Artur Opublikowano 6 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 jak zrobie kiedys jakas makiete to chyba Tomek mi pomaluje , musze przyznac ze podoba mi sie coraz bardziej, czekam na oblot msle ze Tomek mnie zaprosi to wezme mojego canona i obiektyw 90-300 to porobie piekne fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 6 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 Malowanie nie jest jeszcze zakończona.Mam kilka latek do dodania.Chodzi mi teżpo głowie kilka "wrzerów" na srebno. Ale odetchnołem po odpaleniu silników. Czały czas miałem steresa czy będzie wszystko razem pasowało. A teraz to juz na spokojnie zrobie mocowanie baterii,kabinki itd.Co ciekawe model sam się wtwarzył. Więcej szczęścia niż rozumu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heyoan Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Z tymi "wżerami" to trzeba było myśleć wcześniej. Teraz już nie rób. Nie będzie wyglądało naturalnie. Co do nadmiaru ciągu, to ciągu nigdy niezawiele Nadmiar mocy może się przydać w sytuacji kryzysowej (odpukać!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Robert a dlaczego , bo beda nad wlasciwym malowaniem ? Raczej myslalem aby "wrzery" (goła blacha) była malowana bezpośrednio na folii,tam gdzie nie ma farby lub gdzie ją oderwe w sposób nie po układany. No i czka mnie włożenie baterii. A to oznacza dokładne wywazenie. Bateria waży 320g. I jej położenie zadecyduje o SC. Nie wiem czy wyważenie takiego skzydła w programie podawanym http://szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=163&postdays=0&postorder=asc&start=135 będzie właściwe. Czy można czymś jeszcze to potwierdzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Czy można czymś jeszcze to potwierdzić ? Lepiej to jeszcze jakoś sprawdzić. Ani za program, ani tym bardziej za źle wprowadzone dane nie gwarantuję Kiedyś robiłem latającą choinkę i do wyważenia musiałem po prostu zrobić model modelu 1:10 (sprawdzenie położenia SC do szybowania). Łoś ma prostsze kształty, ale możesz sobie taki szybowiec z depronu wykroić i dane zweryfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 O ty Hubert ! Czego ja na to wczesniej nie wpadłem . zaraz strugne sobie Łosia z depronu . Tak ze 90cm rozpietości i mam akurat 2 silniki GWS-a to i polatam sobie troche. Musze tylko sprawdzić czy mam wolne serwa . W sumie to 3 sztuki by zalatwiło sprawe (lotki i wysokość) Regle 18A mam tez 2 wolne . Bedzie depronowa "makieta" w 1 dzień. Jutro się biore za budowanie nowego Łosia w ekspresie.(mysle że 1 dzień wystarczy. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Chodziło mi o coś o wiele prostszego (to niebieskawe na zielonym ): Ale większa makieta Łosia też nie zaszkodzi Przynajmniej bezstresowo sobie polatasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tak sie domysliłem ale nie mógł bym przetestowac sterów, kątów silnika i tp. A pozatym będzie świetna zabawa. Z drugije strony to całe szczęscie że nie wpadłem na ten pomysł wcześniej bo pewnie nigdy by nie powstał łoś balsowy . Przecież to miało być tylko coś do polatania na 2 silnikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tomku mam kolege co kiedys puscil z balkonu cala kolekcje małych modelarzy, oczywiscie wpierw je wywazajac ( to te papierowe sklejadla) i zazekal sie na wszystkie swietosci ze z ponad 20 sztuk róznych samolotow najpiekniej polecial własnie ŁOS poprostu poszedl jak szybowiec, znikajac gdzies daleko z oczu ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tomku - ja również uważam, że w przypadku Łosia nie potrzebne są jakiekolwiek "odpryski" do golej blachy. Jak wiesz kampania wrześniowa trawla krótko, Łosie latały jeszcze krócej więc nie zdazyły na wskutek warunków atmosferycznych oraz naturalnego zuzycia nbawić się takich śladów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Musiałem chwielę odpocząc od Łosia i na razie nic przy nim nie dłubałem. Jednak ciągnie wilka do lasu i zrobiłem sobie 60 cm makietę Łosia z depronu. Czysta deska Wstępnie wywazyłem (tak jak wyliczył o komp)czyli 1/3 przy grubszym profilu . Puściłem deskę z ręki i kompletne zdziwko jak to szybuje. :shock: Na 4-5 metrach opadł 40-60cm. A co najważnijsze zmiana srodka cieżkości o 1,5 cm w jedna lub drugą nie powoduje jakiś gwałtownych reakcji. Przy cieciwie 15cm to bardzo dużo ,a model miał tylko nieznaczne tendencje do zadzierania lub ladnym łukiem kierowania się do matki ziemi. Ale wszystko bardzo łagodnie. No i nie było zadnych problemów z wpadaniem jakieś nirporządane zamiany kierunku . Można wnioskowac ze kształt Łosia powoduje samostateczność w zdłuż kadłuba. Przekłdajać to na właściwy model to mam SC o 2 cm za bardzo do tyłu. Ponieważ nie mam jezcze kabinek ,mocowania baterii oraz umiejscowionego odbiornika to wszystko wskazuje na to ze wystarzy zrobić ciut do przodu miejsce na baterie i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Mam pytanie do wszystkich miłosników kabinek z butelki PET. Czym to przykleić? Do tej pory kleiłem nakropelke ale tu wolałbym nie ryzykować tylko użyć przezroczystego kleju co nie brudzi kabinek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 9 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Witam. Od dawna śledzę ten wątek i dochodzę do jednego wniosku - niezły ten Łoś Ja owiewki z PET przyklejam na żywice 5 min . Trzyma dobrze i nie powstaje biały nalot tak jak w przypadku cjanoakrylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 10 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 Dziś przyszło nowe radyjko i wiele sie nie działo z łosiem. Przetestowłem działanie rożnicowania cągu silników i okazało się ze nawet niewielkie zmaniany ciagu powodują natychmiastowa reakcje modelu. W końcyu z początkowych 60% został 4 % Przy takich ustawieniach model zawieszony na palcu miał tendncje do skręcania nie rąbiąc przy tym nagłych skoków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 11 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Mały filmik jak otwiera się pdwozie przy użyciu sterowania przez Royala "9". http://www.szabatowski.livenet.pl/atos/los/nowe2/podwozie1.avi Spora różnica w stosunku do Optica6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 11 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Mały filmik jak otwiera się pdwozie przy użyciu sterowania przez Royala "9". http://www.szabatowski.livenet.pl/atos/los/nowe2/podwozie1.avi Spora różnica w stosunku do Optica6 Los -super - cos! Jak dla mnie bomba, wprawdzie nie mam porownania z tym co bylo na opticu ale teraz efekt jest bardzo dobry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zerkni kilkanaście postów wstecz ,jest filmik z optica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 12 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Pawełku! Widzę, że taśmowo wstawiasz ten sam komentarz do różnych wątków... Dobry pomysł! :wink: Zaraz sam go zacznę stosować... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 17 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Oj siedzę i męcze te kabinki ale idą mi jak krew z nosa. Trzeba było machnąć forme i zabutelkować całą kabinke z jednego kawałka. A teraz ślęczę nad wklejaniem pojedynczych szybek. edit: zdjęcie do tematu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 To może zrób te całe "szybki" z solidnej przeźroczystej folii lub łatwej do wyginania pleksi - tak robię w kartonowcach takie "oszklenia"... Wiem, to nie jest kartonowiec, ale myślę, że nie był by to bardzo zły pomysł.... 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.