alyan Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Rozumiem. Nie chciałem mędrkować. Po prostu zaintrygowało mnie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr T. Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Myślę o akumulatorze żelowym 6V ale jeszcze nie bardzo wiem jak z 6v zrobić 1,5V przy wydajności minimum 2A.A można przecież dać jakiś mini przetwornicę albo zasilacz. O ile taka małą i lekką znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Plany żarki są na forum :wink: Panel można tez łatwo samemu zrobić chociaż za ~80zl można już kupić gotowy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Na chlapanie z tłumika też jest rada. Ja stosuję butelkę PET po wodzie z wywierconymi u góry otworami do odprowadzenia spalin a z tłumika rurkę silikonową wprowadzoną do butelki przez otwór w korku. Przy docieraniu silnika i spaleniu dwóch zbiorników wyłapałem w ten sposób ok. szklanki oleju (co widać na zdjęciach), który rozpylił by się na okolicę. Radziłbym Ci także jeśli zamierzasz stosować silniki spalinowe posłuchać dobrej rady kolegi Buwi777 i zainwestować w panel rozruchowy. Najlepiej ze wskazówkowym miernikiem a na pewno bardzo Ci to ułatwi rozruch, a i diagnostykę np świecy czy stanu akumulatora. EDIT. Coś nie mogę wkleić zdjęć, wiec linki: http://www.fotoszok.pl/show.php/10637_img-1254.jpg.html http://www.fotoszok.pl/show.php/10638_img-1256.jpg.html http://www.fotoszok.pl/show.php/10639_img-1258.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Dzięki za porady. Chyba trzeba będzie zainwestować w panel a nie bawić się w wymyślanie koła od nowa. W jednym ze sklepów znalazłem taki najprostszy panel za 50 zł. Teraz zaczniemy budować skrzynkę startową, która powinna się chyba przydać na starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Panel jest rozwojowy ale jest jeszcze alternatywa w postaci akumulatora . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Proponuje ten :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 A co sądzicie o tym http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=179&products_id=2383 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj-tech Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Witam. Używam panel Ripmax-a 3 sezony. Wstawiłem go do takiej skrzynki startowej. Obsługa silnika to sama wygoda. Spisuje się dobrze chociaż w tamtym roku trochę blokował mi się wskaźnik amperomierza ale udało się naprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Akumulator rozruchowy jest alternatywą , ale nie ma możności precyzyjnego ustawienia prądu świecy. Potrzebny by był jakiś regulator, choćby w postaci rezystora suwakowego + amperomierz. Przypuszczam, ze kosz całości byłby niewiele mniejszy od panela rozruchowego. No oczywiście do panela trzeba akumulatora, ale zyskujemy dodatkowo źródło zasilania rozrusznika i pompki w jednym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Moje zapytanie po co chcesz płacić 118zl za ripmaxa jak dokladnie tak samo funkcjonalny pokazalem firmy TP za 85zl. Tak jak koledzy wspominają potrzebny będzie ci do tego akumulator, skrzynka też nie zaszkodzi z tym że IMO wydaje się lepiej sprawdzają się takie skrzynki [chociaz to raczej kwestia gustu]... http://www.fsrv.wroclaw.pl/forum/download/file.php?id=789 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 panowie, nie mąćcie chłopakowi w głowie skrzynkami na podwoziu gąsienicowym. Do prawidłowego odpalenia modelu wystarczy butelka 1L po oleju silnikowym z wężykiem (do tankowania) oraz zintegrowany akumulatorek z uchwytem na świecę (tzw. żarka) i porządna spawalnicza rękawica. Wszystko ponadto to tylko balast do wożenia na pole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Jak kto uważa, tak robi. No, można nawet odpalać od koła od roweru, podłączając świecę pod dynamo...a rowerem dojeżdżać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Panowie, znowu robi się gnój. Temat dotyczy Wicherka, a kilka, czy kilkanaście ostatnich postów licytujecie się, który panel rozruchowy jest lepszy ? Chłopak nie jest idiotą i wie, żeby odpalić silnik musi podłączyć pod świecę napięcie. Parę propozycji padło i dajcie mu działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Ale się zrobiła zadymka z tą skrzynką startową Nie chcę iść na skróty i zrobię z chłopakami skrzynkę ze sklejki. Nie zapominajcie, że ten WICHEREK i cała zabaw przy nim to przede wszystkim forma terapii dla moich podopiecznych. Zrobienie skrzynki będzie kolejnym wyzwaniem i zadaniem do zrobienia. Moim problemem będzie teraz znalezienie sponsora na panel startowy Trzeba będzie coś sprzedać na ALLEGRO i kasa się znajdzie. Powiedzcie tylko co sądzicie o pompie do tankowania modeli. Czy w przypadku takiego WICHERKA to snobizm i przegięcie? Czy nie wystarczy odpowiedniej wielkości strzykawka? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 ..Powiedzcie tylko co sądzicie o pompie do tankowania modeli. Czy w przypadku takiego WICHERKA to snobizm i przegięcie? Czy nie wystarczy odpowiedniej wielkości strzykawka? Pozdrawiam. Strzykawka wystarczy. Pytaj w aptece 100ml. Edit: można powiedzieć że strzykawka w tym nałogu towarzyszy mi do dzisiaj :wink: Pompka kilka razy mnie zawiodła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Muszę jeszcze tylko zdobyć jakąś butelkę na paliwo, od tego będą zależeć wymiary skrzynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Muszę jeszcze tylko zdobyć jakąś butelkę na paliwo, od tego będą zależeć wymiary skrzynki. Ja swoją wyrysowałem i dałem wyciąć Krzyśkowi (Kakabe). Zgłoś się do niego jak Ci odpowiada. Ma wzór skrzynki "Adama" :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Wygląda fajnie ale che ją zrobić od podstaw z podopiecznymi. Niech trochę poćwiczą cięcie piłką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Używam pompki integralnej z panelem http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=516, sprawuje się bez zarzutu. Przydaje się zwłaszcza do wypompowywania niewypalonego paliwa. Jedyne co musiałem zmienić to powiększyłem dźwigienkę przełącznika do zmiany kierunku pompowania. A czy do Wicherka? ..no może bardziej kultowa byłaby szklana strzykawka: http://www.allegro.pl/item906103316_stara_szklana_strzykawka.html#gallery :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.