Danielstol Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Latam na Aurorze od początku wiosny .Latałem Edkiem z ROBBE i powiem że szybkości reakcji na stery są niesamowite . Latałem wcześniej na Sanwie VG 6000 i różnica jest znaczna . Latam też juniorem z graupnera dość wysoko ,nie miałem problemu . Odbiornik to Optima 7 .
smootny Opublikowano 3 Maja 2010 Opublikowano 3 Maja 2010 Powtórzę pilne pytanie : Wyciągał ktoś RSSI lub widział gdzieś w necie jak to zrobić w którymkolwiek z odbiorników do Aurory 9 ?
ZET Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 Pewnie się mylę, ale czy ten odbiornik będzie współpracował z Aurorą 9? http://abc-rc.pl/p/4/1293/odbiornik_24ghz_is-8r_-_fhss_v3_-_fly-dream-aparatury.html
MiQ27 Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 ZET, wszystkie systemy 2.4 są zamknięte - działają tylko i wyłącznie w obrębie swojego standardu. Aurora z firmowym modułem 2.4 zadziała tylko z odbiornikami Hiteca przewidzianymi do Aurory.
smootny Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 Pewnie się mylę, ale czy ten odbiornik będzie współpracował z Aurorą 9? http://abc-rc.pl/p/4/1293/odbiornik_24ghz_is-8r_-_fhss_v3_-_fly-dream-aparatury.html Nie będzie na 100% - Aurora 9 AFHSS 2.4 GHz - twój Odbiornik FHSS
ZET Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 A szkoda :/ Cena korzystna. System niby zgodny, ale cóż. Dzięki za info.
smootny Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 A szkoda :/ Cena korzystna. System niby zgodny, ale cóż. Dzięki za info. Jak to zgodny - nie widzisz różnicy - AFHSS i FHSS ?? :mrgreen:
ZET Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 Litości dla starych oczu W pierwszym momencie nie dostrzegłem tego, dopiero po napisaniu posta... :/
MiQ27 Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 System niby zgodny, ale cóż. Nie ma w 2.4 systemów "niby" zgodnych. Tam są opatentowane, cyfrowe protokoły transmisji, zarówno w zakresie kodowania, jak i modulacji radiowej i nikt tego nie zmieni, bo to manna z nieba dla producentów - musisz kupić "ich" odbiorniki... ZET, do tego odbiornika jest też moduł nadawczy. Obsługuje Futabę i Hiteca, ale nie wiem, czy do Aurory przypasuje. Pewnie trzeba by go przerobić, tak jak moduły 35MHz. http://abc-rc.pl/p/4/1288/moduł_24ghz_is-8f_-_futaba_hitec_-_fhss_v3.html
smootny Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 Litości dla starych oczu W pierwszym momencie nie dostrzegłem tego, dopiero po napisaniu posta... :/ heheheh :rotfl: ZET, do tego odbiornika jest też moduł nadawczy. Obsługuje Futabę i Hiteca, ale nie wiem, czy do Aurory przypasuje. Pewnie trzeba by go przerobić, tak jak moduły 35MHz. http://abc-rc.pl/p/4/1288/moduł_24ghz_is-8f_-_futaba_hitec_-_fhss_v3.html :rotfl: nie sądzę..
ZET Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 To wywołałem lawinę Dobrze, że na wesoło ;-) Nie, nie zamierzam przerabiać A9 na cokolwiek innego ;] Pozostaję przy tym co mam i radości jaką niesie. Czas przeróbek wszelkiej maści sprzętu elektronicznego mam już za sobą i nie zamierzam do tego wracać. ;-)
MiQ27 Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 nie sądzę..A coś szerzej ? Też bym się pośmiał
smootny Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 nie sądzę..A coś szerzej ? Też bym się pośmiał Najprościej w świecie - nie obsługiwany przez Aurorę 9.
MiQ27 Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 smootny, a moduły 35 MHz są obsługiwane ? Przypominam - "Pewnie trzeba by go przerobić, tak jak moduły 35MHz." Zakupiłem wspomniany moduł od p. rewia2006 - będąc szczerym miałem pewne obawy co do działania w/w modułu (jednak czego się nie robi dla dobra ogółu ). Po dzisiejszym krótkim uruchomieniu "niby" faktycznie wszystko działa w 100% ok !!! Test odbył się na odbiornikach 35 mHz firmy JETI. Jutro spróbuję uruchomić coronę .. Chciałem zauważyć, że wszystkie niefirmowe moduły 2.4 korzystają z tych samych sygnałów co moduły 35MHz, więc ? ...
ZET Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 Hahahahahah No kombinujcie, kombinujce. Może jak raz któremuś z Was uda się zintegrować to tanie cacko z A9
smootny Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 smootny, a moduły 35 MHz są obsługiwane ? Przypominam - "Pewnie trzeba by go przerobić, tak jak moduły 35MHz." Zakupiłem wspomniany moduł od p. rewia2006 - będąc szczerym miałem pewne obawy co do działania w/w modułu (jednak czego się nie robi dla dobra ogółu ). Po dzisiejszym krótkim uruchomieniu "niby" faktycznie wszystko działa w 100% ok !!! Test odbył się na odbiornikach 35 mHz firmy JETI. Jutro spróbuję uruchomić coronę .. Chciałem zauważyć, że wszystkie niefirmowe moduły 2.4 korzystają z tych samych sygnałów co moduły 35MHz, więc ? ... .. cytat mówi o oryginalnym module HITEC i to jeszcze typowo na 35 mHz - z małymi przeróbkami które wykonał w/w kolega z tego forum. Aurora 9 już jest około roku na rynku - jeżeli było by możliwe zastosowanie innych modułów 2,4 ghz - już by było o tym coś wiadomo. Z drugiej strony skoro są one sprzedawane już z Aurorą 9 to po diabła "wyważać otwarte drzwi " ?? Natomiast przeróbka (dostosowanie) modułu HPF-Mi na 35 Mhz jest jak najbardziej chwalona :]
MiQ27 Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 smootny, zasadniczo mało kto się bawi w takie rzeczy. Myślisz, że na dzikim Zachodzie ktokolwiek w ogóle pomyślał o tym, żeby do Aurory wstawić jakiś inny moduł? A niby po co? Żeby mu "insurance" powiedziało "bujaj się pan teraz" ? U nas ludzie zrobią to choćby po to, żeby mieć tanie odbiorniki. W stosunku do zarobków, już te tanie są bardzo drogie. Na Zachodzie wygląda to zupełnie inaczej... Wszystkie hack'i, Corony czy Assany są zasadniczo przewidziane do nadajników 35/40/72/etc. Wszystkie moduły przewidziane do Hitec'a (tzn. korzystające z gniazda modułu pod 35/72MHz), firmowe czy nie, mają ten sam układ 5 pinów i sygnałów na nich. Dlatego przerobienie niefirmowego modułu 2.4 pod Hiteca/Futabę jest IMO równie możliwe jak modułu 35MHz. W dokładnie ten sam sposób zresztą.
smootny Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 jam niedowiarek - więc dlatego tak piszę. :mrgreen: Jak już na własnej skórze sprawdziłem działanie modułu na 35Mhz - wtedy "dopiero" powiedziałem, że się da :] Pisząc wyżej, że się nie da - miałem raczej na myśli wstawienie "gotowca ze sklepu". ;D
rewia2006 Opublikowano 12 Maja 2010 Opublikowano 12 Maja 2010 Jak trymujecie klapy? Mam model z dwoma serwami na lotkach, ustawionych jako klapolotki. Lotki się ładnie trymują, ale nie mogę znaleźć sposobu na trymowanie ich w funkcji klap. Myślałem, że znajdę coś w rodzaju FLAP TRIM i jednym z przełączników LT, CT, RT będę mógł dokonać trymowania.
Włodek Ulas Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 A ja mam takie pytanie. Czy podczas włączania odbiornika następuje pełne wychylenie serw i ich powrót do neutrum? Ja mam to zjawisko na co wydaje się że nie powinno mieć miejsca
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.