Grzesiek Opublikowano Poniedziałek o 16:43 Opublikowano Poniedziałek o 16:43 Witam jak w temacie szukam ustawien do dobrego druku z TPU.A moze jest ktos w stanie mi to zrobic pod ender 3v3 se dysza 0,4 Będe wdzięczny .To jest opona do mojego fokkerka ma być do użycia felge bede drukował z peta g Untitled.stl
robert.pilot Opublikowano Wtorek o 05:52 Opublikowano Wtorek o 05:52 Ostatnio do ustawień druku wykorzystuję pomoc AI.
Grzesiek Opublikowano Wtorek o 17:10 Autor Opublikowano Wtorek o 17:10 Też probowalem ale kaze pozmieniać ustawienia ktore mam nie aktywne w prusie.
robert.pilot Opublikowano Wtorek o 18:31 Opublikowano Wtorek o 18:31 Podajesz dokładnie jaka drukarka, jaki program, jeżeli masz nieaktywne, to napisz, AI podpowie inaczej. Robię nawet printscreen i załączam. 1
japim Opublikowano Wtorek o 21:28 Opublikowano Wtorek o 21:28 Pytanie czy już próbowałeś i co Ci nie wyszło. TPU drukuje się jak "normalny" filament z pewnymi modyfikacjami wynikającymi ze specyfiki materiału: 1. Flow warto podbić do 1.1 bo w miękkim materiale ząbki zagłębiają się bardziej i wynikowe opasanie rolki jest mniejsze niż dla twardego filamentu i bez tego wychodzi delikatny underextusion. 2. Prędkość druku - nawet na ekstruderze direct warto drukować wolno - w okolicy 40mm/sek. Na bowden trzeba pewnie zejść do 30mm/sek 3. Stół nie musi być podgrzewany - a jak już do ledwo 40stC wystarczy 4. Temperatura druku to juz do dobrania - ja drukuję między 220 a 235C im cieplej tym lepiej się warstwy kleją, ale gorzej wychodzą mosty. 5. Chłodzenie to takie delikatnie dmuchanie na poziomie 15 - 25% max. 1
maxiiii Opublikowano wczoraj o 09:02 Opublikowano wczoraj o 09:02 Zapomniałeś o retrakcji. Tę trzeba ustawić na 0.
Grzesiek Opublikowano wczoraj o 09:29 Autor Opublikowano wczoraj o 09:29 Probowałem i tak jak by filamentu w dyszy brakowało.Poprostu nitka jest przerywana. Moze zawilgocony bo leży poprostu na półce .Poprostu dramat. PLA i PET super z tym nie mogę dać sobie rady.Nawet dysze dałem 0,6 i to samo. Dajcie jakiegoś przykladowego screena co ma być jak ustawione.
robert.pilot Opublikowano wczoraj o 09:31 Opublikowano wczoraj o 09:31 1 minutę temu, Grzesiek napisał: Probowałem i tak jak by filamentu w dyszy brakowało.Poprostu nitka jest przerywana. Podajesz filament bez bowdena?
japim Opublikowano wczoraj o 09:36 Opublikowano wczoraj o 09:36 33 minuty temu, maxiiii napisał: Zapomniałeś o retrakcji. Tę trzeba ustawić na 0. Ma to znaczenie dla bowdena - bo tam scisniety TPU moze wymagac nawet 10mm retrakcji. Dla directa nic nie zmieniam i wychodzi jak trzeba. 7 minut temu, Grzesiek napisał: Probowałem i tak jak by filamentu w dyszy brakowało.Poprostu nitka jest przerywana. Moze zawilgocony bo leży poprostu na półce .Poprostu dramat. PLA i PET super z tym nie mogę dać sobie rady.Nawet dysze dałem 0,6 i to samo. Dajcie jakiegoś przykladowego screena co ma być jak ustawione. Czy strzela (pekąją pecherzyki) w czasie wytłaczania na sucho? Jak tak to zawilgocony (chociaż ja nigdy nie suszylem TPU, a rolki lezą i poł roku na półce otwarte). Czy jak drukujesz prostą kostkę z 1 obwódką to są jakieś błędy jakościowe?
Grzesiek Opublikowano wczoraj o 13:55 Autor Opublikowano wczoraj o 13:55 Nie mam bowdena to jest drukarka ender 3v3 se tam jest direct. Kostki nie drukowalem.Takie gowno sie robi
Ryszard_I Opublikowano wczoraj o 15:03 Opublikowano wczoraj o 15:03 Na płycie PEI używam kleju KORES i drukuję 40mm/s. Przy pierwszych kilku warstwach nie używam chłodzenia a później 25%. Filament fiberflex 40D, temp 210, stół 80. Przy niższej temperaturze stołu i wyższym druku lubi się odkleić. Drukarka Prusa MK3S+ z hotendem Mosquito. Retrakcja 0,8mm, prędkość retrakcji 35mm/s.
Grzesiek Opublikowano 23 godziny temu Autor Opublikowano 23 godziny temu Caly problem w tym ze u mnie pluje z dyszy nie idzie plynnie jak pla czy pet.Reszta ok stół 30⁰ trzyma dobrze.pamietam mialem kiedyś od kolegi czarnu tpu druklem korek do umywalki i było super,i to na ustawieniach pla tylko temperatura dyszy wyższa. Mam teraz taki dostałem od technologa z pracy 3 rolki i hu... z tego.
robert.pilot Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu 1 godzinę temu, Grzesiek napisał: Nie mam bowdena to jest drukarka ender 3v3 se tam jest direct. Kostki nie drukowalem.Takie gowno sie robi To co pokazujesz, moim zdaniem problem z: -retrakcją -prędkością -problem z ekstruderem (śruba dociskowa za mocno skręcona - jeżeli jest) -zatkana dysza
Grzesiek Opublikowano 23 godziny temu Autor Opublikowano 23 godziny temu AI napisalo mi ze ten specyfik to nie tpu tylko uelastycznione pla moze tu problem. 1
Rekomendowane odpowiedzi