Skocz do zawartości

Smigło do OS 33gt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie smigiełko do tego silnika .Model akrobacyjny nie 3D.I nie chodzi o firme tylko o skok i srednice.W instrukcji jest ale oczekuje opini użytkownikow.Smigla nie są tanie i nie zamierzam experymentować.

Opublikowano

A widzisz, tak jak i strzelectwo to hobby nie jest tanie. Niestety tu trzeba eksperymentować ze śmigłami. Możesz mieć dwa śmigła tego samego skoku i średnicy ale o szerokich łopatach i wąskich jak APC. Raczej nie będą tak samo pracowały.

Opublikowano

Dzieki ale nie takiej odpowiedzi oczekiwałem.Dużo ludzi lata na smigłech Biela i Fiala może ktoś coś podpowie.Kiedyś były dobre Bambula,niestety Pan zmarł.

• Dzięki 1
Opublikowano
Godzinę temu, Grzesiek napisał:

Paweł a jakiś rozmiar 

Nie mam OS 😄 Ale do

NGH 35 RA w Jaku  1 ( 190cm 8,5 KG ) 20x10 

w MVVS  30 w Zero (180cm 7kg ) 18x10 ( choć latałem na 18x14 i to była bajka do lotu  tylko trzeba było rozpędzać model ze 150 m aby wystartował i lądować na zgaszonym silniku )

NGH 38  w RWD 5 ( 255 cm 10kg ) 22x6

NGH 38 w Fokerze DVIII ( 210cm 8,5Kg ) 24x6

niestety śmigło dobierasz do rozmiaru silnika wagi modelu i preferencji Pilota 

Osobiście wybrał by 20x8 ale podałeś za mało danych ( waga do lotu ? )

Opublikowano

Wagi jeszcze nie znam to jest lub bedzie do jaka 55 tego co robie narazie wim ze rozpietosc wyszła większa niż zakładalem.Miał być pod dle 20 ale wszystko wyjdzie w praniu. Ile wedlug ciebie waga moze być max dla dle 20? Rozpietosc to 1720.Model do akrobacji ale nie 3D

Opublikowano

Na wykresie APC doboru śmigła do silnika 2,0 CU.IN. tj,.32,8 CC są rekomendowane średnice i skok śmigieł. W literaturze dla modeli akrobacyjnych jest rekomendowany stosunek ciągu statycznego do ciężaru modelu w granicach 1,0-1,2 oraz dla  akrobacyjnych 3D > 1,5. Rekomendowany zakres współczynnikw skoku do średnicy  0,5=< H/D <= 0,7 oraz do modeli szybkich H/D>=0,8.

migaAPCOS33.thumb.png.1890caa863082d1390cf29e984397066.png

• Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.