flyszman Opublikowano Piątek o 07:09 Opublikowano Piątek o 07:09 Cześć, będę ulatniał zakupiony dość stary szybowiec f3f o nazwie Victormax Wistmodel . Model chciałbym uposażyć w silnik. Zależy mi na takiej mocy wznoszenia jaką mam w Relaxie tego samego producenta. Wówczas poleciliście mi silnik Mega AC 22/30/1 z przekł. Kontronik 5,2:1 (regulatora mam platinum 100A (2~6S) SBEC + pakiet 2300 4s 45C). Start praktycznie heilkopterowy mega szybki. Relax nadal mi służy, ale Victormax będzie miał docelowo taką samą funkcję tj. do wygłupów w każdych warunkach i szybkiego dostania się pod chmurę by sobie powisieć na mocnym kominie za free. Dodam rónież, że Relax i Victormax mają te same kadłuby (wręcz identyczne). Tu moja prośba...czy możecie mi podać link, gdzie mogę nabyć taki komplet tj. Mega AC 22/30/1 z przekł. Kontronik 5,2:1 lub ewentualnie jaki inny napęd z przekładnią mogę do tego zielonego ptaszyska zastosować. Model pewnie będzie ważył 2,2 kg z silnikiem i innymi bebechami. Czy ewentualnie taki napęd + śmigło 15x13 Gm da mi takie dynamiczne wznoszenie jakie lubię : Tenshock EDF (1530-12T-2300KV mit Micro Edition 5:1N) https://www.reisenauer.de/aid-1644-Tenshock-EDF-br-1530-12T-2300KV-br-mit-Micro-Edition-5-1N.html ? Z góry dziękuję za pomoc. Roland.
Ryszard_I Opublikowano Sobota o 22:06 Opublikowano Sobota o 22:06 Victor od Wistmodel znam, miałem i latałem. To był typowy F5B i wymagał napędu dla F5B. Natomiast Victormax jest mi zupełnie nieznany. To jest Witka produkcja? Powiedz coś o tym modelu.
flyszman Opublikowano Niedziela o 10:24 Autor Opublikowano Niedziela o 10:24 Cześć tak to też jest Witka produkcja model z serwami jako f3f ważył równe 2 kg Kadłub tego modelu jest taki sam jak w relaksie u Witka R
Ryszard_I Opublikowano Niedziela o 13:17 Opublikowano Niedziela o 13:17 Znalazłem info na temat tego modelu i teraz już wiem co masz. Ten Reisenauer z Twojego linku z uwagi na przekładnię to raczej do napędu o mocy max 700W. Przekładnie Micro Edition występują w wersji N25 ze stalowym wieńcem oraz NL25 z aluminiowym wieńcem. Jest również wersja 5:1 N4 plus która ma 4 satelity i jest dedykowana do napędu o mocy do 1000W. Osobiście używam takiej przekładni w ciężkim modelu F5J. Generalnie przekładnie serii Micro Edition to bardzo dobre, lekkie ale jednak delikatne przekładnie. Trzeba pilnować smarowania zgodnie z instrukcją obsługi. Sprawdź najpierw ile gramów musisz włożyć do dzioba aby uzyskać wymagane CG a wtedy będziesz wiedział co Ci jest potrzebne. Jaki pakiet, regulator i silnik. Bez sensu byłoby instalować lekki napęd i wkładać ołów do dzioba lub odwrotnie czyli ciężki napęd i ołów na ogon. Piszesz, że w wersji F3F ważył 2kg i w wersji z silnikiem przewidujesz wagę 2,2kg. Moim zdaniem jest to nierealne nawet z tym lekkim napędem z Twojego linku. Napęd 170g , regulator 70-100g, pakiet 2300 4s-minimum 220g. Daje to 460g ale w praktyce wyjdzie jak nic "pół kilo" 😁. To co szukasz jest tutaj https://www.d-m-t.at/motoren-zubehoer/elektro-flug-motoren/elektro-flug-motoren-631/motor-mega-ac22-30-1-3700kv-getriebe-kpg-27-5-2-1-detail .
Shock Opublikowano Niedziela o 13:48 Opublikowano Niedziela o 13:48 21 minut temu, Ryszard_I napisał: Generalnie przekładnie serii Micro Edition to bardzo dobre, lekkie ale jednak delikatne przekładnie Przekładnie ME nie są aż tak bardzo delikatne... ja przez przypadek włączyłem prawie cały "gaz" w momencie jak kadłub był pionowo oparty o ziemię śmigłem (zerkałem na motylek) i efekt był taki że zerwało zębatkę na wale silnika a przekładnia zniosła to bezproblemowo choć z początku myślałem że zmieliło w niej zębatki. Ja w Toxicu przy wadze 2560 g mam taki napęd i model ma satysfakcjonujące a nawet bardzo dobre wznoszenie-praktycznie pionowe tylko że na 4S, śmigło 16x8,5 https://www.reisenauer.de/artikeldetails.php?aid=2572&sprache=2
Ryszard_I Opublikowano Niedziela o 14:53 Opublikowano Niedziela o 14:53 Nie pisałem, że są bardzo delikatne ale delikatne. Bardzo delikatne to są w napędach Schambeck serii Powerline-micro 1025/10 i piszę tu o srebrnych, tych mocniejszych przekładniach których wieniec jest z utwardzonego aluminium (tak twierdzi producent). Te w kolorze czarnym mają również wieniec aluminiowy ale z mniej twardego stopu aluminium. Pierwsza moja czarna przekładnia Schambeck nie przeżyła jednego sezonu. O tych przekładniach mogę napisać, że są baaaardzo delikatne 😁. Roland ma teraz do wyboru dwa napędy. Twój lub ten ze swojego linku. Twój ma 9T jego 12T, wystarczy porównać parametry i można się zdecydować.
flyszman Opublikowano Niedziela o 19:20 Autor Opublikowano Niedziela o 19:20 Dziękuję Wam za cenne uwagi i typy. Mam w czym wybierać a co ważne zrobię przymiarkę do wyważenia Victora max z kadłubem od relaxa w którym mam mege z przekładnią kontronik (mają ten sam kadłub i mocowanie). Tam wszedł silnik 36mm mega. CG relaxa różni się od Victora ale jak się wywarzy to mogę tam nawet wcisnąć to: https://www.reisenauer.de/aid-2646-Tenshock-EDF-br-2230-6T-3350KV-br-mit-Micro-Edition-5-1N-4plus.html Dziękuję Wszystkim za info, dobory i porady ( również Tym Kolegom co pisali na PW). Dam znać co wybrałem a tum bardziej po oblocie . Roland
flyszman Opublikowano Poniedziałek o 16:08 Autor Opublikowano Poniedziałek o 16:08 Cześć, podpiąłem do skrzydeł Victoramaxa kadłub Relaxa z silnikiem Mega+ przekładnia o wadze 260 g + pakiet 4 S by sprawdzić czy będzie problem z wyważeniem modelu. Victor ma CG na 66-75 mm a Relax na 63-67 mm (zatem mają nawet wspólne punkty 66 i 67 mm). Niestety wygląda na to, że potrzebuję w Victorze więcej na dziób. Generalnie to co wchodzi idealnie na przód od dzioba patrząc, czyli silnik260g/regiel110g/pakiet230g idealnie wyważa Relaxa a w Viktorze muszę przesunąć do przodu ten zestaw (załączam foto dla zobrazowania). Zatem czy dobrze rozumuję , że mam wybór albo przyciąć dziób na mniejszą średnicę i zastosować napęd o mniejszej średnicy 28mm a nie 36 mm a tym samym przesunąć ciężar na dziób, albo też wtargnąć w budowę tego kadłuba i jakoby wysunąć kompozytowo dziób do przodu tj. dolaminować o np. 100 mm ? p.s. Nie wiem jakim cudem Pan Witek w Swoim Victorzemaxie zastosował jeszcze lżejszy napęd https://www.reisenauer.de/aid-1644-Tenshock-EDF-br-1530-12T-2300KV-br-mit-Micro-Edition-5-1N.html (oczywiście serwa na tył też nie ułatwiają sprawy). Czy mogę prosić o poradę, co w tym wypadku powinno się zrobić ? Dzięki Roland
Ryszard_I Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Jeżeli potrzebujesz więcej na dziób to są dwie opcje. Albo szukasz napędu o jak najmniejszej średnicy aby umieścić go jak najdalej od CG. Albo szukasz napędu o większym ciężarze i skracasz nosek do średnicy wymaganej przez napęd - przekładnię. Ja bym wybrał opcję pierwszą. Czyli lżejszy napęd umieszczony bardziej z przodu. Nie wiem czy jasno się wyraziłem.
paulusr Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Dokładnie tak jak Ryszard pisze. Sprawdź czy zyskasz coś na silniku 29 mm w stosunku do 36 mm. Pamiętaj, że przesuwasz więcej wyposażenia niż tylko silnik. W zestawach z serią 22 jest przekładnia z plusem. W serii 15 jest zwykła. Rozważ https://www.reisenauer.de/aid-1645-Tenshock-EDF-br-1540-6T-3400KV-br-mit-Micro-Edition-5-1N.html
flyszman Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu ... kupione i zrobione tak jak Pawle i Ryszardzie pisaliście: https://www.reisenauer.de/aid-1645-Tenshock-EDF-br-1540-6T-3400KV-br-mit-Micro-Edition-5-1N.html Śmigło GM 16x10 Regiel 100A Dziękuję. Roland
Crosswind Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 4 godziny temu, Ryszard_I napisał: Jeżeli potrzebujesz więcej na dziób to są dwie opcje. Albo szukasz napędu o jak najmniejszej średnicy aby umieścić go jak najdalej od CG. Albo szukasz napędu o większym ciężarze i skracasz nosek do średnicy wymaganej przez napęd - przekładnię. Ja bym wybrał opcję pierwszą. Czyli lżejszy napęd umieszczony bardziej z przodu. Nie wiem czy jasno się wyraziłem. Mógłbyś wytłumaczyć jaśniej tę ideę? Mniejsza masa na dłuższym ramieniu może dawać taki sam moment co większa masa na krótszym ramieniu. Aby to co proponujesz zadziałało, to masa lżejszego napędu pomnożona przez odległość od środka ciężkości (CG) musi być większa od masy istnijącego napędu pomnożonej przez odległość środka masy tego napędu od CG. Skracając kadłub (przybliżając cięższy napęd do CG) iloczyn masy tego napędu przez jego odległość od CG także musi być większy od momentu jaki wywołuje obecnie zainstalowany napęd.
Rekomendowane odpowiedzi