Skocz do zawartości

Jak zamontować statecznik pionowy poprawnie w tego typu konstrukcji?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Składam agame 2350mm arf od top model. Narazie wszystko idzie dobrze ale zastanawiam sie i nie moge znaleźć jak zamontowac tego typu statecznik? Sa jakieś patenty? On ma być wklejony na rure węglową i ma tez duzo za duży otwór na wbicie i trzeba w jakiś sposób pewnie go trzymac czyms na czas klejenia. Proszę o pomoc 

Screenshot_20260720_170521_Chrome.jpg

Screenshot_20260720_170453_Google.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, hubert10 napisał:

On ma być wklejony na rure węglową i ma tez duzo za duży otwór na wbicie i trzeba w jakiś sposób pewnie go trzymac czyms na czas klejenia. Proszę o pomoc 

Nie bardzo wiadomo o co chodzi .Wbicie czego gdzie? Napisz dokładnie albo lepiej porób zdjęcia to coś razem wymyślimy.

• Dzięki 1
Opublikowano
3 minuty temu, Ares napisał:

Ok , teraz rozumiem , czyli średnica owalnego otworu w rurce jest większa od rurki węglowej?

Tak 

Opublikowano

No to troszkę dziwne bo zestaw powinien mieć jeszcze jakiś drugi kołek bazowy ale skoro brak to trzeba założyć coś np. jakiś pierscień lub nawet koszulkę termo na rurkę wystającą z usterzenia pionowego tak aby suwliwie wchodziła w rurke ogonową . Potem jak to wsuniesz i zmontujesz cały model na sucho musisz ustawić statecznik pionowy prosto choćby przy pomocy naprężonej nitki od nosa do ogona. Zasada jest taka ,że wszystko sprawdź kilka razy i dopiero solidnie przyklej.

• Dzięki 1
  • Tytuł został zmieniony na Jak zamontować statecznik pionowy poprawnie w tego typu konstrukcji?
Opublikowano

Na instrukcji CI pokazałem .

Tylko pylonik wklejamy do rury kadłubowej .

Statecznik jest mocowany przez wkręty z tworzywa .

Screenshot_20260720_170521_Chrome.thumb.jpg.f43f9d39b4c9ea41425aa16cc8424c2d.jpg

3 godziny temu, hubert10 napisał:

A nie ma jakieś metody z uchwytem o ster sw? 

Napisałem CI jak trzeba to zrobić - Ster Wysokości .

Opublikowano

Znaczy mi chodzilo o to ze do montazu statecznika pionowego uzywa sie jakiegoś sprzętu który opiera się o ster sw? Bo statecznik poziomy mam już zamontowany 

Bo głowny problem jest taki że jak wysyłałem tam zdjęcie u góry ten statecznik pionowy ma bardzo duży luz i on podczas klejenia musi byc przez coś pewnie trzymany 

Opublikowano

Przeszlifuj delikatnie rurkę ogonową w miejscu klejenia i odtłuść. Złóż model, połóż na stole tak żeby statecznik poziomy był idealnie poziomo i unieruchom go w takiej pozycji. Posmaruj klejem statecznik pionowy i nałóż na rurkę. Ustaw statecznik idealnie w pionie. W instrukcji jest żywica 5min, która jest raczej gęsta i statecznik powinien zostać w ustawionej pozycji do momentu związania kleju. Jeśli tak nie jest, to użyj dwóch kątowników lub dorób sobie jakieś proste przyrządy z tektury -  dwie ekierki, które same stoją na stole - żeby go unieruchomić na czas żelowania żywicy.

Ja bym jeszcze rozważył nawiercenie rurki ogonowej od dołu i wsunięcie tam krótkiego pręcika węglowego o średnicy wewnętrznego otworu rurki wychodzącej ze statecznika. 

• Dzięki 1
Opublikowano

Zapomniałem wspomnieć ,że w tym modelu nie możliwe jest wklejenie i przyłożenie ekierk ,ponieważ rura ogonowa jest szersza niż sam statecznik... 

• Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.