Tomek_W Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Czy ktoś wie, jak wyglądał pierwszy szybowiec słynnej serii PW? Seria PW kończy się PW-5 i PW-6, natomiast seria zaczyna się od szybowca ULS-PW. Oto i on: Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Czy to nie czasem GAPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Czy to nie czasem GAPA? Nie. Gapa ma oznaczenie PW-2. Ten szybowiec był przed Gapą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Aha to przepraszam,podobne są trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Fantastyczny pomysł i piękny szybowiec! Gratulacje. Napisz koniecznie więcej. Jeśli mnie pamięć nie myli, to pierwowzór powstał na początku lat '80 na MELu i był to szybowiec konstrukcji kompozytowej z zastosowaniem przekładki typu plaster miodu. Żeberka skrzydeł były wykonane w ciekawej technologii, bo przestrzenny blok - kratownica z kompozytu szklanego był cięty na plasterki żeberek. Pamiętam też, że 1 skrzydło ważyło 22kG. Jako hamulce służyły obracane o 90 st. kroplowe owiewki zastrzałów - zdaje się, że to rozwiązanie miało niewielką skuteczność i w Gapie zastosowano hamulce skrzydłowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 W Gapie były jeszcze takie same hamulce, szybowiec był generalnie świetny ze względu na wagę całości - 55kg... Tak, to nie pomyłka, waga szybowca bez pokrycia, ale wyposażonego to 55kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 jeszcze nie tak dawno oryginal wisial w sali wykladowej na melu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 http://www.piotrp.de/SZYBOWCE/ppw1.htm oraz http://jarek24.w.interia.pl/index2.htm Szybowiec fajny. Jako makieta to bajka w wykonaniu. Proste skrzydła i stateczniki, kadłub też. Jedyne co mnie odstrasza to brak kabiny i zrobienie lalki pilota. Jakiej wielkości jest ten model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 18 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zamysł zbudowania tego modelu zrodził się już dość dawno i trochę się ciągnęła sama budowa. Trochę danych: Model w skali 1:3,5 Rozpiętość 310 cm Masa do lotu wyjdzie 2,5 - 2,8 kg (zależnie od tuszy pilota ) Pow. płata ok. 105 dm. kw. Profil NACA 4415 (jak w oryginale ) Konstrukcja klasyczna: balsa, sklejka, sosna , trochę wzmocnień laminatowych. Skrzydła i usterzenie to dość prosta, klasyczna konstrukcja modelarska, kadłub (wbrew temu co sugeruje Rafał) jest nieco skomplikowany i przysporzył trochę kłopotów. Model opracowałem na podstawie rysunku oryginalnego szybowca w skali ~`1: 50 ( powiększony 16,5 razy) i artykułu w starej Skrzydlatej Polsce. Wszystkie elementy wykonane ręcznie, bez komputerów, laserów i innych bajerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Wielkość modelu przedstawiona bardziej obrazowo: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Piekny kawał roboty. Jeszcze ładna folia (ładnie by wyglądała imitacja płótna) i na górki. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
list Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Witam! Gratulacje panie Tomku.Proszę jak najszybciej ulotnić ULSa i jazda na zbocze-roztoczańskie oczywiście :wink: .Jeszcze raz gratuluję pomysłu i wykonania.Oby jak najwięcej takich inicjatyw!! Pozdrawiam! Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Widząc tak piękną robotę aż serce się cieszy. Gratuluję Tobie wspaniałego dzieła. Dla mnie jesteś modelarzem z krwi i kości. Budowa modelu od podstaw, wykonanie rysunków , obliczeń i oblot - to jest Modelarstwo przez duże M ! Ja jestem fanem historycznych konstrukcji i zazdrością patrzę na tak wykonane modele. Idea stworzenia witrny dla takich modeli jest jak najbardziej na miejscu. Aby nie zepsuć wglądu tego modelu musisz zadbać o wykonanie realistycznego „felka”. Widziałem wiele pięknych modeli ze szkaradnymi buźkami w kabinach, dziwne lalki albo co gorsze „latające holendry”. Ja właśnie stanę przed tym problemem bo rozpocząłem budowę ABC-aka .Profil skrzydła z oryginału to dobry pomysł ? Ja trochę boję się stosować profile niemodelarskie. Ale w stosunku do tego typu modeli może się mylę. Czy w ABC-aku mogę się pokusić na oryginał? Był to profil bardzo bezpieczny dla niedoświadcznych pilotów. Mam kłopoty z ustaleniem szczegółów wzmacniającego olinowania w ABC. Może ktoś z kolegów wie coś więcej na ten temat. Pozdrowienia Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Może ktoś z kolegów wie coś więcej na ten temat. może to trochę pomoże ? Ale pewnie już dawno znalezione ? http://www.piotrp.de/SZYBOWCE/pis3.htm http://www.aeroklub.bydgoszcz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 To jest to!!! Wydaje mi się że jest Pan blisko ideii "Miniaturowego Lotnictwa", którą popieram całym sercem. Posiadam parę publikacji na temat IS3 "ABC". Aktualnie planuję rozpoczęcie budowy półmakiety Czajki bis A.Kocjana-ale to dopiero po sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Witam. Mała pomyłka , z rozpędu dodałem modelowi kilogram masy, już poprawione Z profilem trochę porażka, mógłby być jak najbardziej z tej serii, ale cieńszy. Obawiam się trochę że przy wietrze będzie latał tylko z góry na dół Ale zobaczymy. Pilot (a właściwie pilotka ) aktualnie czeka u krawca na gustowne ciuszki ( krawiec ma akurat sesję egzaminacyjną na uczelni ). Model ma zaczep do holu za samolotem, jest też konstrukcyjnie przygotowany do startu za wyciągarką . Oryginalny profil szybowca ABC był samostateczny i dość gruby (procentowo ) , myślę że w makiecie należało by go zmienić. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Będzie niezłe halo z tym modelem na pikniku w Radawcu . Bo chyba będzie ??? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Ale piknik czy model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 No oczywiście jedno i drugie . Przecież w końcu przestanie kiedyś padać ??? :evil: :twisted: :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 No oczywiście jedno i drugie .Przecież w końcu przestanie kiedyś padać ??? :evil: :twisted: :evil: Na pikniku tradycyjnie będzie lało albo wiało. Wiem, jestem pesymistą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.