Lajto87 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Ja propsaver zamocowałem tak, że śmigło opiera się na nim, jednak centruje się na wale. Spisuje się to świetnie, używam tylko i wyłącznie gumek recepturek-2 gumki zwinięte na 3razy Przy zahaczeniu najczęściej gumki się rozciągają, nie pękają a śmigło zsuwa się z ośki i odchyla. Może fotka coś więcej powie:) Myślę że pomysł nie jest zły, bo działa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unitral Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Mam w zapasie śmigło 5,5x4,5, bo to 8 może być za mocne do tego silnika. Podczas testów na pełnej mocy po 2 minutach robił się lekko ciepły. Jeszcze nie mam jak zmierzyć ciągu, ale na oko jakieś 400g było. Ten silnik nie ma osi z przodu. Zastanawiam się nad jej przesunięciem. Co do depronu, to tu dostępny jest jedynie 5 x 60x80 puzzle dwustronnie rowkowane... Styropianu mam za to pod dostatkiem. Poszukam jeszcze przy okazji depronu. Ale w przyszłym tygodniu jadę do pracy poza miasto i cały tydzień nie będę mógł nic zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unitral Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udało mi się kupić Depron 5mm, niestety ten najsłabszy szary w formatkach 59x79 - chyba tylko "kasztany" taki mają Przyda się do kolejnych modeli. Teraz zbieram na lepszą aparaturę, jutro idę wycinać moje TZAGI Przeczytałem chyba z milion stron o tym modelu i powiem szczerze, że oprócz sporej wiedzy z dziedziny lotnictwa i modelarstwa, to tak de-facto nic nowego nie znalazłem, niż tu i na zaprzyjaźnionym forum. Jedynie kilka ciekawych pomysłów na pomoce warsztatowe i sposoby wykonywania pewnych czynności Na szczęście taka wiedza zostaje do końca życia Zrobię jednak to skrzydełko 1200mm, bo w kilku przypadkach spotkałem się z tym modelem na prawie identycznym silniku i śmigle. Mam jeszcze tylko pytanie dotyczące cięgien, czy można je robić z prętów mosiężnych, bo w budowlanych jedynie takie są, z drutem jest ciężko, no chyba że grubym:) Niestety mały modelarski sklepik niedaleko mnie został zlikwidowany z początkiem roku i teraz zostaje mi tylko Conrad i Lindinger, znalazłem za to sklepp modelarski, który oferuje jedynie gotowe modele i części zamienne, ciekawe podejście Czytałem też sporo o tym zwichrowaniu płatów. Musze przyznać, że straciłem w tym temacie całkowicie swoje zdanie. Więc proszę o poradę, Wichrować, czy nie w pierwszy mmodelu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Nie wichrować Podnieś nieco lotki w stanie spoczynku do góry. Popychacze muszą być sztywne aby precyzyjnie działały ciągnąc i pchając. Pręty mosiężne są dość wiotkie. Zamiast grubych popychaczy stosuje się tez bowdeny, czyli cienki pręt stalowy w rurce, która go prowadzi i zapobiega wyginaniu. Ew. mógłbyś spróbować zrobić coś ala bowden z pręta mosiężnego Nie ma w .at sklepów modelarskich wysyłkowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unitral Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Oczywiście że są sklepy wysyłkowe Ale ceny powalają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 A jak wychodzi porównanie, jakbyś coś kupił w polskim sklepie z wysyłką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 A może wycieczka do Czech? Z Wiednia nie tak daleko, a Czesi mają całkiem niezły rynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unitral Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Wysyłka do Wiednia to najmniej 22€ Czesi mówisz...? Muszę poszukać, może faktycznie warto. Z Polski mogę mieć darmową dostawę, bo znajomi często jeżdżą... Ale z cierpliwością u mnie ciężko ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Ktoś się leje tymi deltami? W końcu taki był zamysł Zawody trzeba zmontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek.P Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Witam, budowałem 120 minutową deltę trochę dłużej, znacznie dłużej, wygląda jak na fotkach a jak lata - tego nie wiem bo to moje pierwsze próby budowy modeli RC i nigdy jeszcze nie latałem . Jeśli widzicie jakieś błędy, które mogłem popełnić z racji nikłego stażu i doświadczenia w modelarstwie, to proszę o opinie Wyposażenie: - CF 2812, - śmigło 7 x 5 - Zippy 3s 20c 2200 - serwa Tower Pro - ECS 30 Przybliżona waga całości 450 g - (ważone na wadze kuchennej) aparatura HK-T6A V2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Wygląda ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek.P Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lomis Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 środek ciężkości masz dobrze ustawiony ? w Delcie to bardzo ważne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek.P Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Mam nadzieję, że tak 260 mm od dziobu (tak wyczytałem na forum) stąd ten duży Lipol 2200. W założeniach miał być 1300 lecz okazał się zbyt leki i należało go umieścić na samym dziobie co kolidowało z kabiną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lomis Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 zamocuj go tak żebys miał możliwośc przesuwania, Kazda delta ma "swoje" ustawienia SC. A jak się go dobrze ustawi lata bajecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek.P Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Mocowanie jest na rzep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lomis Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 miejsca do "regulacji " masz dużo, spokojnie wywazysz po kilku przelotach. Ładnie zrobiona gratulacje, koniecznie oklej czymś np tasmą, bo depron poniszczy się przy lądowaniach a przyt kretach na pewno połamie . Tasma wzmocni go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek.P Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Dzięki. Delta wymaga jeszcze dopieszczenia od spodu jest już oklejona, od góry chciałem wprowadzić trochę koloru (muszę kupić kolorową taśmę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lomis Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 nie pieść za bardzo . pisałeś ze nie latałes jeszcze. Krety ją troche "porysują". Wiem z doświadczenia ze budowanie ładnego modelu kreci . ale latanie bardziej kręci, a nauka niestety nadwyręza piekno modelu. Drugą zbudujesz jeszcze ładnejszą. Serce boli jak po kilku sekundach lotu godziny pracy ida na marne. Ale nie martw sie , delta wytrzymuje duzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek.P Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 "nauka nadwyręża piękno modelu" - no cóż, zabrzmiało smutno choć prawdziwie będę więc więcej latał na FMS-e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi