MASK Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Panowie, kończymy pogadanki nie na temat! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Swift - mala korrekta twojej wypowiedzi - magnetycznie moga lewitowac tylko materialy magnetyczne lub nadprzewodniki. Do zadnej z tych kategorii krzem ani aluminium nie nalezy. Mogę jedynie odesłać do autorów artykułu, do którego podałem link. Twierdzą, że stosują metodę lewitacji magnetycznej połączoną z bardzo szybkim schładzaniem stopów Al Si. PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Postarałem się tak podzielić temat: "Polskie silniki spalinowe" , żeby w pierwotnym wątku pozostały tylko posty bezpośrednio związane z jego tematem a tu wydzieliłem pozostałe posty odbiegające od tamtego tematu. Tutaj można będzie bez offtopowania dyskutować do woli o materiałach i technologiach stosowanych w budowie modelarskich silników spalinowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacred Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Swift, bardzo ciekawy artykuł dla mnie jako materiałowca :wink: W stopach AlSi problematyczne jest uzyskanie jednorodnej mikrostruktury, gdyż Si tworzy niskotopliwe i bardzo kruche fazy, które lubią się wytrącać jako pierwsze w czasie chłodzenia stopu, co jest bardzo nieporządane. Te fazy to głównie tlenki Si czyli piasek. Autorzy artykułu próbowali zniwelować to niekorzystne zjawisko poprzez szybkie chłodzenie, wtedy, materiał "nie ma czasu" na wytracenie tych faz, a uzyskana mikrostruktura jest bardzo drobna, co przekłada się na jednorodne właściwości mechaniczne. Pole magnetyczne stosują po to by wymieszać składniki i pozbyć się zanieczyszczeń. Ponieważ zawodowo zajmuję się metalografią, jak by ktoś miał na zbyciu jakiś niepotrzebny tłok to w tzw. międzyczasie mogę porobić fotki i wstawić na forum. Kijuik zrobi do tego spektroskopię i już jesteśmy bogatsi w wiedzę :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Zagląda tu jeszcze ktoś? Mam kawałek materiału do przebadania.... Kijuik odezwij się proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Stop na tłoki którego używają nasi wschodni sąsiedzi jak i jeden z naszych modelarzy to prawdopodobnie Dispal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Napisz coś więcej o tym stopie, jaki ma skład i gdzie można go kupić (no i za ile).... Kogo miałeś na myśli pisząc "jeden z naszych modelarzy"??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Swift - mala korrekta twojej wypowiedzi - magnetycznie moga lewitować tylko materiały magnetyczne lub nadprzewodniki. Do żadnej z tych kategorii krzem ani aluminium nie nalezy. no, nie tylko jak się okazuje, bo żaby również (a może i ludzie, przecie też z wody?) choć nie magnetyczne... :D http://www.rp.pl/artykul/545486.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Zara, zara aleeeeeeeeeeeeee o co chodzi?????????????/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Miałem na myśli modelarza z Torunia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Dispali jest co najmniej kilka, ale sam nawet nie wiesz jak bardzo mi to jedno słowo pomogło Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 To słowo słyszałem właśnie od Bogdana G. Widziałem jak z tego toczy co ponoć nie jest łatwe i wymaga jakiś ekstra noży bo ziarna krzemu robią swoje z narzędziami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Stop rzeczywiście jest bardzo twardy i przez to niełatwy w obróbce. Czy jesteś też w stanie ustalić gdzie rzeczony materiał można zakupić i w jakiej kwocie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Postaram się dowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.