartek o 18:40 Autor Opublikowano Czwartek o 18:40 Oszukał sklep na 50 groszy. Grozi mu do dwóch lat więzienia Ale jak sklep zabiera mi z konta bankowego bez mojej zgody i wiedzy 50 gr to już jest OK ! Nie ma policji ! Pierwsze słyszę żeby straszyli 2 l więzienia za 50 gr ! To bardziej medialne zastraszanie społeczeństwa niż rzeczywistość !
Bodzioch Opublikowano Piątek o 08:16 Opublikowano Piątek o 08:16 Jeżeli na produkcie pisze że jest kaucja za opakowanie i ktoś bierze i wkłada to do koszyka a potem płaci przy kasie (podaje PIN lub banknot) za produkt + kaucje to gdzie tu jest kradzież. Jeżeli mi to nie pasuje to nie kupuje , nie ma przymusu. Mam prawie 70 lat i ponad pół wieku temu płaciło się kaucję za butelki lub brało z domu na wymianę i dla nikogo nie był to problem. Czekam tylko jak każdy handlowiec który kupuje w hurtowni towar i sprzedaje go drożej w swoim sklepie to będzie dla niektórych SPEKULANT i powinien siedzieć. Tak kiedyś było za komuny. Kary były wysokie . Z tego co pamiętam wykonano nawet jeden wyrok śmierci , afera mięsna.
Atomizer Opublikowano Piątek o 08:54 Autor Opublikowano Piątek o 08:54 System kaucyjny vs rzeczywistość ! Tak jest codziennie ! Społeczeństwo zrobiło sobie wysypisko śmieci z drogi ze wsi do miasta i z miast do wsi. Jadąc na zakupy czy wracając z zakupów. Odwiedzając stop cafe lub maca to samo ! System kaucyjny choćby kradli nam po 20 zł od każdej butelki tego obrazu nie zmieni! To jest po prostu obraz kultury i wychowania! 41 minut temu, Bodzioch napisał: Jeżeli na produkcie pisze że jest kaucja za opakowanie i ktoś bierze i wkłada to do koszyka a potem płaci przy kasie (podaje PIN lub banknot) za produkt + kaucje to gdzie tu jest kradzież. Jeżeli mi to nie pasuje to nie kupuje , nie ma przymusu. Mam prawie 70 lat i ponad pół wieku temu płaciło się kaucję za butelki lub brało z domu na wymianę i dla nikogo nie był to problem. Czekam tylko jak każdy handlowiec który kupuje w hurtowni towar i sprzedaje go drożej w swoim sklepie to będzie dla niektórych SPEKULANT i powinien siedzieć. Tak kiedyś było za komuny. Kary były wysokie . Z tego co pamiętam wykonano nawet jeden wyrok śmierci , afera mięsna. Proszę pana ! Takie cuuuuuś to się nazywa kradzież w majestacie prawa. Oni się doskonale do tego wcześniej przygotowali ! Są nowe nalepki na opakowaniach ! Ale...ale jeszcze nie na wszystkich !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! coś chyba im poszło nie tak...ojojoj! Na etykiecie w sklepie gdzie jest podana cena ! W h... drobnym druczkiem też jest już napisane! Ale proszę pana musisz pan wziąć mikroskop. To jest ich usprawiedliwienie do legalnego zaboru pieniędzy bez naszej zgody i wiedzy ! Działa to tak, że najpierw pisze się prawo a później działa ! I wszystko jest OK 😆
a74BACK Opublikowano Piątek o 10:32 Opublikowano Piątek o 10:32 20 godzin temu, Atomizer napisał: Tak ! Każdy będzie w plecy bo tak jak pisali w ministerstwo klimatu i środowiska butelka pet to nie odpad tylko wartościowy materiał ! Koszt takiej butelki to około 10gr. Oczywiście może to się różnić zależnie od wielkości itp. itd. Jak by ktoś chciał kupić taka nową butelkę w ilości szt. 1 to zapłacić trzeba dużo więcej. Także jak ktoś chce od nas z powrotem odzyskać butelki , opakowania to powinien nam zapłacić tyle ile trzeba. Każde inne działanie jest nieuczciwe ! No dobra, weźmy taki przykład: Idę rano do roboty, wchodzę do Biedronki. Kupuję małpkę niekaucyjną i colę do zapicia kaucyjną. Wychodzę ze sklepu idę w ustronne miejsce za sklep. Wypijam małpkę, butelka wędruje w krzaki bo kosztowała 0zł, zapijam colą, potem wracam do sklepu i oddaje butelkę kaucyjną do automatu. Wydałem 50groszy za butelkę kaucyjną, ale 5 minut później dostałem zwrot, czy jestem "w plecy" ? Ps Wracając z pracy powtarzam manewr 👍
Atomizer Opublikowano Piątek o 10:38 Autor Opublikowano Piątek o 10:38 6 minut temu, a74BACK napisał: No dobra, weźmy taki przykład: Idę rano do roboty, wchodzę do Biedronki. Kupuję małpkę niekaucyjną i colę do zapicia kaucyjną. Wychodzę ze sklepu idę w ustronne miejsce za sklep. Wypijam małpkę, butelka wędruje w krzaki bo kosztowała 0zł, zapijam colą, potem wracam do sklepu i oddaje butelkę kaucyjną do automatu. Wydałem 50groszy za butelkę kaucyjną, ale 5 minut później dostałem zwrot, czy jestem "w plecy" ? Ps Wracając z pracy powtarzam manewr 👍 Tak ! Jesteś w plecy ale, że ty tego dalej nie rozumiesz i nie umiesz liczyć to ja na to nic nie poradzę ! Pisałem wcześniej ile dokładnie na tym (wprowadzonym systemie kaucyjnym) straciłeś ale jak widać nie każdy czyta ze zrozumieniem i z odpowiednią uwagą ! System takich ludzi potrzebuje aby zarabiać na nich grube miliony w skali całego kraju i nie będą kwękać i się sprzeciwiać że jest to nieuczciwe ! Nie dość że straciłeś kasę , to i zdrowie po wypiciu tej małpeczki. Ale to już odrębny temat. Ludzie dalej nie rozumieją, że system kaucyjny to wyzysk i zabór dodatkowych pieniędzy ! Dziś dzięki systemowi kaucyjnemu stało się nieopłacalne zbieranie (trzymanie) puszek aby je następnie sprzedać na złomie i zarobić ! Tak jak to było przed jego wprowadzeniem. Dziś musimy je oddać za darmo. 1
a74BACK Opublikowano Piątek o 11:41 Opublikowano Piątek o 11:41 No, ale co straciłem, jak kwota w portfelu mi sie nie zmieniła? Małpeczki nie mogę oddać do butelkomatu, bo nie jest objęta systemem kaucyjnym, dlatego wyrzucam ją w krzaki, przecież nie będę szukał śmietnika 👍 PS Przepraszam, ale ja z tych prostych ludzi. Ważne, żeby dostać kasę do łapy od pracodawcy i na małpkę starczyło. Nie rozumiem co tracę. Jakby ktoś jakimś prostym językiem to wytłumaczył? Kilka lat temu byłem w krajach nadbałtyckich i tam już wszędzie był taki system, tylko zapomniałem zapytać, czy ludzie czują sie oszukani...
Atomizer Opublikowano Piątek o 11:48 Autor Opublikowano Piątek o 11:48 7 godzin temu, a74BACK napisał: No, ale co straciłem, jak kwota w portfelu mi sie nie zmieniła? Małpeczki nie mogę oddać do butelkomatu, bo nie jest objęta systemem kaucyjnym, dlatego wyrzucam ją w krzaki, przecież nie będę szukał śmietnika 👍 PS Przepraszam, ale ja z tych prostych ludzi. Ważne, żeby dostać kasę do łapy od pracodawcy i na małpkę starczyło. Nie rozumiem co tracę. Jakby ktoś jakimś prostym językiem to wytłumaczył? Kilka lat temu byłem w krajach nadbałtyckich i tam już wszędzie był taki system, tylko zapomniałem zapytać, czy ludzie czują sie oszukani... W skali roku to możesz tracić kilka stówek. Zależy ile pijesz i co . A kilka stówek to ile by było za to małpek ? Jedna puszka to wartość około 7 gr Jedna butelka pet to jakieś 10gr Załóżmy że pijesz 1 piwko w puszce dziennie wieczorkiem po pracy ! 1*30=30 piwek w miesiącu 30*12=360 piwek w roku, a że rok ma 365 dni to jest 365 puszek ! Każda puszka jest warta 7gr 365*7=2555gr 2555gr=25,5zł I właśnie tyle tracisz dzięki systemowi kaucyjnemu przez rok 255,5zł !
a74BACK Opublikowano Piątek o 11:56 Opublikowano Piątek o 11:56 Jakby podnieśli kaucję do 0,6zł na puszce to byłbym 3grosze do przodu? Na małpce ile tracę?
Atomizer Opublikowano Piątek o 11:58 Autor Opublikowano Piątek o 11:58 Różne są jednak info w internecie ! Załóżmy , że mamy 365 puszek uzbieranych prze cały rok. Na jeden kilogram aluminiowych puszek po piwie przypada zazwyczaj około 55–65 sztuk. Za kilogram puszek aluminiowych można otrzymać średnio ok. 3-4 zł/kg. 365/65=5,6kg puszek 5,6*4zł=22 zł 3 minuty temu, a74BACK napisał: Jakby podnieśli kaucję do 0,6zł na puszce to byłbym 3grosze do przodu? Na małpce ile tracę? Tyle ile zapłaciłeś za opakowanie.
latacz Opublikowano Piątek o 12:06 Opublikowano Piątek o 12:06 23 godziny temu, Atomizer napisał: Pobranie 50gr jest już kradzieżą a odzyskanie skradzionych pieniędzy to dodatkowy koszt i poświęcony czas ! Ja nie wiem jak ludzie mogą tego nie rozumieć. mogą. skąd mamy mleko -50% powie, że ze sklepu a o krowie i jej hodowcach nawet nie słyszało. A 99% nie wie, że większość mleka/jogurtu/twarożku mamy z mleka w proszku ściąganego całymi kontenerami za grosze i że w tym mleku np pełnotłustym nie pisze jaki to tłuszcz. bo mleko skupione kraju jest drogie -więc idzie na ekskluzywne eksportowe produkty. A mleko do marketów -z Hiszpanii, Portugalii czy innych -przemysłowy odtłuszczony proszek sprowadzany czasem nawet luzem jak węgiel.... i mieszany z woda +homoganizatory_ konsrwanty + tluszcz... uwielbiam mleko od zawsze. w młodosci piłem je wiadrami prawie wprost od krowy u sąsiada. potem piłem kupowane w sklepie. 30 lat mleka nie było -nietolerancja mleka -po szklance ból brzucha i godziny "w świątyni dumania" cóż mleko jest "be" więszość ludzi nie trawi ble ble ble. kilka lat temu trafiła sie okazja mleko u kogoś swierzo po uboju -kibelek blisko zaryzykowałem -łakomstwo wypiłem szklanke -nic. wypiłem drugą trzymająć się blisko kibelka -nic -ZERO problemów. od 3 lat wypijam po litrze mleka dziennie i czuję się doskonale. mleko od chłopa -od krowy. spróbowalem sklepowego -pół szklanki -ból brzycha i... 3 godziny temu, Bodzioch napisał: Jeżeli na produkcie pisze że jest kaucja za opakowanie i ktoś bierze i wkłada to do koszyka a potem płaci przy kasie (podaje PIN lub banknot) za produkt + kaucje to gdzie tu jest kradzież. Jeżeli mi to nie pasuje to nie kupuje , nie ma przymusu. Tak -to jest ok -POD WARUNKIEM, ŻE NAJPIERW NIE KUPUJESZ TEGO OPAKOWANIA PŁACĄC ZA NIE. i nie dajesz kaucji za swoje już kupione opakowanie. Kradzieżą nie jest kaucja -tylko dwukrotne płacenie za ten sam towar. 4
Atomizer Opublikowano Piątek o 12:11 Autor Opublikowano Piątek o 12:11 2 minuty temu, latacz napisał: mogą. skąd mamy mleko -50% powie, że ze sklepu a o krowie i jej hodowcach nawet nie słyszało. A 99% nie wie, że większość mleka/jogurtu/twarożku mamy z mleka w proszku ściąganego całymi kontenerami za grosze i że w tym mleku np pełnotłustym nie pisze jaki to tłuszcz. bo mleko skupione kraju jest drogie -więc idzie na ekskluzywne eksportowe produkty. A mleko do marketów -z Hiszpanii, Portugalii czy innych -przemysłowy odtłuszczony proszek sprowadzany czasem nawet luzem jak węgiel.... i mieszany z woda +homoganizatory_ konsrwanty + tluszcz... uwielbiam mleko od zawsze. w młodosci piłem je wiadrami prawie wprost od krowy u sąsiada. potem piłem kupowane w sklepie. 30 lat mleka nie było -nietolerancja mleka -po szklance ból brzucha i godziny "w świątyni dumania" cóż mleko jest "be" więszość ludzi nie trawi ble ble ble. kilka lat temu trafiła sie okazja mleko u kogoś swierzo po uboju -kibelek blisko zaryzykowałem -łakomstwo wypiłem szklanke -nic. wypiłem drugą trzymająć się blisko kibelka -nic -ZERO problemów. od 3 lat wypijam po litrze mleka dziennie i czuję się doskonale. mleko od chłopa -od krowy. spróbowalem sklepowego -pół szklanki -ból brzycha i... Ja mam to samo po wyrobie mlekopodobnym w kartoniku ze sklepów! To nie jest mleko. Mleko po dwóch dniach jest już zsiadłe ! A te co oni sprzedają nam zgnije i będzie śmierdzieć. 1
latacz Opublikowano Piątek o 12:15 Opublikowano Piątek o 12:15 22 minuty temu, Atomizer napisał: I właśnie tyle tracisz dzięki systemowi kaucyjnemu przez rok 255,5zł ! i pomnóż to przez 50 milionów obywateli... każdy traci przysłowiowe 250zeta. ktoś przytula 250x 50 milionów. = 12 500 000 000zł dołóż do tego wody mineralne, soczki, coca-colę itd.... 1
Atomizer Opublikowano Piątek o 13:01 Autor Opublikowano Piątek o 13:01 https://finanse.wp.pl/sposob-na-system-kaucyjny-tu-odbiora-butelki-od-ciebie-7263807612078400a 😆😆😆 Normalnie nie mogę ! Wymyślili koło na nowo ! Wcześniej przed systemem kaucyjnym już była firma co odbiera ode mnie butelki. A teraz dodatkowo będzie trzeba płacić za odbiór ! Podwójnie czy już potrójnie 😆 1
Andrzej68IX Opublikowano Piątek o 13:28 Opublikowano Piątek o 13:28 Michale o tym pisałem powyżej " Wcześniej przed systemem kaucyjnym już była firma co odbiera ode mnie butelki. A teraz dodatkowo będzie trzeba płacić za odbiór ! Podwójnie czy już potrójnie 😆" Swego czasu dobre kilka lat temu rolnicy, Rolnicze Spółdzielnie Produkcyjne, Farmy bydła itp. mieli/miały możliwość oddać za darmo do zbiorczego punktu odpadów folię z „balotów” po sianokiszonce. Dla mieszczuchów – balot to są te białe okrągłe/kwadratowe twory widoczne czasami na łąkach, polach a w środku docelowo jest kiszonka dla bydła. Raz w roku ładowało się na przyczepy (duża ilość) te śmierdzące kiszonką resztki folii i zawoziło do punktu skupu. Chyba oddawało się to za darmo ale dostawało się PAPIER że rolnik oddał folię do recyklingu. Po bodajże roku punk skupu padł! Będąc tam zapytałem o co chodzi. Otóż ten Pan musiał tę filię jakoś skompresować i dostarczyć gdzieś tam (prawdopodobnie do wytwórni RDF-u czytaj spalarni). Dostawał za to kilkanaście złotych za tonę. Siłą rzeczy tak skonstruowany skup musiał paść. W tej chwili to działa zupełnie odwrotnie. Do rolnika przyjeżdża firma po odbiór tej folii i to rolnik musi płacić duże pieniądze za odbiór = dostaje papier. Jak widać gminny skup musiał paść ale teraz jak zajęła się tym m….fia śmieciowa to interes hula. 3
d9Jacek Opublikowano Piątek o 16:36 Opublikowano Piątek o 16:36 4 godziny temu, latacz napisał: Kradzieżą nie jest kaucja -tylko dwukrotne płacenie za ten sam towar. i to jest kluczowe... no więc PT "ekonomisci" jak nazwiecie po imieniu proceder pobierania kasy za ten sam produkt - raz od producenta jako "opłata produktowa " a drugi raz od konsumenta jako "opłata kaucyjna " 3 godziny temu, Andrzej68IX napisał: ale teraz jak zajęła się tym m….fia śmieciowa to interes hula. raz do roku zamawiam kontener na smieci taki +- 7 m3, przywozi mi go miejscowa firma nazwijmy ją "Bolexpolex".Do kontenera moge załadowac wszystko, bez oglądania sie na PSZOKI, Sroki itd. Miły pan z tejże firmy wyjasnił mi ,że tak naprawdę to firma smieciarska powinna nam mieszkańcom płacic .Czemu ? Ano dlatego ,że z segregacji smieci sa gigantycznie niewyobralne duże pieniądze.Wiec ad rem, ekologia bardzo wazna sprawa ale tak naprawdę chodzi o gruba kasę i patrząc na te wczesniejsze wyliczanki robione przez Kolegów, panstwo postanowiło połozyc łapke na tej kasie.Proste ? Proste jak butelka po "Zywiec Zdrój"
qba Opublikowano Piątek o 17:10 Opublikowano Piątek o 17:10 A co myślicie o kaucyjnych butelkach na piwo które są po aż 1zł i to od kilku dobrych lat ... 5 godzin temu, Atomizer napisał: Każda puszka jest warta 7gr 365*7=2555gr 2555gr=255,5zł I właśnie tyle tracisz dzięki systemowi kaucyjnemu przez rok 255,5zł ! Kurde jakoś mi wychodzi 10 razy mniej
Atomizer Opublikowano Piątek o 18:41 Autor Opublikowano Piątek o 18:41 1 godzinę temu, qba napisał: A co myślicie o kaucyjnych butelkach na piwo które są po aż 1zł i to od kilku dobrych lat ... Kurde jakoś mi wychodzi 10 razy mniej Bo przecinek jest nie w tym miejscu ! Idę poprawię.
Rekomendowane odpowiedzi