Grzesiek Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Witam Postanowiłem zreanimować silnik ASP FS 61 . Mianowicie wymienić cały podzespół tłok,tuleja i pierscień na nowy.Z racji tego że częsci do ASP są już dawno nie dostępne, a jest klon OS FS 61 do krórego rownież nie ma częsci, na tapete został wzięty OS FS62V, do którego są częsci na RC Japan. Tak wiec po przestudiowaniu parametrow takich jak skok tłoka i średnica ,okazało sie ze skok jest ten sam jedynie srednica cylindra jest OS 25mm ASP 24,8.. Wiec co zakupiłem wyszło mi ok 160zł z vatem za cały komplet. No i teraz trzeba przetoczyć tuleje o okolo 0,4mm aby zmiesciła sie w karter,i przetoczyć kołnierz aby sie zmiescił w glowice. To tyle jeśli chodzi o duże przeróbki.Zostaje problem korbowodu gdyż Asp ma sworzeń tłoka 5mm a os 5.5 ale to dygne rozwiertakiem.W ostatecznosci kolega mi wyfrezuje z PA9 i wciśnie panewki z brązu b101. Fotki Edit Na pierwszym zdięciu po z lewej tłoki i tuleje od ASP z prawej OS 3
witold_pi Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca trzeba było powiedzieć, że zamawiasz coś u japońca tobym o podkładkę i nakrętkę poprosił 🙂
Grzesiek Opublikowano 15 Marca Autor Opublikowano 15 Marca Godzinę temu, witold_pi napisał: trzeba było powiedzieć, że zamawiasz coś u japońca tobym o podkładkę i nakrętkę poprosił 🙂 Witek to wyszło na sponcie.Sorki A co potrzebujesz konkretnie może coś w ramach rekompensaty zaradze. I tuleja pasi jak ulał. CDN jak sworzeń bede miał orginalny bo u japońcow zapomniałem kupić.
Irek M Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca A co się stało, że aż taka reanimacja? Że części nie pasują idealnie to było wiadome po osiągach tych samych modeli ASP i OS, OS'y mocniejsze.
Andrzej68IX Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Grzesiu, zamawiałeś części bezpośrednio z Japonii i również musiałeś zadeklarować, że to nie z ruskiej rudy? Czy być może nasi już zmądrzeli.
Grzesiek Opublikowano 15 Marca Autor Opublikowano 15 Marca Godzinę temu, Irek M napisał: A co się stało, że aż taka reanimacja? Że części nie pasują idealnie to było wiadome po osiągach tych samych modeli ASP i OS, OS'y mocniejsze. Poprostu chciałem mieć silnik dobry sprawny.A nie zutilizować.Lubię wyzwania.Pozatym to są od Os-a fs 62V a nie 61 takiego jak na foto. 56 minut temu, Andrzej68IX napisał: Grzesiu, zamawiałeś części bezpośrednio z Japonii i również musiałeś zadeklarować, że to nie z ruskiej rudy? Czy być może nasi już zmądrzeli. Częsci zamawiał kolega bo brał też do ENII ale z tego co wiem to poza zamówieniem nic nie oświadczał.Paczka szła ok 2 tygodni
Grzesiek Opublikowano Czwartek o 15:37 Autor Opublikowano Czwartek o 15:37 Korbowód rozwiercony na 5,5H7. Sworzeń tłoka załatwił Radek z Olpenmodel, za co bardzo dziękuję. I składamy. Zostało tylko odpalić i sie cieszyć nowym silnikiem. 3
jarek996 Opublikowano Czwartek o 17:57 Opublikowano Czwartek o 17:57 2 godziny temu, Grzesiek napisał: Korbowód rozwiercony na 5,5H7. Sworzeń tłoka załatwił Radek z Olpenmodel, za co bardzo dziękuję. I składamy. Zostało tylko odpalić i sie cieszyć nowym silnikiem. Ach, gdybo go tak "wyprac" w myjeczce, to mialbys naprawde NOWY silnik 😉 1
Grzesiek Opublikowano Czwartek o 18:45 Autor Opublikowano Czwartek o 18:45 Jareczku jeszcze sie nie dorobiłem myjki. Ale zamierzam kupić VEVORA.
dawid.1234 Opublikowano Czwartek o 21:11 Opublikowano Czwartek o 21:11 W kwestii zamowienia na rc japan bo robilem juz dwa a przy drugim zamawialem wlasnie tlok, cylinder i piersien dla Grzegorza to podczas zamowienia jest mozliwosc wyboru wartosci paczki tzw. w zaleznosci co tam wskazesz to nadawca moze zadeklarowac wartosc nizsza niz faktycznie zamowiles wiec i naliczony vat moze byc mniejszy ale jest tam tez przypis ze w przypadku zagubienia paczki ubezpieczyciel wyplaci wskazaną kwote zadeklarowaną wiec taki myk. A tak poza tym to zadnych innych deklaracji robic nie musialem. Co do silniczka to fajna robota, fajnie ze motorek bedzie mial szanse jeszcze popracowac. Wstaw filmik jak juz odpalisz.
witold_pi Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 43 minuty temu, Grzesiek napisał: Smigło 14x6 https://youtu.be/-drOzOzIBDU?is=tpe6YYy2z-psEx69 to powinno być karalne 🙂 traktujesz go jak baca pod morskim okiem
Grzesiek Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu Nie bardzo Witek rozumiem.Pomylka ze śmigłem 13x6 tak powinno być
witold_pi Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu ok, ale OS/asp jest w stanie przedzawałowym na tym śmigle
ahaweto Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Fajnie, a tłumik mojej konstrukcji ? Pardon.. budowy 🙂
Grzesiek Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu Tak Adam tłumik zapożyczony od Ciebie z racji ze nie mam dwóch.Ale coś mi nie pasowało z tym tlumikiem bo jest mniejszy niż w 52.Teraz wiem ze to samoroba przez Ciebie. 35 minut temu, witold_pi napisał: ok, ale OS/asp jest w stanie przedzawałowym na tym śmigle To jest do testów fimalnie będzie 12" 1
Rekomendowane odpowiedzi