motyl Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 -śmigło 8x5 Ja bym celował w 10x4 Silnik ASP 25A jest tylko 60g cięższy od Os max'a 25LA bo ... Bo jest na łożyskach nie na panewkach jak dobrze wyważę model to ten silnik może na pewno być. A co ma się wspólnego dobre wyważenie z silnikiem ?? Chcesz powiedzieć że szybowce nie mają silnika bo sa źle wyważone ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 Krystian miał na myśli pewnie to, że da radę wyważyć model z tym silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 oo 10x4 powinno byc OK dla tego silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 Śmigło 8*5 to ja dawałem do silnika 2,5 ccm :wink: Do tego silnika najleprze by było coś pomiędzy 9*6 a 10*4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 Na stronie na której go kupowałem że śmigło to 8x5-9x6 no to wziąłem 8x5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 Ale dali Ci instrukcje? Jeśli tak to zerknij jakie jest rekomendowane do docierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 Ja tam zerknołem do Grześka na sklepik i....... zalecane śmigła: 9x5, 9x6 (do docierania zalecane 9x6) więc nie pisz Krychol_RC że zalecane 8x5. Więc uważem ze najlepsze dla ciebie 10x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 smiglo dobiera sie zarowno do silnika jak i do modelu,, oraz do tego jak chcemy zeby latal My tobie Krychol polecamy 10x4 ale zrobisz jak uwazasz, mozesz dac i 8x8 i silnik to pociagnie ale niewiem czy Ty dasz rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 9/6 tez mam ten silnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 No to kupie w modelarskim jakieś śmigło do docierania ale mam pytanie na temat paliwa. No i jakie mam kupić ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafix Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Proponowal bym 80/20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 paliwo to jedno ale wazny jest sposob regulacji przy docieraniu, silnik musi byc przelany czyli na bogato bo to paliwo go chlodzi i smaruje a to smiglo 10x4 wez nie tylko do docierania ale i do lotu bo na 9x6 silnik bedzie chodzil swietnie ale bedziesz mial szybszy model a na poczatku chyba ci na tym nie zalezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Wreszcie przyszedł silnik: No to jakie mam kupić to paliwo bo jutro po nie jadę ? I jeszcze jedno jakie napięcie mam dać świecy i ile obrotów zaworku paliwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 akie napięcie mam dać świecy Takie aby popłynoł prąd 1-2A to jest odnośnik podstawowy. Na ogół wystarczy 1Celka 1,2V na kablach max 20cm, albo 2celki na kablach minimum 1,5m ile obrotów zaworku paliwa? A instrukcji nie masz ochoty poczytać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Ja pierwsze odpałki robiłem z najgrubszego paluszka 1,5V .Nie pamiętam ozaczeń ale starczył na kikadziesiąt startów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 OK ale jakie paliwo mam dać ????????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Rafix Ci napisał 80% metanolu i 20% rycyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Oto silnik na stanowisku: A tu ładuje się akumulatorek od żarnika do świecy: Silnik odpalałem i działa odpaliłem do na jakąś 1 minutę i wyłączyłem. Później mi się akumulatorek do świecy wyładował i muszę go naładować ale wiem ,że silnik chodzi.Jak się naładuje to idę na dwór go dotrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Paliwo zgodnie z instrukcją. ASP, OS zalecają docieranie na paliwie eksploatacyjnym. Z 5% nitro będzie lepiej chodzić, syntetyk z domieszką rycyny mniej zaświni silnik. Wszystkim zwolennikom docierania na paliwie 80/20 przypominam, że przez ostatnie 30 lat konstrukcja silników się zmieniła, zmieniły się oleje i tylko niektóre silniki są projektowane dla takiego paliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 To paliwo ma 20% rycyny 5 % nitro i 75% metanolu. I jeszcze ile paliwa musi przy tym docieraniu przepalić bo ja mam bak 120ml? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.