robloz Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Czy odległość zbiornika od silnika benzynowego ma duże znaczenie? Chodzi mi o to czy można zamontować zbiornik dalej np. pod figurką pilota żeby go nie było widać, ale to jakieś 20-25 cm od silnika.
Irek M Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Benzynowe mają pompę więc można umieszczać dalej. Przy rozruchu pierwszego 26cm3 zbiornik był prawie metr niżej niż silnik :-). Po paliwie w wężyku będziesz widział jak zaciąga paliwo kręcąc śmigłem.
Grzegorz Rękoś Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia Odległość nie przeszkadza , ale zbiornik jak najbliżej środka ciężkości
robloz Opublikowano Sobota o 12:45 Autor Opublikowano Sobota o 12:45 Może nie w temacie, ale w DLE 20 RA max. obroty mam już w połowie otwarcia przepustnicy. Póżniej się już nic nie dzieje. To samo na śmigle 15x8 i 16x6. Coś nie tak czy ten typ tak ma?
Grzesiek Opublikowano Sobota o 19:23 Opublikowano Sobota o 19:23 Też tak mam tyle ze mam boczny wydech.Gdzieś czytalem ze problem tkwi w gaźniku.Jest zalożony walbro najmniejszy jaki jest dostępny ale i tak za duży do tego silnika.Ustaw sobie krzywą gazu w nadajniku tak abyś miał pełny ruch drążka i po problemie. Ps Tu też ten problem. https://www.flyinggiants.com/forums/showthread.php?t=74845&utm_source=google&utm_medium=organic
robloz Opublikowano wczoraj o 08:50 Autor Opublikowano wczoraj o 08:50 Ustawione mam tak, że pełne wychylenie drążka to też pełny obrót serwa i przepustnicy. Tylko że od połowy obrotu przepustnicy nic się nie dzieje.
Andrzej68IX Opublikowano wczoraj o 13:09 Opublikowano wczoraj o 13:09 Robercie nie znam się na Expo itp. Ja takie rzeczy załatwiam ustawiając to procentowo. Przykładowo w tej chwili masz 100% ustawiasz patrząc w gaźnik na 50-70% i wtedy przepustnica powinna się wychylić do mniej więcej połowy (pełny gaz jak napisałeś).
Marcin K. Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu W dniu 29.08.2026 o 14:45, robloz napisał: Może nie w temacie, ale w DLE 20 RA max. obroty mam już w połowie otwarcia przepustnicy. Póżniej się już nic nie dzieje. To samo na śmigle 15x8 i 16x6. Coś nie tak czy ten typ tak ma? Tak to już z benzynami jest, od tego jest krzywa gazu. Ustawiam ja w taki sposób że na ucho lub tacho pol gazu to połowa obrotów, lub stabilny lot modelu więc tzw średni gaz. Koniec zakresu obniżam do momentu aż silnik zaczyna zwalniać wtedy określam jakby endpoint. Tym sposobem silnik pracuje na pełnym zakresie drążka
Grzesiek Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 57 minut temu, Marcin K. napisał: Tak to już z benzynami jest, od tego jest krzywa gazu. Ustawiam ja w taki sposób że na ucho lub tacho pol gazu to połowa obrotów, lub stabilny lot modelu więc tzw średni gaz. Koniec zakresu obniżam do momentu aż silnik zaczyna zwalniać wtedy określam jakby endpoint. Tym sposobem silnik pracuje na pełnym zakresie drążka Na pelnum zakresie drążka ale nie na pelnym zakresie przepustnicy.?
Marcin K. Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Dokładnie tak. Skoro po ~3/4przepustnicy silnik nie ma żadnej różnicy w pracy, to nie ma sensu mieć części drążka "pustej"
Rekomendowane odpowiedzi