specyfick Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 Takie zachowanie zależy od serw. Niektóre to mają a niektóre nie. To nie zależy od odbiornika tylko w jaki sposób serwo reaguje na różnicę z czasie podania zasilania i sygnału. Domyślam się że serwa które tak reagują to HTX, TURNIGY albo inne podobne ? Hiteki tak by nie zareagowały, chyba że coś się zmieniło.
Włodek Ulas Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 To nie jest wina serw. Sprawdzone na Hitecach.JR, Turnigy, XT, Futaba na wszystkich to samo i na 2 odbiornikch (optima 7) .Wczasie włączenia zasilania następuje równe wychylenie na moment (wachnięcie)wszystkich serw niezależnie od marki
Artek Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 Moja Aurora na odbiorniku 7 oraz dwóch 9 kanałowych takich objawów nie ma. Serwa w modelach mam następujące: analogi Hitec 81,82, 475, 635 w spalinach i szybowcu GWS naro oraz Turnigy 555MG Slim
marek_f Opublikowano 15 Maja 2010 Opublikowano 15 Maja 2010 Jak trymujecie klapy? Mam model z dwoma serwami na lotkach, ustawionych jako klapolotki. Lotki się ładnie trymują, ale nie mogę znaleźć sposobu na trymowanie ich w funkcji klap. Myślałem, że znajdę coś w rodzaju FLAP TRIM i jednym z przełączników LT, CT, RT będę mógł dokonać trymowania. LT,CT,RT to nie są przełączniki tylko nieprzypisane trymery. Zachowują się jak trymery przy drągach i można ich użyć np. do regulowania współczynnika korelacji w jakimś mieszaczu, co pozwala na modyfikowanie go w locie. Klapy można zrobić na wiele sposobów w oparciu o przełączniki 2,3 pozycyjne jak i boczne pokrętła, co pozwala na ich płynne opuszczanie. Kilka pierwszych z brzegu metod : - wykorzystać funkcję CAMBMIX. Ma to tę dodatkową zaletę, że równocześnie z opuszczaniem klap możemy nieco opuścić ster wysokości. Co znaczy "nieco" - możemy właśnie podpiąć np. pod trymer LT i ustalić w locie optymalny współczynnik. Metoda nie wymaga deklarowania, że mamy klapolotki - wystarczy lotki na 2 serwach. - skonfigurować model jako 2*lotki + 1*klapy i przypisać klapy do nieużywanego kanału ( np. 9 ). Następnie przy pomocy mieszaczy uniwersalnych zmieszać klapy z lotkami np: H=-50%, L=-50%, offset=+50% wykres pokaże o co chodzi ). - zdefiniować fazę lotu "lądowanie" - wtedy przechodzimy jednym przełącznikiem do osobno zdefiniowanego zestawu parametrów i możemy pozmieniać wszystko. Jeśli używamy różnicowania wychyleń lotek AIL_DIFF, to narzuci ono ograniczenie na ruch klap w dół. Ale z tym też można sobie poradzić. Wystarczy podpiąć pod funkcję różnicowania lotek ten sam przełącznik, którym wypuszczamy klapy - czyli np. normalne różnicowanie 60%, przy wypuszczeniu klap 80 %. Ale nie 100 - trzeba zostawić miejsce na wychylanie lotki w dół przy wypuszczonych klapach.
Ireks Opublikowano 31 Maja 2010 Opublikowano 31 Maja 2010 Witam. Może troche " z innej beczki" pytanie - otóż - czy może mi ktoś szanownych grupowiczów wytłumaczyć twierdzenie ,że ... Aurora nie posiada optymalizacji (grupowania) serw obsługujących głowicę śmigłowca w systemie CCPM.
bojler Opublikowano 1 Czerwca 2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 To nie jest wina serw. Sprawdzone na Hitecach.JR, Turnigy, XT, Futaba na wszystkich to samo i na 2 odbiornikch (optima 7) .Wczasie włączenia zasilania następuje równe wychylenie na moment (wachnięcie)wszystkich serw niezależnie od markiMoja AURORA takich objawów nie ma, po włączenie nadajnika i wybraniu opcji nadawania włączam odbiornik słychać tylko sygnał dźwiękowy i w odbiorniku zapalają się diody czerwona i niebieska. Żadnych ruchów serw nie zaobserwowałem.
smootny Opublikowano 5 Czerwca 2010 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Czy ktoś z użytkowników Aurory 9 używał już program TMS w Iphone'ie - lub gdziekolwiek widział do pobrania w internecie ?
Ben Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Ponieważ za nie długo stanę się posiadaczem Aurory 9- mam pytanko odnośnie pulpitu to tegoż radyjka - :crazy: Czy któryś z Kolegów coś takiego posiada ... zakupione / dorobione / zaadaptowane ...
Artek Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Bardzo zgrabny pulpit do Aurory widziałem w ArtHobby.
Ben Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Bardzo zgrabny pulpit do Aurory widziałem w ArtHobby. Zapewne osobiście, bo nie widzę na ich stronie.
marek_f Opublikowano 20 Czerwca 2010 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Ja mam pulpit z ArtHobby. Oficjalnie mogą go nie mieć w ofercie, gdyż nie znaleźli wykonawcy tulejek ... Można kupić same części z pleksi i dalej trzeba kombinować samemu. Ja to zrobiłem prymitywnie - w sklepie demonstrują wersję, którą da się rozkręcać do transportu. Ale mnie to wystarczy - po prostu nie wyjmuje z samochodu.
Ben Opublikowano 20 Czerwca 2010 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Ja mam pulpit z ArtHobby. Oficjalnie mogą go nie mieć w ofercie, gdyż nie znaleźli wykonawcy tulejek ... Można kupić same części z pleksi i dalej trzeba kombinować samemu. Przyznam się że zabrałem się za przypomnienie sobie Corela w celu opracowania podobnego pulpitu. Jednak PoCo wyważać już otwarte drzwi ... tak z ciekawości ile trzeba zapłacić za same wycięte części z plexi. Dorobienie tulejek aż tak skomplikowane czy tez kosztowne by nie było. - jaka jest grubość plexi z której wycięto elementy, w/g fotek wygląda na ~ 8-10mm - jaka jest średnica otworów pod tulejki, wygląda mi na ~ 4-5mm
marek_f Opublikowano 20 Czerwca 2010 Opublikowano 20 Czerwca 2010 - jaka jest grubość plexi z której wycięto elementy, w/g fotek wygląda na ~ 8-10mm - jaka jest średnica otworów pod tulejki, wygląda mi na ~ 4-5mm Pleksi ma 8 mm i kosztuje 79 złp. Otwory 4 mm, ale można rozwiercić.
Ben Opublikowano 20 Czerwca 2010 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Pleksi ma 8 mm i kosztuje 79 złp. Otwory 4 mm, ale można rozwiercić. Dzięki za info
specyfick Opublikowano 21 Lipca 2010 Opublikowano 21 Lipca 2010 Pytanie odnośnie programu Butterfly (B-fly) dla Glid'er: Generalnie nie chce żeby był na przełączniku, tylko aby był aktywny cały czas na drągu gazu. W instrukcji jest napisane że mam zostawić przełączniki na NULL i będzie działać na drążku. Tylko problem jest taki że ten MIX jest OFF. Czy ktoś wie jak zaprogramować Butterflya aby nie miał nic wspólnego z przełącznikami. Będę wdzięczny za pomoc. Dodatkowo jak montujecie antenki w 9 ch Odbiorniku ?
karand Opublikowano 21 Lipca 2010 Opublikowano 21 Lipca 2010 ...jak montujecie antenki w 9 ch Odbiorniku ?Początkowo tak: , obecnie tak: EDIT: Po poście Smootnego postanowiłem dopisać: Mój uchwyt do anteny jest gotowcem - produktem RCConcept sprzedawanym pod nazwą Antenna Holder, zasadniczo dedykowany do anten Futaba Fasst.
smootny Opublikowano 21 Lipca 2010 Opublikowano 21 Lipca 2010 ...jak montujecie antenki w 9 ch Odbiorniku ?Początkowo tak: Obrazek, obecnie tak: Obrazek Dokładnie, ja mam prawie identyczny uchwycik (wykonany własnoręcznie) w EGPRO - anteny pod kątem 90'
marek_f Opublikowano 23 Lipca 2010 Opublikowano 23 Lipca 2010 W instrukcji jest napisane że mam zostawić przełączniki na NULL i będzie działać na drążku. Tylko problem jest taki że ten MIX jest OFF. Moim zdaniem trzeba puknąć w to NULL - pojawi się ekran z mapką przełączników. Po prawej stronie dodatkowo prostokąt z literkami THR. Wybieramy ten ostatni i powinno być OK.
Norman Opublikowano 26 Lipca 2010 Opublikowano 26 Lipca 2010 czy już ktoś z was posiada dodatkowe akcesoria do telemetrii ? , ja zamówiłem swoje na początku kwietnia ze sklepu Toysonics.com ale do tej pory nie wysłali mi jeszcze zamówienia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.