Góra Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 A ja nieco z innej beczki mam pytanie... Mianowicie, czy ktoś z forumowiczów lata modelami dlg w Krakowie? Pytam, bo jeszcze nigdy nie spotkałem żadnego "tubylca" z rzutkiem, a obecnie wraz z 2 kolegami zaczynamy latać w krk tak coby trochę potrenować przed przyszłym sezonem i przyszłorocznymi zawodami. Dotąd trenowałem na Czyżynach (nie zaobserwowałem zakłóceń ) - zwykle w weekendy z samego rana 7-9 nikogo nie spotykając, ale chętnie zbierzemy się w większą grupę Proszę o info czy ktoś lata, a jeśli tak to gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ja nie znam osobiście nikogo kto lata w Krakowie DLG, raz w tym roku widziałem jakieś próby na Czyżynach więc jedna osoba na pewno lata. Trenujcie w "porze największej oglądalności" - czyli jak jest ładna pogoda i troszkę później kiedy przyjeżdżają inni modelarze to pewnie kogoś zarazicie i pod koniec przyszłego sezonu będzie już Was spora grupa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 troszkę później kiedy przyjeżdżają inni modelarze To bardzo dobra rada ..... zwykle w sobotę rano przyjeżdżam na Czyżyny i lepiej mieć wolny pas na latanie większymi modelami spalinowymi Wczoraj wyjątkowo po pracy załapałem się na kilka promieni słońca i poderwałem w górę Cessnę, testując jednocześnie trójłopatowe śmigło 10x5. Mocno się zdziwiłem gdy silnik wkręcił się na 14,5 tys obrotów a Cessna z awionetki zamieniła się w locie w "odrzutowca". Z dwójką 11x6 silnik kręcił około 12 tyś obrotów a z trójką wkręcał się tak wysoko, że dostawał czkawki z powodu braku paliwa. Latając na Czyżynach, miejsce o którym wspominał Adam (czyli łączenie pasa z drogą do ML) omijam lub biorę wysoko aby był czas na uratowanie modelu. Spadłem w tym miejscu raz latając jeszcze na FM-ie. Na 2,4 GHz też zdarzają się zakłócenia i lepiej uważać lub omijać to feralne miejsce. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 A miał latać Mustang. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 W mustangu wyładował się pakiet. Wyłącznik zasilania chyba jednak zasilania nie odcina bo z "lipola" wyssało wszystko do zera i pakiet nadaje się do utylizacji :-( ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Góra Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Ja nie znam osobiście nikogo kto lata w Krakowie DLG, raz w tym roku widziałem jakieś próby na Czyżynach więc jedna osoba na pewno lata. Trenujcie w "porze największej oglądalności" - czyli jak jest ładna pogoda i troszkę później kiedy przyjeżdżają inni modelarze to pewnie kogoś zarazicie i pod koniec przyszłego sezonu będzie już Was spora grupa Dzięki za odpowiedzi. Sądziłem, że jednak pare osób latających rzutkami będzie w Krakowie a tu zonk. Niemniej jutro od 12 z Kolegą będziemy latać dlg na Czyżynach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Pisz jak będziesz latać. Ja tez jak wpadam to w tych godzinach. I mam binary 900 ale do regulacji nadal niestety Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 W sobotę na Śmietniku (Pychowice) zagubiono model Easy Star 2 (lekko sfatygowany, biały, z fabrycznymi naklejkami, bez kabinki) z Ardupilotem na pokładzie (nie pomógł . Gdyby ktoś coś wiedział - proszę dać znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yay Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 To ten sam EasyStar ktorego kiedys znalezlismy na wysokim drzewie? Jesli jestes w stanie sprecyzowac (pokazac na mapie) gdzie upadl i nie spadnie snieg do nastepnego weekendu to postaralbym sie przeleciec nad tym miejsce pare razy jakims quadem/samolotem. Moze akurat uda sie go wypatrzec na nagraniach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Tak - dokładnie ten sam Los chciał, żeby zaginął w akcji, a my mu dopomagamy intensywnie jak widzisz Przypuszczam, że model jest nie do znalezienia, bo sami nie wiemy gdzie dokładnie spadł, pogoda + mała przejrzystość powietrza + lot na daleki dystans nie był dobrym pomysłem. Podejrzewamy przede wszystkim to miejsce: https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zsIpnE5lJ998.kKrttoA73YZ0 Tam zwykle po zakręcie w lewo zaczynała się 300-metrowa prosta do lądowania (WayPoint na wysokości 30m) z której Ardu siadał sam dokładnie w punkcie lądowania (tam zwykle stoimy, zaznaczony na mapie). Być może pomiar początkowy GPS z Ardu był niedokładny i ES2 wtarabanił się w krzaki na podejściu do lądowania. Niestety nie mam coptera, żeby zajrzeć na nie z góry. Gdyby Ci się udało np. w przyszły weekend zerknąć na ten teren zaznaczony na mapie - będę podwójnie wdzięczny, pamiętając przy okazji poprzednią pomoc, za którą się jeszcze nie odwdzięczyłem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yay Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Jak tylko warunki atmosferyczny pozwola, to polatam nad tym miejscem w sobote/niedziele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 jak spadnie śnieg to znalezienie "z góry" białego modelu graniczy z cudem. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Zdaje sobie z tego sprawę, dodatkowo dni krótkie i ciemno już ok. 16:00 więc nie ma kiedy po pracy szukać. Dlatego model z bólem serca skazałem na straty, a był trochę wart z tym całym elektronicznym sprzętem na pokładzie. @yay - dzięki "z góry" za propozycję pomocy, nadzieja umrze w przyszły weekend.. PS. W niedzielę około 12:30 - 13:00 byłem też świadkiem (nie bezpośrednim) jak komuś spadł quadrocopter - niestety też nie wiadomo gdzie, właściciel wleciał w chmury, a potem chyba stracił orientację i panowanie - niestety sprzęt spadł ze sporej wysokości w bliżej nieokreślone krzaki. Czy wiadomo, czy się odnalazł? (pytanie najprędzej do właściciela jeśli tu zagląda) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 W sobotę rano spotkaliśmy się na śmietniku ale pogoda nie była nam zbyt życzliwa i chyba Rafał nie wybrał się na poszukiwania. Latały ESA wwI 1m i spalinowe iły, latał też guad i Me-109 ESA ale to wszystko działo się w tempie przed nadciągającym deszczem. Nawet lądowanie ił-a po zgaśnięciu silnika na drzewie nie podgrzało atmosfery Nie był to zbyt udany ranek ... dziś pogoda znacznie lepsza na latanie niż w sobotę. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 24 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 Dla wszystkich modelarzy redukcyjnych, makietowych, beznapędowych, spalinowych, elektrycznych, odrzutowych, rakietowych, latających, jeżdżących, pływających .....przesyłam z okazji Świąt Bożego Narodzenia najlepsze życzenia zdrowia, wielu pogodnych chwil związanych ze swoim hobby oraz wytrwałości i rozwoju w nowych projektach. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Najlepsze życzenia Świąteczne dla Was Wszystkich, wspaniałych pomysłów do realizacji, spokoju i modelarskiego zrozumienia w Rodzinach i niech nas nie szczęście nie opuszcza! POZDR.> świątecznie modelarsko 26-go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Po_świątecznie kilka osób spotkało się dziś na Bielanach, przy obserwatorium. Warunki do latania wymarzone, ciepło i bezwietrznie. Udało się rozegrać 2 walki ESA, latały spalinowe kombaty, latały modele FPV a ze spotkania zmontowałem filmik: https://picasaweb.google.com/111364731422052630499/FilmyZLatania2013r?authkey=Gv1sRgCNKbk4_e5eL8Eg#5962531158852484162 ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yay Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Dwie relacje video z naszych ostatnich poczynań pod obserwatorium: http://www.youtube.com/watch?v=up5l9lJZe7Y http://www.youtube.com/watch?v=k8Qzd-xV2qE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Ktoś zamierza świętować nowy rok na Czyżynach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 W nowy rok o 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi