Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miło popatrzeć na te znajome, jakże klasyczne kształty. Czekam na pierwszego Kordka, a potem kolejne- już wykonane przez młodych. Uznanie Mirku za pracę z młodzieżą i oddanie sprawie! 

Opublikowano

Coroplast co to skąd to się kupuje jaka cena?  

Polipropylen kanalikowy?

Chodzi o to taki materiał?

Czym to kleisz ?

Bo soudal nie klei się z plastikiem, sprawdzałem w moim podajniku nawet nie zasycha a jest z plastiku. 

Opublikowano
Cytat

Polipropylen kanalikowy?

Tak, coroplast to nazwa handlowa polipropylenu kanalikowego. Przypomina poliwęglan ale jest znacznie lżejszy i mniej sztywny.

Od dawna coro jest wykorzystywany w modelach ESA głównie na usterzenie, jest wytrzymały i odkształcalny ale ma też wadę .... kiepsko się go klei 😕

Robiłem różne próby, łapie klej na ciepło ale połączenie do mocnych nie należy. Koniecznie trzeba zmatowić powierzchnię i wtedy można kleić na ciepło celem szybkiego połączenia.

Spoinę zasadniczą lepiej wykonać klejem typu FIX_ALL ale uwaga, tez nie każdy złapie, Patex mi się nie sprawdził :(

W budowie zastosowano Sudal Fix_All_Flexi SMX Hybrid polymer.

Zbyszek w swojej budowie używał kleju wypieniającego ale wtedy trzeba przez komorę przejechać kółkiem zębatym ze starego budzika 😅, zrobić liczne otworki aby klej wniknął w komorę i wtedy trzyma.

ms

• Lubię to 2
Opublikowano

A łączenie tego za pomocą odpadków z filamentu + lutownica? Wiadomo że zrobisz tylko po bokach . Ciekawe....

Bo trochę odpadków ze szpuli mi zostaje, kiedyś jak gdzieś znajdę kawałek sprawdzę. 

Ewentualnie jeszcze wykorzystać odpad i zobaczyć czy klei się do siebie na ciepło .

Często tak łączyłem części jak potrzebowałem większego rozmiaru,  sporo bawiłem się tym jak budowałem separator jak robiłem gładzie w domu :P

Ale też próbowałem na takich tanich wiadrach je uszczelniać filamentem PETG i zdziwiłem się ze na ciepło to trzymało i to dosyć dobrze a wiadro nie było z petg.  Naprawa pęknietego wiadra jest nieopłacalna ale bawiłem się . 

Ale znowu można się tutaj przyczepić do - WAGI. 

"Zbyszek w swojej budowie używał kleju wypieniającego ale wtedy trzeba przez komorę przejechać kółkiem zębatym ze starego budzika 😅, zrobić liczne otworki aby klej wniknął w komorę i wtedy trzyma." A ten klej nie zmienia w tedy geometrii bryły jaka się lepi ? 

Opublikowano

Kleiłem z coroplastu dwie powiększone delty Mugi. Matowiłem powierzchnię papierem ściernym i kleiłem Butaprenem. Trzyma bardzo dobrze, żadnych problemów.

• Lubię to 1
Opublikowano

No i pięknie jak budapren działa to bardzo się cieszę.   

Zapisze sobie w notatkach .

Ciekaw jestem jeszcze jak będzie wyglądać budowa skrzydła. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.