Skocz do zawartości

Tkanina węglowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może używał w budowie modelu tej konkretnie tkaniny?

Havel Composites Polska

Szukam w miarę taniego węgla na kesony do szybkiego modelu hotlinera (narazie to koncepcja nic nie robię jeszcze).

Opinie o tym produkcie i ogólnie o innych tkaninach  mile widziane.

Opublikowano
29 minut temu, Grzesiek napisał:

Nie kupuj plein czyli plutna kup twil 2/2

Robilem na tkaninach troche to bedzie latwiej ukladać i ładnie wyglada.

Ta z linku jest w havlu najcieńsza jaką można dostać. Nie chcę cudować i ściągać z zagranicy paska tkaniny na keson do modelu rekreacyjnego . A to jest płótno?

Opublikowano
6 godzin temu, Ares napisał:

Czy ktoś może używał w budowie modelu tej konkretnie tkaniny?

Havel Composites Polska

Szukam w miarę taniego węgla na kesony do szybkiego modelu hotlinera (narazie to koncepcja nic nie robię jeszcze).

Opinie o tym produkcie i ogólnie o innych tkaninach  mile widziane.

Działa jak węgiel, ciut dziurawa, ale można ja na izopropanolu rozgnieść i zagęścić.

Do czego CI tak cienki węgiel?

Opublikowano

Pisał Patryk wcześniej ze na kesony.Płótno to jest lipa.Jako przekładka to tak ale samo to beee.Ty potrzebujesz taką.Od biedy lepsza bedzie rowingowa jednokierunkowa.

Screenshot_20261011_214052_Samsung Browser.jpg

Opublikowano

Jednokierunkowa na keson?

68-ka jest dziurawa. Nawet po rozwałkowaniu nie wygląda dobrze i daje pofalowaną powierzchnię. Żeby utrzymać lakier na zewnętrznej powierzchni trzeba ją w procesie rozwałkowania podkleić szklaną 17-tką. Wtedy jako tako da się wylaminować skrzydło, niestety dochodzi waga szkła. Zdecydowanie lepsza byłaby rozwałkowana 93.

Opublikowano
59 minut temu, Czaro napisał:

Jednokierunkowa na keson?

68-ka jest dziurawa. Nawet po rozwałkowaniu nie wygląda dobrze i daje pofalowaną powierzchnię. Żeby utrzymać lakier na zewnętrznej powierzchni trzeba ją w procesie rozwałkowania podkleić szklaną 17-tką. Wtedy jako tako da się wylaminować skrzydło, niestety dochodzi waga szkła. Zdecydowanie lepsza byłaby rozwałkowana 93.

No ja myślałem zastosować tą tkaninę tylko na keson oczywiscie diagonalnie a na zewnętrzną warstwę polożyć po całości  szkło 25g m2 bo takie akurat mam.Co o tym myślisz ?A może Textrem okolo 90g m2 by był lepszy?Ta gramatura ma jeszcze znośną cenę w przeciwieństwie do tej o mniejszej gramaturze .

Oczywiście model bedzie z worka .

Masą sie nie przejmuję bo akurat do mojego projektu te paręnaście gramów nie przeszkadza.

1 godzinę temu, Patryk Sokol napisał:

Do czego CI tak cienki węgiel

Na keson .Znalazłem też  Textrem ale jest bardzo drogi więc odpada na wstępie.

Do tej pory pracowalem tylko z tkaninami szklanymi i zupełnie nie wiem jak zachowuje się węgiel.                Model to będzie taki rekreacyjny hotliner także jak już wspominałem ma być sztywny i mocny a masa to już ma drugorzędne znaczenie grunt aby wytrzymywał świszczące przeloty.

1 godzinę temu, Grzesiek napisał:

taką.Od biedy lepsza bedzie rowingowa jednokierunkowa.

Grzesiu ,keson pracuje na skręcanie także taka tkanina jednokierunkowa akurat tutaj nie miałaby sensu.

Na dźwigar to i owszem ale mnie chodzi o nadanie płatom dizej sztywnosci na skręcanie.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.