f-150 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 I poleciał w czwartek.Niestety "aparacik się zesrał" i nie ma początku filmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Aparacik jak aparacik.... Ty miałeś puste gacie? Wyslane z Note3 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Ehh, coś zawsze na drodze musi się znaleźć , fajnie lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Wina ewidentnie moja,jak dmuchneło to tylko lekko skorygowałem lotkami .Na ster kierunku nie specjalnie reaguje,w końcu to kawał skrzyni.Gdy sobie przypomniałem o tych balustradach to już było za późno.Celowałem między ale tych w które uderzył model nie widzialem.Najlepsze że nic się nie stało,nie ma nawet śladu na drewnianym smigle.Jedynie prawa goleń do lekkiego odgięcia. Model lata super natomiast koło ogonowe nadaje się dośmieci.Miałem z nim problemy przed startem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cracoos Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Koledzy, już za niespełna dwa tygodnie, w sobotę 5 lipca, Lotnicze Stowarzyszenie Szczurowa organizuje III Piknik Modelarski na swoim lądowisku w Strzelcach Małych. Wszystkich chętnych do zaprezentowania swoich maszyn w locie lub też na ziemi zapraszam do zgłaszania się pod tym tematem (klik!) W najbliższym czasie zostanie opublikowany oficjalny plan imprezy. Do zobaczenia! LSS liczy na Krakowską ekipę! (I nie tylko, rzecz jasna ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Gratuluję udanego oblotu Model świetnie wygląda w powietrzu a silnik ma ciekawe brzmienie. Pod koniec lotu gdy zniżyłes do podejścia, szczerze się zdziwiłem gdy zobaczyłem pas na Czyżynach a nie otwarty teren w Szczurowej czy nad Drwiną. Aż mnie zatkało, że zdecydowałeś się na oblot tutaj, gdzie widziałem ostatnio spore zamieszanie z organizacją kolejnej imprezy a kolejne sekundy lotu istny horror. To że uniknąłes kolizji to naprawdę szczeście wraz ze sporymi umiejetnościami pracy ogonem ale jak sie spotkamy, to zapytam gdzie zostawiłeś rozsądek ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 No i kolejny sukces modelarza z Krakowa. Wczoraj przywiozłem takie trofeum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Gratulacje - Miss Grandin to przecież model na medal Czemu tylko taki suchy fakt prasowy, gdzie opis zawodów i zdjęcia ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Gratulacje! Model piękny, 1-sze miejsce zasłużone. Co do samych zawodów znalazłem oficjalna stronę: http://www.wodnosamoloty.com/ ale faktycznie lepiej byłoby poczytać relację z pierwszej ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Dziękuję. Konkurencja, w której startowałem to "Klasyka Wodnosamolotów". Polega ona na wykonaniu lotu punktowanego podobnie do oceny lotów w klasie modeli redukcyjno latających. Tylko trzeba wystartować z wody i na niej wylądować. Oceniane są następujące figury: Kołowanie (dopłynięcie do miejsca startu) Start Runda czterozakrętowa Ósemka pozioma Figura dowolna 1 Figura dowolna 2 Lądowanie Jeszcze ocenie podlega celność lądowania w wyznaczonej strefie, ale zrezygnowano z niej, ze względu na duży wiatr. Odbywają się trzy kolejki lotów, z których wybiera się dwie najlepsze (wiatr uniemożliwił rozegranie trzeciej kolejki). Duży wiatr i fale utrudniały starty i lądowania, które często kończyły się wywrotką modelu na wodzie. Podczas mojego startu fale były tak duże, że model raz znikał, raz się pojawiał. Nie przeszkodziło mi to w wykonaniu lotu i z efektu jestem bardziej niż usatysfakcjonowany :-) Głównym jednak punktem programu były wyścigi wodnosamolotów, które jednak nie do końca są w moim kręgu zainteresowań. Impreza generalnie super, cztery dni dobrej zabawy nad wodą. Jak się okazuje budowaniem tego typu modeli i lataniem z wody jest spore zainteresowanie wśród modelarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alenik Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Łał ! ! ! GRATULUJE ! ! ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Witajcie, Tak tylko dla przypomnienia dla tych co już zaplanowali swój udział oraz z gorącym zaproszeniem dla Wszystkich, którzy jeszcze tego nie zrobili na: https://m.facebook.com/pages/Lotnicze-Stowarzyszenie-Szczurowa/276981289098480?_rdr#!/photo.php?fbid=837662476263556&id=100000594346511&set=gm.1422138744735333&source=48 PIknik MODELARSKI w Strzelcach Małych. Najlepsze spotkanie modelarsko - lotnicze na wschód od Krakowa!!! Jeżeli nie byliście na pikniku modelarskim gdzie Wszyscy czują się jak u siebie, to koniecznie musicie przyjechać do Strzelec Małych. Aby aktywnie uczesniczyć w pikniku wystarczy przyjechać, a wcześniej zadzwonić do najprzyjaźniejszej modelarzom osoby - organizatora pikniku Zbyszka (tel. na plakacie). Piknik w Strzelcach Małych to doskomała okazja na wspólne spotkanie dla w Wszystkich MODELADZY AMATORÓW. KAŻDY KTO MA OCHOTĘ ZABRAĆ SIEBIE i SWÓJ MODEL niech się nie waha i dzwoni do Zbyszka! Byłem na pikniku w Strzelcach Małych w roku 2013 bedę i teraz j i zawsze jak tylko będzie on organizowany. ZAPRASZAM, MELLON-68 POZDR.> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 No i legenda ustrzelona.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExPrezes Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Smuteczek - przy okazji rowerowego wyjazdu w Beskid Niski, zabrałem Fokę i Soliusa, niestety Foka zaginęła w akcji - w pewnym momencie przestała reagować i spadła w trudnej do określenia odległości. Przeczesaliśmy spory kawałek łąki, niestety bezskutecznie... Poniżej ostatnie, pamiątkowe zdjęcia tego egzemplarza. Zgubić to jednak o wiele gorzej niż rozbić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Już niedługo bo 2 - 3 SIERPNIA odbędzie się kolejna edycja RC AIRSHOW w Nowym Targu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/42296-2-3082014-9-podhalaĹ„ski-rc-air-show-nowy-targ/#entry498813 Dla modelarzy z południa Polski to największa - najbliższa Impreza modelarska. Gospodarze serdecznie zapraszają modelarzy zarówno oglądających jak i chcących zaprezentować swoje modele. Regulamin pikniku znajduje się na stronie http://www.rc.podhale.pl . Organizatorzy proszą wszystkich pilotów, którzy zamierzają przyjechać na piknik z modelami o wpisanie się na listę: Zgłoszenia pilotów tutaj: http://www.rc.podhale.pl/pilotRegister/index.php Do ZOBACZENIA w NOWYM TARGU! POZDR.> Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExPrezes Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Dziś znowu odbyłem krótki wypad w okolice Myślenic z Foxem (tym razem wziąłem nawet odbiornik...) - drugi lot, nadal na wacianych nogach, ale już odrobinę radości oprócz stresu było Trawa podrosła, lądowania były z zerowym odcinkiem po "pasie", ale przez wiatr całkiem ładnie wytracał prędkość i w miarę delikatnie siadał. http://vimeo.com/102436629 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Ostatnio wszedłem w posiadanie - całkiem legalnie - po prostu dostałem w prezencie, urokliwego modeliku o nazwie Mini Stick. Urok między innymi polega na tym, że model został zbudowany w 1972 roku, czyli ma 42 lata! Jest kryty papierem japońskim i malowany. Pierwotnie był napędzany silnikiem COX, nie wiem którym ale takim bez regulacji RC, a potem został do niego założony COX Medallion 1,5cm3. I z takim właśnie superowym silniczkiem modelik trafił do mnie. Uzbroiłem go i wczoraj, po wizycie na pokazach z otwarcia wystawy Skrzydła Wielkiej Wojny, wybrałem się na lotnisko. Kilka zdjęć poniżej: Model ma rozpiętość 860mm i waży, żeby było łatwo zapamiętać, 860g. Jest dosyć ciężki, ale trudno. Można mu wybaczyć. Odpalenie przy pomocy rozrusznika typu "patyk". COXy lubią kopać po palcach więc lepiej ich w śmigło nie pchać. No i leci. Sterowanie silnikiem - regulacja poprzez pierścień przymykający wydech, lotkami i sterem wysokości. A czasem zgaśnie wcześniej niż by się chciało (spadła rurka paliwa z króćca) i ląduje w trawie. Modelik ten uważam za żywą historię polskiego modelarstwa. Wniosę jeszcze kilka kosmetycznych poprawek i będzie znów latał. P.S. Zdjęcia i filmy z imprezy Skrzydła Wielkiej Wojny są w wątku: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/47296-skrzyd%C5%82a-wielkiej-wojny/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz77 Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Dziś znowu odbyłem krótki wypad w okolice Myślenic z Foxem (tym razem wziąłem nawet odbiornik...) - drugi lot, nadal na wacianych nogach, ale już odrobinę radości oprócz stresu było Trawa podrosła, lądowania były z zerowym odcinkiem po "pasie", ale przez wiatr całkiem ładnie wytracał prędkość i w miarę delikatnie siadał. http://vimeo.com/101849844 Zdjęcia z modelu "Gumiś". Gumiś ma duży potencjał do latania . Domorosłe wykonanie trochę ogranicza ten potencjał i burzy moje poczucie estetyki. Gdy skończę pięćdziesiątkę to będę budował piękne modele teraz jestem na to za młody , wiatr we włosach i w górę. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 A my wczoraj wybraliśmy się nad wodę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Piękne ujęcia ze startu i magia zdjęć działa ...... zapomniałeś jednak dodać, że moja Cessna od wody sie nie oderwała Całkiem ładnie pływa, poprawiony ster wodny działa i model utrzymuje kurs ale niestety brakuje prędkości i Cessna nie wychodzi w fazę ślizgu na redanie. Mimo całkiem sporego wiatru i długiego rozbiegu model nie chciał się odkleić od wody. Rafik nie ma takich problemów a lekki Drake II potrzebuje kilku metrów rozbiegu aby pięknie wznieść się w powietrze..... zdjęcia SUPER. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi