Grzesiek Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca Witam jak w temacie szukam ustawien do dobrego druku z TPU.A moze jest ktos w stanie mi to zrobic pod ender 3v3 se dysza 0,4 Będe wdzięczny .To jest opona do mojego fokkerka ma być do użycia felge bede drukował z peta g Untitled.stl
robert.pilot Opublikowano 16 Czerwca Opublikowano 16 Czerwca Ostatnio do ustawień druku wykorzystuję pomoc AI.
Grzesiek Opublikowano 16 Czerwca Autor Opublikowano 16 Czerwca Też probowalem ale kaze pozmieniać ustawienia ktore mam nie aktywne w prusie.
robert.pilot Opublikowano 16 Czerwca Opublikowano 16 Czerwca Podajesz dokładnie jaka drukarka, jaki program, jeżeli masz nieaktywne, to napisz, AI podpowie inaczej. Robię nawet printscreen i załączam. 1
japim Opublikowano 16 Czerwca Opublikowano 16 Czerwca Pytanie czy już próbowałeś i co Ci nie wyszło. TPU drukuje się jak "normalny" filament z pewnymi modyfikacjami wynikającymi ze specyfiki materiału: 1. Flow warto podbić do 1.1 bo w miękkim materiale ząbki zagłębiają się bardziej i wynikowe opasanie rolki jest mniejsze niż dla twardego filamentu i bez tego wychodzi delikatny underextusion. 2. Prędkość druku - nawet na ekstruderze direct warto drukować wolno - w okolicy 40mm/sek. Na bowden trzeba pewnie zejść do 30mm/sek 3. Stół nie musi być podgrzewany - a jak już do ledwo 40stC wystarczy 4. Temperatura druku to juz do dobrania - ja drukuję między 220 a 235C im cieplej tym lepiej się warstwy kleją, ale gorzej wychodzą mosty. 5. Chłodzenie to takie delikatnie dmuchanie na poziomie 15 - 25% max. 1
maxiiii Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca Zapomniałeś o retrakcji. Tę trzeba ustawić na 0.
Grzesiek Opublikowano 17 Czerwca Autor Opublikowano 17 Czerwca Probowałem i tak jak by filamentu w dyszy brakowało.Poprostu nitka jest przerywana. Moze zawilgocony bo leży poprostu na półce .Poprostu dramat. PLA i PET super z tym nie mogę dać sobie rady.Nawet dysze dałem 0,6 i to samo. Dajcie jakiegoś przykladowego screena co ma być jak ustawione.
robert.pilot Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca 1 minutę temu, Grzesiek napisał: Probowałem i tak jak by filamentu w dyszy brakowało.Poprostu nitka jest przerywana. Podajesz filament bez bowdena?
japim Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca 33 minuty temu, maxiiii napisał: Zapomniałeś o retrakcji. Tę trzeba ustawić na 0. Ma to znaczenie dla bowdena - bo tam scisniety TPU moze wymagac nawet 10mm retrakcji. Dla directa nic nie zmieniam i wychodzi jak trzeba. 7 minut temu, Grzesiek napisał: Probowałem i tak jak by filamentu w dyszy brakowało.Poprostu nitka jest przerywana. Moze zawilgocony bo leży poprostu na półce .Poprostu dramat. PLA i PET super z tym nie mogę dać sobie rady.Nawet dysze dałem 0,6 i to samo. Dajcie jakiegoś przykladowego screena co ma być jak ustawione. Czy strzela (pekąją pecherzyki) w czasie wytłaczania na sucho? Jak tak to zawilgocony (chociaż ja nigdy nie suszylem TPU, a rolki lezą i poł roku na półce otwarte). Czy jak drukujesz prostą kostkę z 1 obwódką to są jakieś błędy jakościowe?
Grzesiek Opublikowano 17 Czerwca Autor Opublikowano 17 Czerwca Nie mam bowdena to jest drukarka ender 3v3 se tam jest direct. Kostki nie drukowalem.Takie gowno sie robi
Ryszard_I Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca Na płycie PEI używam kleju KORES i drukuję 40mm/s. Przy pierwszych kilku warstwach nie używam chłodzenia a później 25%. Filament fiberflex 40D, temp 210, stół 80. Przy niższej temperaturze stołu i wyższym druku lubi się odkleić. Drukarka Prusa MK3S+ z hotendem Mosquito. Retrakcja 0,8mm, prędkość retrakcji 35mm/s.
Grzesiek Opublikowano 17 Czerwca Autor Opublikowano 17 Czerwca Caly problem w tym ze u mnie pluje z dyszy nie idzie plynnie jak pla czy pet.Reszta ok stół 30⁰ trzyma dobrze.pamietam mialem kiedyś od kolegi czarnu tpu druklem korek do umywalki i było super,i to na ustawieniach pla tylko temperatura dyszy wyższa. Mam teraz taki dostałem od technologa z pracy 3 rolki i hu... z tego.
robert.pilot Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca 1 godzinę temu, Grzesiek napisał: Nie mam bowdena to jest drukarka ender 3v3 se tam jest direct. Kostki nie drukowalem.Takie gowno sie robi To co pokazujesz, moim zdaniem problem z: -retrakcją -prędkością -problem z ekstruderem (śruba dociskowa za mocno skręcona - jeżeli jest) -zatkana dysza
Grzesiek Opublikowano 17 Czerwca Autor Opublikowano 17 Czerwca AI napisalo mi ze ten specyfik to nie tpu tylko uelastycznione pla moze tu problem. 1
japim Opublikowano Czwartek o 18:13 Opublikowano Czwartek o 18:13 Ten soft print 1000 to jakiś kosmiczny wynalazek. Nie udało mi sie znaleźć absolutnie żadnych informacji o tym filamencie. Weź kup normalne TPU to skończą Ci sie problemy. A skoro pluje z dyszy tzn ze za gorąco, albo moooocno zawilgocony.
Grzesiek Opublikowano Czwartek o 19:01 Autor Opublikowano Czwartek o 19:01 Dzisiaj powalczylem i tak extruzje zwiększylem 2x ,temperature ostawilem 210-220⁰ jest dużo lepiej ale....No własnie ale jak popchne filament ręcznie do extrudera drukuje ok ale po jakims czasie znowu tak jak by brakowało.Poddaje sie. Jak ktoś chce mam 3 rolki 2 jeszcze orginalnie zapakowane. Oddam za free jedynie paczkomat bedzie do opłacenia. 1
Francka Opublikowano Czwartek o 20:54 Opublikowano Czwartek o 20:54 Podeślij plik to wydrukuje , u mnie tpu leci spoko . Gotowe
Rekomendowane odpowiedzi