Krychol RC Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Oto zdjęcia dla porównania: Nie chcę się chwalić ale ja jestem z siebie zadowolony Wiem że ten pomysł wam sie nie spodoba ale ja po obmyśleniu doszedłem do wniosku ,że mocowanie skrzydła zrobię na śruby ponieważ przypomniało mi się jak miałem małą kraksę P92 śrubki połamały się i żadnych szkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Nie chcę się chwalić ale ja jestem z siebie zadowolony A te zlota mysl zachowam.Po oblocie zacytuje,choc moze miec diametralnie rozne znaczenie. Kiedy oblot tej maszyny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ten nochal ma troche długi Ciekawe jak go wyważysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Jak będzie skrzydło ale co myślicie o tych śrubach bo ja się na nie zdecydowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 To nie prościej było tak od razu napisać ,żeby każdy pochwalił zamiast się czepiać ? Rób jak chcesz ,będę Ci kibicował ale na pierwszy oblot raczej nie pojadę . :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Krystian ,śruby mają byc ścięte podczas kraksy.Jeżeli zaliczysz pionowego kreta i jakimś cudem przeżyje to model to skrzydło rozleci się w środku napotykając część kadłuba nad imitacją przedniej szyby. uderzenie końcówką skrzydła w ziemię powinno zerwać śruby o ile mocowanie nakrętek będzie pewne i mocne zarazem.Guma łatwiej sie podda przy krecie niż cztery śruby.To nie jest kwestia wyglądu. Jeżeli wytrzymałość śrub przekroczy wytrzymałość mocowania ich nakrętek w kadłubie to remont kadłuba masz zapewniony po kraksie. EDIT: w orginalnych planach są kołki do mocowania skrzydła na gumy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 No właśnie sprawdzałem SC bez skrzydła i model przeważa na dziób. Czy jak skrzydło dojdzie to sie poprawi to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Nie poprawi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 No to zrobię mocowanie skrzydła na gumy, to że w P92 śruby zadziałały to chyba cud a środek ciężkości już się poprawił bo pakiet aku przesunąłem do tyłu. Aaaaaaaaaa i jeszcze jedno czy wyważać z pełnym bakiem paliwa czy też nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Pustym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Pustym To też zależy czy bak mamy przed czy za ŚC, w Edziu bak był za ŚC więc wyważałem z pełnym ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 No ok, ale zauważ, że model mu leci na dziób a raczej na pewno nie przesunie baku do tyłu bo za długie przewody = problemy. Tak więc tu raczej na pewno zbiornik będzie przed ŚC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Jak masz problem ze środkiem ciężkości, a przy takim długim dziobie to na pewno masz przenieś całe ciężkie wyposażenie jak najbardziej do tyłu czyli serwa i akumulator. ze zbiornikiem za dużo nie wymyślisz choć od biedy tez go można troszkę cofnąć do tyłu bo tym modelem raczej pionowo do góry latał nie będziesz wiec silnik powinien sobie poradzić z wężami długimi na jakieś 15 cm ( oczywiste trzeba będzie zrobić próby czy pracuje normalnie ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Bak jest na dziobie zaraz przy samym silniku więc przewód paliwowy ma jakieś 5cm. To skoro jest na dziobie to mam go normalnie wyważyć z pustym bakiem paliwa np. tak jak elektryka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 13 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Szczerze mówiąc, to jakoś dziwnie się zabierasz do tego modelu.Najpierw zrób skrzydła i zamontuj w nim serwo , potem zrób kołki do mocowania gum trzymających skrzydło i dopiero weź się za wywarzanie.Oczywiście sprawdź SC z założonym skrzydłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Krzycho pewnie wyważa kadłub, bo jak mu skrzydło odleci, to jak wyląduje ??? :rotfl: A na poważnie . Zbiornik zostaw przy silniku. Jak poskładasz całość i nadal będziesz miał za ciężki na nos to założysz kilka gram ołowiu na ogonie(są specjalne do tego ciężarki) . Kilku gram nie odczujesz a nie będziesz miał problemów z podawaniem paliwa do silnika (jak dasz długie przewody paliwowe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Model waży ze wszystkim oprócz skrzydła 1086gram !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 13 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Model waży ze wszystkim oprócz skrzydła 1086gram wynik niezły ale dla 1,1m razem ze skrzydłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 13 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Dobry wynik do lotu powinien wyjść około 1,5 kg co przy 1,2 metra rozpiętości i cięciwę płata 23 cm da malutkie obciążenie około 55g/dm2, a do tego jeszcze dochodzi profil ala clark y wiec do powolnych lotów powinien się nadawać, no chyba że konstruktor coś z kątami zaklinowania lub wyzwaniem zmajstruje nie tak. ps. mój mały trenerek 1,2 metra ważył gotowy niecałe kilo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 No to co źle te 1086gram bo mówiliście że mam się zmieścić w 2kg a ja najprawdopodobniej się zmieszczę w 1,5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.